Preboj

Preboj

Dejan Babosek, Slovenija, 2019, 90 min, igrano-dokumentarna vojna drama

Marec 1945. V težki zimi se je na visokogorsko planoto umaknila skupina 500 partizanov, ki jih je obkolila SS divizija z 12.000 vojaki. Po celodnevni krvavi bitki se jim je v nemogočih razmerah uspelo prebiti skozi obroč na svobodo ... Po knjigi Franca Severja Frante Past na Menini planini.

Heroji se zgodijo v najtežjih trenutkih

Zgodba

Marec 1945. V težki zimi se je na visokogorsko planoto umaknila skupina 500 partizanov, ki jih je obkolila SS divizija z 12.000 vojaki. Po celodnevni krvavi bitki se jim je v nemogočih razmerah uspelo prebiti skozi obroč na svobodo. To je zgodba preživelih herojev.

Zgodba filma Preboj je zasnovana po knjigi Past na Menini planini, ki jo je napisal Franc Sever Franta, partizanski komandant, ki je v bitki na Menini planini s svojim načrtom za preboj rešil življenja skoraj 500 borcev in bork.

V filmu spremljamo zdaj 96-letnega Franto, ki piše spomine in se ob tem spominja tistih težkih dni marca 1945, ko so se skupaj s soborci znašli v tako nemogočih okoliščinah, sam pa je moral kot komandant, ki takrat še ni dopolnil 22 let, prevzeti odgovornost za njihova življenja. Na eni strani je partizane pestila huda zima s snegom, mrazom, pomanjkanjem hrane, vode, opreme, oblačil in municije, na drugi strani pa izurjen in vrhunsko opremljen nemški peklenski vojaški stroj, katerega edini namen je bilo uničenje vseh partizanov.

Franc Sever Franta in ostali preživeli borci Valerija Skrinjar, Rudolf Pfeifer, Jože Strniša in Franci Bera pripovedujejo o dogodkih tistega časa, ko so se morali kot običajni najstniki, stari 16, 17, 18, 19 in 22 let, spoprijeti s tako nenormalnimi okoliščinami. Ob njihovi pripovedi, pa zgodbo prikazujejo igrani filmski inserti, ki nas čustveno prenesejo v tisti čas ter nam pokažejo okoliščine in dogodke pred bitko in v bitki ter končni preboj na svobodo.

O filmu

Bitka na Menini planini velja za epopejo slovenskega partizanstva. Gre za zgodovinsko bitko, ki je primer srčne borbe za svobodno Slovenijo. V duhu časa, ko so vrednote NOB v slovenski družbi načete, želi Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije z igrano-dokumentarnim filmom o bitki na Menini planini prikazati NOB kot navdih za bodoče rodove.

Film prikazuje nemogoče razmere, v katerih so delovali partizani, hkrati pa visoko raven tovarištva, pripadnosti do domovine in gorečo željo po svobodi. Izhaja iz dejstva, da mlade generacije tematike NOB praktično ne poznajo. Živimo v času ponovnega vzpona naci-fašističnih ideologij, sejanja strahu in sovraštva, priča smo spreminjanju zgodovine in vrednosti Narodnoosvobodilnega boja, tako po socialnih omrežjih, v medijih in, kar je najhuje, še v politiki.

O avtorju

Režiser in scenarist filma je Ptujčan Dejan Babosek, avtor številnih glasbenih spotov in oglasov. V njegovi filmografiji najdemo tudi celovečerna igrana filma Izhod (2013) in Ksana (2017) ter družbeno angažirana filma, kratki igrani Strah (2016) in igrano-dokumentarni V imenu resnice (2017).

Igrajo

Domen Valič, Jan Bučar, Miha Rodman, Andrei Lenart, Valentina Plaskan in drugi

Iz prve roke

»Za preboj na Menini planini sem izvedel šele leta 2018 in zgodba se me je takoj močno dotaknila. Ko sem prebral knjigo Past na Menini planini, pa sem bil začaran. Takoj sem vedel, da želim po tej zgodbi narediti film, saj je le film tisti medij, ki se gledalca najbolj čustveno dotakne in pokaže ta edinstven dogodek naše zgodovine, katere spomin mora ostati živ in nikoli utoniti v pozabo.»
– Dejan Babosek

»Predvsem bi želel sodelovati v filmu, ki kaže narodni pogum, ponos in vztrajanje v času, ki najbolj preizkuša človeško dostojanstvo in humanost – v času vojne. Mislim, da je za sodobno slovensko kinematografijo pomembno posneti film, ki preko neizpodbitnih dejstev priča o slovenski slogi, srčnosti in zmagi. Še toliko bolj, če je ta zgodba stara več kot 70 let, saj se zgodovina vedno hitreje ponavlja.«
– Domen Valič

Preboj – ptujska premiera in pogovor
22. 10. 2019

Preboj – ptujska premiera in pogovor

Z avtorjem prvega filma o drugi svetovni vojni v samostojni Sloveniji, Ptujčanom Dejanom Baboskom, in najmlajšim igralcem v filmu, Tjanom Premzlom iz Starš, se je v nabito polni dvorani pogovarjala Branka Bezeljak.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj