Je otrok lahko hudoben?

V četrtek, 14. junija 2012, smo z dogodkom s pomenljivim naslovom Je otrok lahko hudoben? zaključili sezono obfilmskih dogodkov. Ob četrtkih se bomo na posebnih dogodkih ponovno začeli srečevati jeseni, v poletnem času pa vas vabimo na redne filmske projekcije in v naš ljubi letni kino, Kino brez stropa.

Po projekciji šokantnega, pogumnega in neverjetno poetičnega filma Pogovoriti se morava o Kevinu (režija Lynne Ramsay, igrajo Tilda Swinton, Ezra Miller, John C. Reilly) smo se s tokratnim gostom, socialnim pedagogom in doktorjem pravnih znanosti dr. Mitjem Muršičem, dotaknili številnih vprašanj, ki jih je odprl film. Kakšno okolje poraja nasilje? Kolikšna je moč staršev in katere so ključne napake, ki sta jih storila izrazito neuspešna starša v filmu? Ali otrok potrebuje meje? Ali potrebuje kazen? Kje je meja med mano in mojimi dejanji? Kako nam lahko čustvena pismenost pomaga pri soočanju s tovrstnimi situacijami?

Film ni nikogar izmed gledalcev pustil ravnodušnega, izzval je burne reakcije in po koncu se je razvila živahna debata o temah, o katerih bi se v današnjem svetu, ki idealizira nasilje, morali veliko več pogovarjati. Pogovorili smo se torej o Kevinu.