Tori in Lokita

Tori et Lokita

Jean-Pierre in Luc Dardenne, Belgija / Francija, 2022, 88 min, drama, podnapisi, 15+

Brata Dardenne v svojem značilnem naturalističnem slogu pripovedujeta napeto, srce parajočo zgodbo o dveh afriških najstnikih, ki sta v svetu ostala popolnoma sama in skušata obdržati glavo nad vodo v trdnjavi Evropa. Dobitnik posebne nagrade ob 75. obletnici festivala v Cannesu. LIFFe 2022.
Brata Dardenne (Rosetta, Fant s kolesom, Mladi Ahmed) se vračata s še eno zgodbo o prezrtih in nevidnih. Tokrat se posvečata toplemu prijateljstvu med mladostnikoma, ki sta v svetu ostala popolnoma sama.
Tori in Lokita ne moreta drug brez drugega. Živita v enem od centrov za begunce v Belgiji, potem ko sta iz Afrike pripotovala sama. Lokita je stara šestnajst let in še nima urejenega dovoljenja za bivanje, mlajši Tori pa je kot preganjani »čarovniški otrok« dokumente že dobil. Izdajata se za brata in sestro, čeprav sta se spoznala šele na čolnu na poti v Evropo. Imata cilj: brž ko bo Lokita dobila dovoljenje za bivanje, se bo izučila za hišno pomočnico, da bosta lahko šla na svoje. A pot do tja je polna ovir. Da bi zaslužila nekaj denarja za Lokitino družino v Beninu in tihotapce, ki jima dihajo za ovratnik tukaj, delata za lokalnega dilerja. Ko Lokiti ne odobrijo dokumentov, se odloči, da jih pridobi po drugi poti. V zameno pristane v skrivni pridelovalnici marihuane, kjer mora tri mesece brez telefona in stika s svetom skrbeti za rastline. A Tori in Lokita ločitve ne zdržita, četudi so posledice krute.
 
Brata Dardenne (Rosetta, Fant s kolesom, Mladi Ahmed) se vračata s še eno zgodbo o prezrtih in nevidnih. Tokrat se posvečata toplemu prijateljstvu med mladostnikoma, ki sta v svetu ostala popolnoma sama.
 
Teme za pogovor: prijateljstvo, položaj priseljencev, izkoriščanje, migracije, otroci brez spremstva, odnos do beguncev v Evropi, možnosti in problemi integracije priseljencev, birokratizacija, spolna zloraba, trgovina z ljudmi, filmski realizem in naturalizem, avtorski film
 
Uporabno pri predmetih: sociologija, geografija, psihologija, film, filozofija, zgodovina, francoščina

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj