Vikend sebičnih prostovoljcev

Mladi iz 12 držav veselo pospravljali

5. in 6. novembra 2011 je CID Ptuj organiziral mednarodno brigadirsko delovno akcijo Vikend sebičnih prostovoljcev / Selfish Volunteers Week End. Skoraj 30 mladih iz 12 držav je pospravilo, počistilo in pripravilo na nadaljnjo uporabo dva doslej zapuščena prostora v stavbi Mestnega kina Ptuj.

Geslo evropskega leta prostovoljstva “Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!” smo si v CID-u raztolmačili tako, da se da kaj konkretnega spremeniti na bolje tudi brez velikih besed in investicij – preprosto z dovolj pridnimi rokami. Ker smo vedeli, da bomo ob, med in po delu tudi uživali, se spoznavali med sabo in se zabavali, smo stvar poimenovali Vikend sebičnih prostovoljcev.

Da bi bilo bolj zanimivo, smo k sodelovanju poleg ‘domačih’ povabili tudi prostovoljce iz tujine. Od skoraj 30 sodelujočih jih je kakšne tri četrtine prišlo iz 11 tujih držav (Portugalske, Irske, Rusije, Litve, Turčije, Finske, Italije, Nemčije, Francije, Madžarske in Avstrije), ostali smo bili Ptujčani. Idejo je dal Antoine Barrau, prostovoljec, ki v CID-u Ptuj gostuje pod okriljem Evropske prostovoljske službe. Tudi mnoge izmed mladih tujih udeležencev je prav EVS pripeljal v Slovenijo in sosednje države. Na Ptuj so pripotovali na lastne stroške.

Z ramo ob rami smo pospravili in počistili dva doslej zapuščena prostora v stavbi mestnega kina, da bosta lahko v prihodnosti ponudila streho nad glavo mladim ptujskim likovnim, glasbenim, plesnim in še kakšnim ustvarjalcem.

Prvi je obokan in z lesenimi opaži obdan pritlični prostor, v katerem je bila v enem izmed prejšnjih stoletij restavracija. Drugi prostor, ki smo ga spravili v red, pa je manjše skladišče za filmsko promocijsko gradivo. Oba sta bila polna razne krame in umazanije. Kot so pokazali predmeti, ki smo jih tam našli, so se stvari kopičile vsaj že od petdesetih let prejšnjega stoletja. Našli smo na primer kozarec vloženih kumaric, ki jim je rok potekel leta 1967. Pa mrtve miške, na tone papirja, zarjavele dele raznih naprav, stare filmske revije in časopise …

Največ je bilo v večjem prostoru filmskih plakatov, ki so bili nametani brez reda. Te smo skrbno sortirali in ohranili tiste, ki imajo zgodovinsko, estetsko ali kultno vrednost. Kar nekaj je bilo takšnih in morda bomo v prihodnosti iz njih sestavili razstavo. Z ostalimi pa smo do vrha in čez napolnili tri velike kontejnerje za papir. Za odvoz je prijazno poskrbelo Čisto mesto, zahvaliti pa se moramo tudi Javnim službam Ptuj – CERO Gajke za sprejem odpadkov na deponiji. Nekaj plakatov pa je tudi odpotovalo v tujino – za spomin na koristno in prijetno druženje.

Poleg tega je bilo v večjem prostoru nekaj poslovne dokumentacije iz dolgoletne preteklosti obratovanja ptujskega kina. Te dokumente nameravamo predati Zgodovinskemu arhivu Ptuj, saj je iz njih mogoče lepo razbrati del kulturne zgodovine Ptuja. Morda bo to kdaj za koga zanimiva raziskovalna naloga. Naj kot zanimivost spomnim, da so Ptujčani prvo kinopredstavo dobili že 3. marca 1897 – le dobro leto zatem, ko sta brata Lumière pariškemu občinstvu predstavila kinematograf. Med drugim je bil prikazan film Prihod vlaka na postajo – isti film, ki sta ga prikazala brata Lumière na svoji prvi javni predstavi …

Počiščena prostora sta torej zdaj že skorajda zasijala v vsej svoji lepoti, bodo pa potrebna še osnovna obnovitvena dela, s katerimi bomo sanirali stene, stropove, tla, okna in vrata. Upamo, da se bo nekaj sredstev za to vendarle kje našlo. Občino ob tej priložnosti pozivamo, naj poleg velikopotezno načrtovanim novogradnjam dovolj pozornosti posveča tudi vzdrževanju že obstoječe stavbne dediščine.

Medtem pa se že kopičijo ideje, kaj vse bi se v »novih« prostorih lahko dogajalo. Čeprav za načrtovano t.i. hišo mladinske ustvarjalnosti, o kateri se že nekaj let govori v povezavi s stavbo Mestnega kina Ptuj, zaenkrat ni predvidenih investicij s strani lastnika stavbe, Mestne občine, je bila naša akcija torej še en korak v to smer. Naj spomnimo, da smo v začetku leta 2011, prav tako skoraj brez finančne investicije, a z veliko dobre volje, novo vsebino dali že dvema drugima prostoroma, v katerih zdaj v profesionalno opremljenem in še bolj profesionalno vodenem studiu mladi Ptujčani ustvarjajo odlično avtorsko glasbo in tudi kratke filme.

Osnovna dejavnost v stavbi pa seveda ostaja kino, ki se vse bolj vključuje v svetovne trende razcveta t.i. art kinematografov.

Več o projektu lahko preberete na tej povezavi: >

Po več desetletjih je bilo nujno pospraviti. A zakaj se ne bi zraven tudi zabavali?

Nazaj v foto galerijo                                    Prijavite se na obveščanje >