Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost

Loving Vincent

Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Poljska / Velika Britanija, 2017, 95 min, animirana biografija, 15+

Prvi v celoti v olju naslikan celovečerni film izjemno življenjsko zgodbo Vincenta van Gogha prenese na filmsko platno z oživljanjem njegovih slik. Zgodba filma temelji na 800 pismih, ki jih je napisal znameniti slikar, animacija pa je nastala na podlagi slikarske tehnike, ki jo je uporabljal tudi Vincent sam.

Francija, poletje 1891. Pegasti in brezciljni mladenič Armand Roulin od očeta, poštarja Josepha Roulina, prejme pismo z napotkom, naj ga lastnoročno dostavi v Pariz. Odnesel naj bi ga bratu očetovega prijatelja Vincenta van Gogha, ki naj bi bil ravno naredil samomor. Armand nad nalogo ni preveč navdušen: očetovo znanstvo z Vincentom, tujim slikarjem, ki si je odrezal uho in so ga zaprli v lokalno umobolnico, ga spravlja v zadrego.

Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost je prvi v celoti v olju naslikan celovečerni film. Vsaka od 65.000 sličic filma je oljna slika. Ročno jih je naslikalo 125 profesionalnih slikarjev, ki so se produkciji filma v studiih na Poljskem in v Grčiji pridružili z vsega sveta.

Recenzije

»Zamislite si, da Zvezdna noč ali Nočna kavarna nenadoma oživita pred vami; revolucionarno in osupljivo!«
– Jordan Hoffman, The Guardian

»Poklon življenju mojstra odstopa od suhoparne biografije, saj Van Goghovo smrt predstavi kot detektivsko uganko.«
– Dušan Rebolj, Nedeljske novice

»Temeljna dilema – komu izročiti pismo – deluje kot prispodoba za posmrtno izročitev slikarja, ki ga ni za življenja nihče cenil, svetovnemu občinstvu. Tako sta Dorota Kobiela in Hugh Welchman ustvarila svojevrsten poklon življenju mojstra, zaznamovan z dialoško živahnostjo in z odstopom od suhoparne biografije – saj van Goghovo smrt navsezadnje predstavita kot detektivsko uganko. Še močnejši značaj poklona pa nosi tehnična izvedba. Film je bil namreč ustvarjen v rotoskopski tehniki, torej s preslikavanjem podob, posnetih v živo. Preslikave je več kakor sto likovnikov z oljnimi barvami ustvarilo po zgledih van Goghovih del. Tako je pripoved dokaj dobesedno povedana iz van Goghovega zornega kota. Kobiela in Welchman sta van Goghu omogočila, da je še drugače nagovoril gledalce svojih neštetih slik.«
– Dušan Rebolj, Nedeljske novice

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj