Tihotapec

The Mule

Clint Eastwood, ZDA, 2018, 116 min, kriminalna drama

Možakar v osemdesetih (Clint Eastwood) sprejme službo šoferja. Ne ve pa, da je sprejel delo kurirja za droge za mehiški kartel ... Le vprašanje časa je, kdaj bo padel v oko agentu Agencije za boj proti drogam (Bradley Cooper). Živa legenda Clint Eastwood je film režiral po neverjetni resnični zgodbi.

Po neverjetni resnični zgodbi

Clint Eastwood je Earl Stone, možakar brez prebite pare v svojih osemdesetih. Sam je in tik pred tem, da mu banka zaseže podjetje, ko dobi ponudbo za službo, za katero mora zgolj znati voziti avto. Zveni enostavno – le da Earl ne ve, da je sprejel delo kurirja za droge za mehiški kartel. Odlično mu gre; tako odlično, da mu povečajo obseg tovora in mu dodelijo neposrednega nadrejenega. A ta ni edini, ki skrbno pazi na Earla; skrivnostna nova »mula«, kot imenujejo raznašalce mamil, pade v oko tudi ambicioznemu agentu Agencije za boj proti drogam Colinu Batesu (Bradley Cooper). Čeprav Earl nima več težav z denarjem, se nadenj zgrne preteklost in vprašanje je, ali bo uspel popraviti vse pretekle napake, preden ga v primež dobi roka pravice … ali pa silaki kartela.

Drama Tihotapec, ki je nastala v produkciji studiev Warner Bros. Pictures, Imperative Entertainment in BRON Creative, ni zgolj novi režijski podvig Clinta Eastwooda: igralec veteran v njej tudi nastopa – ob zvezdnikih Bradleyju Cooperju, Laurenceu Fishburnu, Michaelu Peñi, Dianne Wiest in Andyju Garcii, poleg njih pa igrajo še Alison Eastwood, Taissa Farmiga, Ignacio Serricchio, Loren Dean in Eugene Cordero.

S Tihotapcem se oskarjevec Eastwood po kritiško priznanem Gran Torinu iz leta 2009 prvič spet postavlja na obe strani kamere. Cooper, ki je nedavno za sodelovanje z Eastwoodom v Ostrostrelcu prejel nekaj nominacij za oskarja, pa je pred kratkim debitiral kot režiser z glasbeno dramo Zvezda je rojena, v kateri ob Lady Gaga tudi igra. Oskarjevec Fishburne (Kaj ima ljubezen s tem, serija Black-ish) igra vodilnega agenta agencije DEA; Peña (Ant-Man in Osa, serija Narcos) igra kolega agenta; oskarjevka Wiestova (Bullets Over Broadway, Hannah in njeni sestri, serija Life in Pieces) igra Earlovo nekdanjo ženo; oskarjevski nominiranec Garcia (Boter 3) igra šefa kartela; Alison Eastwood (Rails & Ties) igra Earlovo hčer, Farmiga (Nuna) njegovo vnukinjo, Serricchio (Poročna priča, d.o.o., serija Izgubljeni v vesolju) pa člana kartela, ki budno pazi nanj.

Eastwood (Čudež na reki Hudson, Ostrostrelec) je režiral po scenariju Nicka Schenka (Gran Torino), ki je nastal na podlagi članka Sama Dolnicka v reviji The New York Times z naslovom The Sinaloa Cartels’ 90-Year-Old Drug Mule. Eastwood je prek svojega podjetja Malpaso tudi produciral skupaj s Timom Moorom, Kristino Rivero, Jessico Meier, Danom Friedkinom in Bradleyjem Thomasom, izvršno pa so producirali Dave Bernad, Ruben Fleischer, Todd Hoffman in Aaron Gilbert. Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Yves Bélanger, kostumografinja Deborah Hopper, scenograf Kevin Ishioka in montažer Joel Cox. Glasbo je zložil Arturo Sandoval.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj