Svetilnik

The Lighthouse

Robert Eggers, Kanada / ZDA, 2019, 110 min, fantazijska grozljivka

Na odročnem otoku službujeta svetilničarja. Molčečni Ephraim (Robert Pattinson) se muči s popravili, le Thomas (Willem Dafoe) pa sme upravljati z lučjo. Naveličan težaškega dela postaja Ephraim sumničav. So njegovi prividi le posledica zavisti? Nagrada FIPRESCI v Cannesu, LIFFe 2019.

Willem Dafoe proti Robertu Pattinsonu

Robert Eggers je svojo prebojno uspešnico Čarovnica nasledil s še temačnejšim popotovanjem v preteklost, tokrat s sijajnima Willemom Dafoejem in Robertom Pattinsonom v glavnih vlogah.

Zgodba

Nova Anglija, okoli leta 1890. Moška prispeta na oddaljen meglen otok, kjer štiri tedne oskrbujeta tamkajšnji svetilnik, edino stavbo na otoku. Thomas Wake je stari maček svojega posla, Ephraim Winslow pa mlajši vajenec, ki se prvič srečuje s tovrstnim delom. Opravljati mora vsa težja dela, zaradi česar postaja vse bolj razdražen – še posebej ker mora ob vsakem obroku poslušati dolgovezne pridige svojega šefa. Ko osamljenost in popivanje počasi terjata svoj davek, začne Ephraim svoje frustracije znašati na nadležnega galeba. Obenem pa se mu začne prikazovati skrivnostna morska deklica, ki ga vabi v morje …

Odzivi

“Zelo redkim filmom uspe, da v gledalcu vzbudijo grozo in razburjenje obenem. Je slepeč in nevaren, prav tako kot svetilniški žarek. 5/5”
– Peter Bradshaw, The Guardian

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj