Preko meje

Flukten over grensen

Johanne Helgeland, Norveška, 2020, 96 min, podnapisi, 10+

Norveška, 1942. Nacisti odpeljejo Gerdina starša, saj naj bi skrivala judovska otroka. Pretresena Gerda očetu obljubi, da bo poskrbela za »božična darila« v kleti ... Napeta pustolovščina ter posvetilo pogumu in solidarnosti. Evropska nagrada mladega občinstva za najboljši film leta 2021.

Nikoli nisi premajhen, da bi naredil veliko razliko.

Družinski film leta

Po romanu pisateljuce uspešnic Maje Lunde

Zgodba

December leta 1942 je in štirje otroci so na begu. Sarah in Daniel sta juda, ki jima grozi deportacija. Skrivala sta se v kleti Ottovih in Gerdinih staršev, ki pa so jih po odkritju aretirali. Otto in Gerda se odločita pomagati novima prijateljema in otroci skozi zasnežene gozdove bežijo pred nemškimi vojaki. Da bi prišli na Švedsko, so pripravljeni tvegati svoja življenja. K sreči imajo pri tem pomoč, a komu lahko resnično zaupajo?

Norveška, decembra 1942. Desetletna Gerda se, ogrnjena z modrim pregrinjalom in lesenim mečem okoli pasu, preganja po hiši in oživlja pustolovščine njenih najljubših treh mušketirjev. Vojna se je skorajda ne dotakne, njen malce starejši brat pa se pod vplivom prijatelja že naivno spogleduje z nacizmom. Nekega dne, tik pred božičem, pa nacisti odpeljejo Gerdina starša, saj naj bi sodelovala z odporniškim gibanjem in skrivala judovska otroka. Pretresena Gerda očetu obljubi, da bo poskrbela za »božična darila« v kleti. Otroka v skrivnem prostoru za omaro zares odkrijeta Daniela in Sarah, ki želita pobegniti na Švedsko, kamor se je že zatekel njun oče. Gerda se v mušketirskem duhu pravičnosti, poguma in zvestobe odloči, da jima bosta z Ottom pomagala. Vsi štirje se podajo na nevarno pot, z vlakom, mimo vojaških nadzornih točk, ter peš preko zimskih poljan in gozdov. Na poti spoznavajo tako dobro kot zlo, ki ju budi vojni kaos, in se zavejo, da lahko uspejo le skupaj, če drug drugemu pomagajo in si zaupajo.

Igrajo

Anna Sofie Skarholt, Bo Lindquist-Ellingsen, Samson Steine

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za 2. in 3. triado OŠ).
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
druga svetovna vojna, preganjanje Judov, nemška okupacija, odporniško gibanje, solidarnost, prijateljstvo, družina, zaupanje, pogum, odnos med brati in sestrami

Uporabno pri predmetih:
družba, zgodovina, slovenščina, domovinska in državljanska kultura in etika

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj