Tiho mesto 2

A Quiet Place Part II

John Krasinski, ZDA, 2020, 96 min, srhljivka

Srhljivka Tiho mesto je leta 2018 zastavila zgodbo o štiričlanski družini, ki živi na samotni kmetiji v skoraj popolni tišini, saj v njihovi okolici prežijo skrivnostne pošasti, ki jih pritegne kakršen koli zvok. V novem delu srhljivke se bo morala družina soočati z grozotami zunaj varnega doma.

Če te slišijo, te lovijo.

Po enoletnem zamiku zaradi epidemije novega koronavirusa junija 2021 v kinematografe končno le prihaja težko pričakovano nadaljevanje prvega uspešnega dela Tiho mesto. Na velika platna se vrača družina, ki so jo na samotni kmetiji ogrožala skrivnostna bitja, ki napadajo le ob zvoku. V novem delu srhljivke Tiho mesto 2 se bo morala družina soočati z grozotami zunaj varnega doma.

Tako kot prvi del je tudi drugi del režiral John Krasinski, ki je napisal tudi scenarij. Producenti ostajajo Michael Bay, Andrew Form, Brad Fuller in Krasinski, izvršni producenti pa so Allyson Seeger, Joann Perritano in Aaron Janus. Igralska zasedba je večinoma enaka kot v prvem delu: Emily Blunt, Millicent Simmonds in Noahu Jupeju se pridružita igralca Cillian Murphy in Djimon Hounsou.

Zgodba

Po smrtonosnih dogodkih doma se mora družina Abbott (Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe) zdaj spopasti s grozotami zunanjega sveta, potem ko v tišini nadaljujejo svoj boj za preživetje. Prisiljeni so se podati v neznano, hitro pa spoznajo, da bitja, ki lovijo po zvoku, niso edina grožnja, ki jim preti.

Iz prvega dela

Srhljivka Tiho mesto iz leta 2018 je zastavila zgodbo o štiričlanski družini, ki živi na samotni kmetiji v skoraj popolni tišini, saj v njihovi okolici prežijo skrivnostne pošasti, ki jih pritegne kakršen koli zvok, da lovijo in napadejo svoj plen. Člani družine so se navadili na tišino, vsa opravila opravljajo brez šuma, dokler se nekega dne njihovemu domu ne približajo pošasti in ogrozijo njihova življenja.

5 stvari, ki jih je dobro vedeti

DRUŽINA JE ZNOVA SKUPAJ
Po velikanskem uspehu prvega filma sta režiser in scenarist John Krasinski ter igralka in njegova soproga Emily Blunt znova združila moči. Kljub temu, da se v prvem filmu zgodba ni končala, nadaljevanje ni bilo načrtovano. A ideja, kako so ljudje preživeli in kako se svet vrti naprej, je porajala vprašanja, ki se jih Krasinski ni mogel otresti. »V prvem delu nisem nikoli želel iti stran od kmetije, a je bilo to vedno nekako prisotno v moji glavi. Ko sem videl reakcije občinstva, ki so se spraševali enako, me je res navdihnilo. In to sem si res želel raziskati,« je povedal Krasinski. To je zanetilo idejo, ki ga je popeljala na pot ustvarjanja razširjenega sveta v drugem delu srhljivke.

PRVI DAN
V prvem delu gledalci spoznajo družino Abbot na 89. dan po invaziji Nezemljanov, ki pa jih na velikih zaslonih nismo videli. Drugi del se tako prične s ponazoritvijo prvega dne grozljivega pokola in gledalci bodo končno le dobili odgovor na svoje vprašanje. Če so po ogledu prvega dela gledalci ostali s kopico vprašanj, jim bo drugi del prinesel številne odgovore in dal vpogled v svet pred tišino in v popotovanje po grozljivem koncu v prvem delu.

474. DAN
Prvi del je bila absolutna metafora za starševstvo, pojasnjuje Krasinski. Prikazoval je, kako daleč bi šel starš za svojega otroka, medtem ko gre v drugem delu bolj za same otroke. »Všeč mi je ideja, da ima ta mala deklica odgovor in ne more živeti z mislijo, da lahko zaščiti le manjšo skupino, svojo družino, ko pa bi lahko zaščitila cel svet,« še dodaja. Velik poudarek v drugem delu je na družinskem žalovanju in spopadanju z bolečino, medtem pa še vedno iskanju načina za preživetje.

ZA POTJO
Prvi del se odvija skoraj v celoti na eni lokaciji, medtem ko drugi odkriva novo pot. Ker družina išče preostale preživele, jih to popelje na nevarno popotovanje. Z novorojenčkom v škatli in vse manjšo količino kisika se družina prebija po novih zastrašujočih lokacijah. Če je bil prvi film bolj intimen, je drugi bolj prostoren in daje občutek epskosti, pojasnjuje Krasinski.

NEVARNOST JE VSE VEČJA
Krasinski ni nikoli imel v mislih grozljivke. Drugi del predstavi dva nova skrivnostna lika, ki ju zaigrata Cillian Murphy in Djimon Hounsou, ki lahko predstavljata varno zatočišče ali pa grožnjo. Njuna lika predstavljata druge ljudi, ki so tam zunaj. Kako so preživeli in kako bodo preživeli, pa postane vprašanje za zgodbo v drugem delu, še pojasni Krasinski.

Igrajo

Emily Blunt, Cillian Murphy, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Djimon Hounsou in drugi

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj