Zgodovina ljubezni

Zgodovina ljubezni

Sonja Prosenc, Slovenija / Norveška / Italija, 2018, 105 min, drama

Sedemnajstletna Iva se spopada s smrtjo svoje matere. Pod vplivom odkritja, da o mami ni vedela vsega, se potaplja v svet med sanjami in resničnostjo … Čuten, poetičen in vizualno razkošen film. Posebna omemba žirije v Karlovih Varih, vesni za izvirni filmski dosežek in za fotografijo. LIFFe 2018.

Zgodovina ljubezni, v kateri v glavnih vlogah nastopata mlada slovenska igraka Doroteja Nadrah in skandinavski zvezdnik Kristoffer Joner, spremlja sedemnajstletno Ivo, ki se spopada s smrtjo svoje matere. Pod vplivom velike izgube ter odkritja, da o mami ni vedela vsega, se počasi potaplja v svet med sanjami in resničnostjo.

V glavnih vlogah blestita mlada slovenska talentirana Doroteja Nadrah in priznani skandinavski igralec Kristoffer Joner, ki so ga gledalci nazadnje geldali kot glavnega antagonista Misije: Nemogoče.

Film se je s svetovno premiero v glavnem tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih potegoval za kristalni globus in prejel posebno omembo velike žirije kot izjemen umetniški dosežek.

Čuten, poetičen in vizualno razkošen film je svetovno premiero doživel v Karlovih Varih, kjer ga je žirija nagradila za izjemen umetniški dosežek. Na Festivalu slovenskega filma si je prislužil dve vesni, režiserka je prejela še nagrado Štigličev pogled, ki jo Društvo slovenskih režiserjev podeljuje za izjemno režijo, direktor fotografije Mitja Ličen pa nagrado iris Združenja filmskih snemalcev za najboljšo fotografijo v celovečernem filmu.

Kritike

»Sonja Prosenc /…/ ustvari avdiovizualno elegijo, ki poje o izgubi, žalovanju, ljubezni in skrivnosti. Kako globoko se lahko potopimo v žalost? Koliko vode je treba, da jo odplakne stran? /…/ Z jezikom eteričnih podob, arhetipskih slutenj, fluidnih metafor, simbolov, vizij in fantazmagorij – vizualnih in zvočnih (ena bolj izvirnih zvočnih podob na filmu) – ustvari mogočno senzorično izkušnjo in do potankosti natančno ujame občutek hromeče ujetosti v trenutek, ko se ustavi čas. Občutek nejasne norosti ob bolečini izgube, ki človeka zapre vase. Z Zgodovino ljubezni film spet postane celostno doživetje.«
– Tina Lešničar, Delo

Zanimivosti

Direktor fotografije je Ptujčan Mitja Ličen.

V filmu vidimo dve sliki Ptujčanom dobro znanega slikarja Jerneja Forbicija.

Pogovor o(b) filmu Zgodovina ljubezni
13. 6. 2019

Pogovor o(b) filmu Zgodovina ljubezni

Za melanholičen uvod nam je Gabrijela Anžel zaigrala na violo. Po projekciji filma pa sta se nam pridružila režiserka Sonja Prosenc in direktor fotografije, Ptujčan Mitja Ličen, oba prejemnika že številnih nagrad.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj