Ritem udarcev

Beats

Brian Welsh, VB, 2019, 101 min, komična drama

Piše se leto 1994. Elektronska glasba je obnorela mladino, britanska vlada pa zagnala moralno paniko ... Zabavna zgodba o prijateljstvu, uporništvu in evforičnosti trenutka, ko mladina združi moči za skupno stvar. Britanski humor, ovit v opojne ritme elektronske glasbe devetdesetih. LIFFe 2019.

Piše se leto 1994. Elektronska glasba je obnorela mladino, britanska vlada pa zagnala moralno paniko. Da bi preprečili javno zbiranje ob »ponavljajočih se ritmih«, parlament tistega leta močno poostri zakonodajo. Vendar nič ne more ustaviti mladine, ko hoče živeti po svoje. V majhnem kraju na Škotskem ob divjih ritmih nove elektronske glasbe dogaja tudi Johnnu in Spannerju, najboljšima prijateljema, ki se skupaj z ostalimi nekega usodnega večera podata na ilegalni parti vseh partijev.

Zgodba

Majhen kraj na Škotskem leta 1994. Johnno in Spanner sta najboljša prijatelja na pragu odraslosti, ki ju življenje kmalu odnese po različnih poteh. Pred njima je še zadnje skupno poletje in to je divje kot še nobeno doslej. Po Veliki Britaniji se nezadržno širi virus elektronske plesne glasbe, ki popolnoma obsede tudi fanta. Na svojo zadnjo skupno noč se željna novih dogodivščin odpravita na ilegalni rejv. To je spust v mamljivi svet anarhije in svobode, ki pa ga policija nikakor ne misli gledati od daleč.

Iz prve roke

“Spoznal sem sceno subkulturnih tehno zabav in izkušnja me je docela preobrazila. Odraščal sem v Aberdeenu ob pogostem nasilju in trdih drogah, najstništvo sem doživljal kot zastrašujoče. Vendar sem spoznal ta svet … slišati je zelo sentimentalno … ljubezen, kolektivne radosti ter zabavo in prijateljstva. V tistem času se mi to samo po sebi ni zdela skoraj politična izkušnja, ko pa se ozrem nazaj, vidim, da je bila.”

– Brian Welsh, režiser

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj