Zvezda je rojena

A Star Is Born

Bradley Cooper, ZDA, 2018, 135 min, romantična drama, s podnapisi, 14+

Bradley Cooper in Lady Gaga sta ustvarila film o izkušenem glasbeniku, ki se zaljubi v mlado umetnico. Oskar za najboljšo izvirno skladbo (Shallow) in še 7 nominacij: za najboljši film, prirejeni scenarij, igralko in igralca v glavnih vlogah, igralca v stranski vlogi, fotografijo in mešanje zvoka.

Bradley Cooper, štirikrat nominiran za nagrado oskar (OstrostrelecAmeriške prevareZa dežjem posije sonce) in večkrat nagrajena glasbena zvezdnica Lady Gaga, za katero je to igralski prvenec, sta skupaj zavzela velika platna v filmu Zvezda je rojena, režijskem prvencu Bradleya Cooperja.

Zgodba govori o izkušenem glasbeniku Jacksonu Mainea (Cooper), ki odkrije mlado umetnico Ally (Gaga) in se v njo zaljubi. Ally je tik pred tem, da obupa nad svojimi sanjami o pevski karieri, vendar jo Jackson prepriča v nasprotno. Ker pa se sam bori z lastnimi demoni, njun odnos ob njenem kariernem vzponu začne razpadati.

Poleg Cooperja in Gage v filmu igrajo še Andrew Dice Clay, Dave Chappelle in Sam Elliot. Lady Gaga, ki je prejela oskarja za pesem Til It Happens To You, v filmu poje originalne pesmi, ki jih je napisala skupaj s Cooperjem in nekaterimi drugimi umetniki, med katerimi so tudi Lukas Nelson, Jason Isbell in Mark Ronson. Vsa glasba v filmu je avtorska, originalna in posneta v živo.

Film je prejel oskarja za najboljšo izvirno skladbo (Shallow) in še 7 nominacij: za najboljši film, prirejeni scenarij, igralko in igralca v glavnih vlogah, igralca v stranski vlogi, fotografijo in mešanje zvoka.

O filmu

Bradley Cooper in Lady Gaga združujeta svoja velika talenta v upodobitvi neolepšane in strastne zgodbe Jacka in Ally, dveh umetniških duš, ki se združita tako na odru kot v življenju. Čaka ju zapleteno popotovanje skozi lepote in bolečine razmerja.

Z novo inačico že legendarne ljubezenske zgodbe se štirikratni nominiranec za oskarja Cooper (OstrostrelecAmeriške prevareZa dežjem posije sonce) prvič poskuša kot režiser, v filmu pa tudi igra – ob večkrat nagrajeni in za oskarja nominirani glasbeni superzvezdnici Lady Gaga. Cooper upodablja prekaljenega glasbenika Jacksona Maina, ki odkrije umetnico Ally (Gaga) in se vanjo zaljubi, ko se ta stežka prebija na glasbeno prizorišče. Opustila je že svoje sanje, da bi postala uspešna pevka – vse dokler ne spozna Jacka, ki v njej takoj prepozna naraven talent.

Čeprav ji je bila Cooperjeva inačica zgodbe všeč, je bila Gaga – četudi je med najbolj izkušenimi umetniki našega časa – na trnih glede svoje prve vloge v celovečercu. A se je veselila te priložnosti s Cooperjem na režijskem stolčku in ob njeni strani pred kamerami: »Če v nekom leta in leta vre talent, naposled pa je pripravljen na prehod v drug medij … je to velikanska eksplozija. Usojeno mu je bilo režirati. Jaz sem imela zgolj dovolj veliko srečo, da lahko igram v njegovem prvencu.«

Poleg upodabljanja glavne junakinje Gaga skupaj s Cooperjem tudi izvaja izvirne pesmi v filmu. Pesmi sta spisala s peščico umetnikov, kot so Lukas Nelson, Jason Isbell in Mark Ronson. Vse vokale so posneli v živo, med snemanjem filma.

Cooperju je bilo pomembno, da je film podan v prvi osebi; upa, da bo to občinstvu omogočilo, da izkusi omamljajočo energijo nastopanja v živo, pred množicami. Nobenih koncertnih posnetkov v širokem planu z gledišča gledalca; kamera živi znotraj nastopa. Direktor fotografije Matthew Libatique je uporabil različne snemalne tehnike, med drugim z ročno kamero, Steadicamom, dolgimi kadri, ko kamera neprekinjeno sledi Jacksonu Mainu iz zaodrja na oder, in podobnimi; pri tem je s kamero silil izjemno blizu, v osebni prostor junakov.

Da ne ostane zgolj na vizualni ravni, je tonski mojster Steve Morrow zvok oblikoval tako, da je dovoljeval nemoten in neprekinjen prehod med zaodrjem in odrom: »Bradley občinstva ni želel pustiti zunaj tega sveta, od koder bi le opazovali dogajanje. Hotel, je, da so povsem potopljeni vanj.« Prav zato je bilo ključnega pomena, da so vse izvedbe pesmi snemali v živo. Tudi v Kaliforniji, na prizorišču, kjer se vsako leto odvija glasbeni festival Coachella.

»Peti v živo pred 20 ali celo 80 tisoč ljudmi?« pravi Cooper. »Vsakič, preden smo začeli, sem rekel: ‘Mogoče bi le odpiral usta na posnetek?’ Pa je Morrow rekel, ‘Kaj pa govoriš? V živo moraš peti!’. In sem …«

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled.
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
glasba in film


Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj