Preko meje

Flukten over grensen

Johanne Helgeland, Norveška, 2020, 92 min, podnapisi, 10+

Napeta pustolovščina ter posvetilo pogumu in solidarnosti. Film je prejel Evropsko nagrado mladega občinstva za najboljši film 2021.

Norveška, decembra 1942. Desetletna Gerda se, ogrnjena z modrim pregrinjalom in lesenim mečem okoli pasu, preganja po hiši in oživlja pustolovščine njenih najljubših treh mušketirjev. Vojna se je skorajda ne dotakne, njen malce starejši brat pa se pod vplivom prijatelja že naivno spogleduje z nacizmom. Nekega dne, tik pred božičem, pa nacisti odpeljejo Gerdina starša, saj naj bi sodelovala z odporniškim gibanjem in skrivala judovska otroka. Pretresena Gerda očetu obljubi, da bo poskrbela za »božična darila« v kleti. Otroka v skrivnem prostoru za omaro zares odkrijeta Daniela in Sarah, ki želita pobegniti na Švedsko, kamor se je že zatekel njun oče. Gerda se v mušketirskem duhu pravičnosti, poguma in zvestobe odloči, da jima bosta z Ottom pomagala. Vsi štirje se podajo na nevarno pot, z vlakom, mimo vojaških nadzornih točk, ter peš preko zimskih poljan in gozdov. Na poti spoznavajo tako dobro kot zlo, ki ju budi vojni kaos, in se zavejo, da lahko uspejo le skupaj, če drug drugemu pomagajo in si zaupajo.

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za 2. in 3. triado OŠ).
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
druga svetovna vojna, preganjanje Judov, nemška okupacija, odporniško gibanje, solidarnost, prijateljstvo, družina, zaupanje, pogum, odnos med brati in sestrami

Uporabno pri predmetih:
družba, zgodovina, slovenščina, domovinska in državljanska kultura in etika

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj