Ptuj na filmskem platnu

Ptuj na filmskem platnu

Za vse, ki smo ponosni na naš Ptuj.

Ali ste vedeli, da je Ptuj z okolico prizorišče mnogih filmov in da iz naših krajev prihajajo številni filmski ustvarjalci?

V sodelovanju z Zgodovinskim arhivom na Ptuju in Slovenskim filmskim arhivom občasno organiziramo dogodke z naslovom Ptuj na filmskem platnu. V tem sklopu predvajamo filme, ki so nastali na Ptuju in v okolici ali so kako drugače povezani s temi kraji, ob tem pa gostimo tudi filmske ustvarjalce, ki so tako ali drugače povezani s temi filmi.

Poseben dogodek v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom na Ptuju smo organizirali v letu 2017, ko je Ptuj praznoval 120 let od prve kinopredstave, ki se je zgodila prav v hiši, kjer tudi danes domuje Mestni kino Ptuj. Ob tej priložnosti smo pripravili pregledno razstavo in publikacijo, ki je zajela tudi podatke o filmih, posnetih o/na Ptuju, s filmskimi ustvarjalci iz Ptuja in okolice ipd.

Prihajajoče projekcije

Vtisi s preteklih dogodkov

Brezplačno vodenje po Ptuju z zaključkom v kinu
25. 10. 2017

Brezplačno vodenje po Ptuju z zaključkom v kinu

V sodelovanju s Ptuj Info

Že drugič smo pripravili zanimiv potep. Na sprehodu po mestu nam je vodič Aljoša Ciglar razkrival zanimive zgodbe, v mestnem kinu pa nas je čakal film Ptujska dežela iz leta 1971. Ptuj je res zakladnica zgodb!

Otvoritev razstave in predstavitev knjige ob 120-letnici kino prizorišča
21. 9. 2017

Otvoritev razstave in predstavitev knjige ob 120-letnici kino prizorišča

Kino je vedno dobra ideja

Razstava in monografija z naslovom "Kino je vedno dobra ideja: 120 let od prve kinopredstave na Ptuju" sta plod dobrega sodelovanja med Mestnim kinom Ptuj in Zgodovinskim arhivom na Ptuju.

Kino, filmi in Ptuj
17. 5. 2017

Kino, filmi in Ptuj

Pogovor z Marijo Hernja Masten o(b) arhivskih filmih o Ptuju

V letu, ko Mestni kino Ptuj praznuje 120 let od prve kinopredstave, smo v goste povabili zgodovinarko, dolgoletno sodelavko Zgodovinskega arhiva na Ptuju, zvesto obiskovalko ptujskega kina in zakladnico zgodb iz dolge zgodovine Ptuja, kina in filma. Štiri filme, ki so v različnih obdobjih nastali na območju Ptuja, smo z arhivskih 35-milimetrskih filmskih kopij predvajali na še vedno prijetno brnečih Iskrinih projektorjih iz leta 1964.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj