Varuhi formule

Čuvari formule

Dragan Bjelogrlić, Srbija, 2023, 140 min, zgodovinska drama / triler

Film o nesreči leta 1958 v Vinči pri Beogradu, zaradi katere bi lahko izgubilo življenje šest raziskovalcev. Po resnični zgodbi. Nagrada občinstva za najboljši celovečerec na Sarajevskem filmskem festivalu. Otvoritveni film Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe 2023.

Film režiserja in igralca Dragana Bjelogrlića govori o nesreči leta 1958 v Vinči, zaradi katere bi lahko izgubilo življenje šest raziskovalcev.

“Čuvari formule/Lančana reakcija je predvsem zgodba o izjemni človeški humanosti, ki jo je navdihnilo resnično dogajanje iz leta 1958,« pove Dragan Bjelogrlić, režiser, ki bo v filmu odigral glavno vlogo.

Potem ko je predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito 17. maja 1958 slovesno s pritiskom na gumb v okviru jugoslovanskih jedrskih sanj zagnal prvi raziskovalni jedrski reaktor Vinča pri Beogradu, se je še isto leto, 15. oktobra, na tem reaktorju zgodila nesreča. Šest srbskih znanstvenikov je bilo podvrženih smrtonosnemu radioaktivnemu sevanju. Ker so se zavedali, da obsevanim v Beogradu ne bodo znali pomagati, so vseh šest takoj odpeljali na zdravljenje v pariško bolnišnico Fondation Curie.

Tam zdravniki v želji, da poskusijo rešiti življenja, niso imeli druge izbire, kot da se odločijo za eksperimentalno zdravljenje – za presaditev kostnega mozga. Tega so mladim raziskovalcem darovali prostovoljci, Parižani, ki so zaradi nevarnosti takšne operacije takrat tvegali tudi svoja življenja. Tako je bila v tej pariški bolnišnici prvič v zgodovini izvedena transplantacija kostnega mozga.

Igrajo

Dragan Bjelogrlić, Jeremie Laheurte, Jurij Drevenšek, Predrag ‘Miki’ Manojlović

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj