Pri mami

Ma

Tate Taylor, ZDA, 2019, 108 min, srhljivka

Osamljena ženska (igra jo oskarjevka Octavia Spencer) najstnikom ponudi prostor za zabave v svoji kleti, če bodo le upoštevali nekaj pravil. A njena gostoljubnost se kmalu spremeni v obsedenost, sanje mladih pa v nočno moro … Psihološka srhljivka producentov filmov Zbeži! in Srečen smrtni dan.

Varno se vrni domov

Dobrodošli pri mami, a vso srečo, da prispete varno domov!

V srhljivki Pri mami osamljena ženska v svoji hiši najstnikom ponudi prostor za zabave. Na prvi pogled se najstnikom zdi, da se jim je nasmehnila največja sreča, a kmalu se najbolj zabaven prostor v mestu spremeni v nočno moro …

V glavni vlogi mame je oskarjevka Octavia Spencer, igrajo pa še Juliette Lewis, Luke Evans, Missi Pyle, McKaley Miller, Corey Fogelmanis, Gianni Paolo in Dante Brown.

Na režiserski stolček je sedel Tate Taylor (Služkinje, Get On Up), psihološko srhljivko pa produciral znani mojster srhljivk Jason Blum (Zbeži!, Noč čarovnic, Razcepljen, Resnica ali izziv, serija filmov Očiščenje). Scenarij je napisal Scotty Landes, igralka Octavia Spencer pa je sodelovala tudi kot izvršna producentka.

Zgodba

Sue Ann je osamljena gospa, ki se v mestu Ohio drži bolj zase. Nekega dne jo nova najstnica v mestu Maggie (Diana Silvers) prosi, naj zanjo in za njene prijatelje kupi nekaj alkohola. Sue Ann v tem vidi priložnost, da bi spoznala nekaj novih prijateljev, pa četudi mlajših. Najstnikom ponudi možnost, da žurajo pri njej doma v kleti. A postavi jim nekaj osnovnih pravil: eden izmed najstnikov mora ostati trezen, ne smejo preklinjati, nikoli ne smejo iti gor iz kleti in klicati jo morajo mama. A njena gostoljubnost se prične kmalu spreminjati v obsedenost, sanje najstnikov pa v nočno moro. Prostor za žure “pri mami” se začne spreminjati iz najboljšega v mestu v najslabšega na svetu …

O filmu

Režiser in producent Tate Taylor ter igralka in izvršna producentka Octavia Spencer sta neločljiva prijatelja. Poznata se še iz študentskih let, prvič pa sta skupaj sodelovala pri snemanju filma Služkinje, ki ga je Taylor režiral, Spencerjeva pa je za stransko vlogo v filmu prejela oskarja. Sodelovala sta še pri filmu Get on Up, se skupaj razvijala osebno in profesionalno, ko se je iz globoke zveze “rodila” srhljivka Pri mami. »Octavia je moja najboljša prijateljica,« je povedal režiser. »Spoznala sva se leta 1995, šla skupaj v Los Angeles v upanju, da bova uspela v filmski industriji, bila sva šest let sostanovalca. Še celo deset let sva si drug drugemu posojala 500 dolarjev,« se spominja.

Spencerjeva je osvojila oskarja, bila trikrat nominirana za oskarja in prejemala veliko priznanj za svoje igranje, ni pa še nastopila v glavni vlogi v celovečernem filmu. Prosila je Taylorja, naj ji najde vlogo – in skupaj sta prišla do zastrašujočega projekta. Ta bo razkril njeno vseživljenjsko fascinacijo z resničnim kriminalom in njegovo željo, da razširi svoja žanrska obzorja. Obenem sta gledalcem želela dati pristno in grozljivo izkušnjo v kinu.

Skrivnostna in osamljena ženska Sue Ann, ki jo Spencerjeva zaigra, na prvi pogled ni videti nevarna, je prijazna in najstnikom ponudi varen pristan za zabavo. A Sue Ann je ženska, ki jo preganjajo demoni in travme iz preteklosti, zato ima bolj zlobne namene, kot bi kdorkoli lahko pričakoval. “Pri mami gre za opozorilno zgodbo o nasilju nad ljudmi, pa tudi zgodbo o ženski, ki je ujeta v času,« pove Spencerjeva in doda, da se bodo gledalci lahko poistovetili z vsemi liki v filmu.

Scenarist Scott Landes pa je napisal scenarij, zasnovan na osebnih izkušnjah. Spominja se časov, ko sta s svojim dekletom žurala v tuji hiši, kjer je starejši moški 14-letnikom ponujal alkohol. »Bilo je zastrašujoče,« je povedal. V scenariju je izpostavil dva lika – mlado Maggie, ki se preseli v novo mesto, in Sue Ann, ki nikoli ni presegla grozot iz svojih najstniških dni – ter oriše doživljaje z dveh zornih kotov.

Znan producent grozljivk Jason Blum je film hitro spravil v produkcijo. »Ne gre samo za grozljivo zgodbo, ampak je tudi pristna. Gledalci imajo radi grozljivke, vendar jim je treba dati vedno nove in nove stvari. Hitro se naveličajo in jih ne gledajo več. Pri mami je nenavadna zgodba in Octavia igra vlogo, ki je ni še nikoli. Pri Blumhouse vedno iščemo načine, kako prestrašiti ljudi ali jih spraviti v neprijetne občutke, ki jih ob gledanju filmov na velikem platnu še niso doživeli,« je povedal.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj