Ptuj na filmskem platnu

Ptuj na filmskem platnu

Za vse, ki smo ponosni na naš Ptuj.

Ali ste vedeli, da je Ptuj z okolico prizorišče mnogih filmov in da iz naših krajev prihajajo številni filmski ustvarjalci?

V sodelovanju z Zgodovinskim arhivom na Ptuju in Slovenskim filmskim arhivom občasno organiziramo dogodke z naslovom Ptuj na filmskem platnu. V tem sklopu predvajamo filme, ki so nastali na Ptuju in v okolici ali so kako drugače povezani s temi kraji, ob tem pa gostimo tudi filmske ustvarjalce, ki so tako ali drugače povezani s temi filmi.

Poseben dogodek v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom na Ptuju smo organizirali v letu 2017, ko je Ptuj praznoval 120 let od prve kinopredstave, ki se je zgodila prav v hiši, kjer tudi danes domuje Mestni kino Ptuj. Ob tej priložnosti smo pripravili pregledno razstavo in publikacijo, ki je zajela tudi podatke o filmih, posnetih o/na Ptuju, s filmskimi ustvarjalci iz Ptuja in okolice ipd.

Vtisi s preteklih dogodkov

Pogovor o(b) filmu Jama
28. 3. 2024

Pogovor o(b) filmu Jama

Svoj novi film Jama, kombinacijo različnih žanrov in "najbolj utrgan slovenski film leta", nam je prišel predstavit režiser in scenarist, Ptujčan Dejan Babosek. S sabo je pripeljal tudi glavna igralca Darjo Krhin in Marka Plantana.

Predavanje dr. Andreja Špraha o(b) filmu Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica
22. 2. 2024

Predavanje dr. Andreja Špraha o(b) filmu Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica

Po ogledu filma, ki so ga snemali tudi na Ptuju, smo prisluhnili predavanju dr. Andreja Špraha, vodje raziskovalno-založniškega oddelka Slovenske kinoteke ter docenta za zgodovino in teorijo filma in televizije na AGRFT v Ljubljani.

Kurentovanje in drugi filmi Viljema Klemenčiča
1. 2. 2024

Kurentovanje in drugi filmi Viljema Klemenčiča

Z Društvom Trafika smo obudili spomine na Kurentovanje 1979. Z avtorjem dokumentarnih filmov in novinarko Nevenko Dobljekar, ki je bila takrat v organizacijskem odboru Kurentovanja, se je pogovarjal Rok Kajzer iz Večera.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj