Top Gun: Maverick

Top Gun: Maverick

Joseph Kosinski, ZDA / Hong Kong, 2020, 131 min, akcijska drama

Po 34 letih prihaja nadaljevanje kultne uspešnice Top Gun, ki je Toma Cruisa izstrelila med hollywoodske zvezde. Cruise se kot stotnik Maverick zdaj vrača na elitno vojaško letalsko šolo, kjer bo usposabljal novince. Igrajo še Val Kilmer, Jennifer Connelly, Ed Harris, Jon Hamm, Miles Teller idr.

Eno najbolj pričakovanih nadaljevanj

Kultni film Top Gun je dobil nadaljevanje. Po 34 letih se na velika platna vrača eno najbolj pričakovanih nadaljevanj filmske uspešnice. V prvem delu je v glavni vlogi blestel Tom Cruise kot pilot Maverick, igralca pa je vloga izstrelila med največje hollywoodske zvezde. Cruise v nadaljevanju zgodbe nastopi kot stotnik Maverick in se vrača na elitno vojaško letalsko šolo, kjer bo usposabljal novince. Med glavnimi rekruti se bodo predstavili Miles Teller kot Bradley Rooster Bradshaw, Gled Powell kot Hangman, Monica Barbaro kot Phoenix, Lewis Pullman kot Bob, Jay Ellis kot Payback in Danny Ramirez kot Fanboy.

Na režiserski stolček drugega dela je sedel Joseph Kosinski. Poleg Toma Cruisa, ki nas bo kot stotnik znova popeljal v višave in poviševal adrenalin, v drugem delu zaigra tudi Val Kilmer, igralski zasedbi pa se pridružijo še Jennifer Connelly, Ed Harris, Jon Hamm, Miles Teller, Glen Powell in Lewis Pullman.

Zgodba

Po več kot tridesetih letih službovanja kot eden najboljših letalcev mornarice je Pete “Maverick” Mitchell (Tom Cruise) tam, kjer je njegovo mesto, kot pogumni testni pilot preizkuša meje in se spretno izmika napredovanju v činu, ki bi ga prizemljil. Med usposabljanjem diplomantov Top Guna za specializirano misijo, kakršne ni videl še noben pilot, Maverick naleti na poročnika Bradleyja Bradshawa (Miles Teller) po imenu Rooster, sina Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa po imenu Goose. Soočen z negotovo prihodnostjo in z duhovi iz preteklosti se mora Maverick soočiti s svojimi najglobljimi strahovi, kar doseže vrhunec v misiji, ki od izbranih oseb zahteva največje žrtvovanje.

Zanimivosti

Prvi del filma Top Gun (1986) je režiral Tony Scott, ki je leta 2010 dobil ponudbo tudi za drugi del. »Ta svet me navdušuje, ker je tako drugačen od prvotnega. Vendar ne želim narediti remaka ali odkriti česa novega, želim si narediti nov film,« je povedal. Leta 2012 je Scott naredil samomor. Junija 2017 so potrdili, da bo film režiral Joseph Kosinski.

V nadaljevanje akcijske uspešnice se ne bo vrnila igralka Kelly McGillis, ki je zaigrala Cruisovo inštruktorico in simpatijo Charlie. McGillisova je v intervjuju za Entertainment Tonight potrdila, da vabila za igro v nadaljevanju ni prejela, na vprašanje, zakaj je niso povabili, pa je dejala, da je »zelo verjeten razlog ta, da je stara, debela ter videti primerna svojim letom« (op. a., igralka je stara 62 let). Je pa bila vesela za igralsko kolegico Jennifer Connelly, da je vlogo dobila ona.

V nadaljevanje se ne bosta vrnila tudi Tom Skerritt (Viper) in James Tolkan (Stinger).

Kdo so mladi piloti

Mladi piloti v drugem delu so vsi diplomanti šole Top Gun (United States Navy Strike Fighter Tactics Instructor program), medtem ko piloti prvega dela niso bili. »V našem filmu so to vsi diplomanti Top Guna, ki so se vrnili na posebno usposabljanje – kar je še en vidik Top Guna, kamor se lahko vrnejo na specializirano usposabljanje, potem ko so že diplomirali. Imajo tako drugačno izkušnjo kot v prvem filmu,« je povedal režiser drugega dela Joseph Kosinski.

Za nove igralce je to pomenilo, da bodo izkusili nepredstavljive sile v letalih F-18 Super Hornets, ki so bili posebej opremljeni s šestimi IMAX kamerami, da bi dobro posneli igralce, kako se pretvarjajo, da pilotirajo (medtem ko so letala dejansko upravljali piloti na drugem sedežu).

“Izkušnja je navdušujoča, a fizično zelo naporna,” pravi Kosinski. “Manevri, ki smo jih izvajali za potrebe zgodbe, niso bili enostavni. Vsi so morali opraviti večmesečne letalske treninge. Opravili so namreč tečaj usposabljanja, ki ga je pravzaprav Tom oblikoval sam. Je licenciran pilot akrobatskega letala in v prvem filmu ni imel nobenega treninga. Tako da je vedel, da bodo morali nekaj spremeniti. Preden so leteli v letalih Super Hornet, so pričeli trenirati v cessni, nadaljevali z akrobatskimi letali in nato v majhnih enomotornih letalih. Občasno je nekaj igralcev obšla slabost, kar pa so izkusili tudi izkušeni piloti. V letalu ni nobene ekipe, tudi mene ni zraven, nobenih snemalcev in maskerjev. Sami so odgovorni za vsak vidik snemalnega procesa, ko so visoko v zraku,” še pravi režiser.

Poročnik Bradley “Rooster” Bradshaw, ki ga zaigra Miles Teller, je sin Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa po imenu Goose in prav njegov odnos z Maverickom bo gonilna sila filma. “Razmerje med Maverickom in Roosterjem resnično tvori čustveno jedro in hrbtenico,” pravi Kosinski. “To je bil res eden ključnih razlogov, da je Tom začutil, da je pravi čas, da se vrne nazaj in to stori.”

Igrajo

Tom Cruise, Val Kilmer, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Ed Harris, Glen Powell, Lewis Pullman, Miles Teller

Letni kino na letališču
4. 6. 2022

Letni kino na letališču

s filmom Top Gun: Maverick

V prelepem ambientu športnega letališča Moškanjci je Tom Cruise prišel še bolj do izraza. Aeroklub Ptuj je filmskemu večeru dodal letalsko-padalski spektakel, Kavarna Bodi in Huda Liza pijačo, Arbadakarba še kokice.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj