XR kino

Izkušnje še drugih svetov

Razširjena (XR), navidezna (VR), nadgrajena (AR) in mešana (MR) resničnost ter 360 (360-stopinjske fotografije, videi, virtualni sprehodi).

Vznemirljive sodobne tehnologije v naša življenja prinašajo nove potenciale, pa tudi izzive. Priložnosti, da jih pobliže spoznamo, se nam ponujajo v Mestnem kinu Ptuj.

Raziščimo, kaj prinašajo:

  • Razširjena resničnost (Extended Reality, XR) – krovni pojem za nadgrajeno in navidezno resničnost.
  • Navidezna ali virtualna resničnost (Virtual Reality, VR) – oblika računalniške simulacije, pri kateri ima udeleženec občutek, da je v umetnem okolju.
  • Nadgrajena ali obogatena resničnost (Augmented Reality, AR) – tehnologija, ki v realnem času pokriva resnične prizore z računalniškimi informacijami in navideznimi predmeti in je z njimi v interakciji. Uporablja obstoječe okolje in mu dodaja informacije za ustvarjanje novega umetnega okolja.
  • Mešana resničnost (Mixed Reality, MR) – pojem, ki opisuje spajanje resničnega in računalniško generiranega okolja. V okoljih mešane resničnosti soobstajajo fizični in virtualni objekti, ki so v interakciji v realnem času. Pojem se deloma prekriva s pojmom nadgrajene ali obogatene resničnosti.
  • 360° – 360-stopinjske fotografije, videi, virtualni sprehodi.

Prihajajoči dogodki

Vtisi s preteklih dogodkov

Spoznajmo 360°
11. 11. 2022

Spoznajmo 360°

Pod vodstvom mentorja Marka Cafnika smo po kratkem teoretskem uvodu v praksi spoznavali potenciale novih tehnologij na področjih sferične oziroma 360-stopinjske fotografije, 360-stopinjskega videa in virtualnih sprehodov.

46. Filmska čajanka
9. 11. 2022

46. Filmska čajanka

Druženje ob filmu Tam, kjer pojejo raki

V filmu o samotarki v nevarnem močvirnatem predelu Južne Karoline nas je med drugim navdušila čudovita pokrajina. Po čaju in pecivu smo se zato še virtualno sprehodili po tistih krajih in poleteli nad reko. Kakšno doživetje!

Spoznajmo razširjeno resničnost (XR)
28. 10. 2022

Spoznajmo razširjeno resničnost (XR)

Pod vodstvom mentorja Marka Cafnika smo se po poglobljenem teoretskem uvodu o konceptih XR, VR, AR, MR in sorodnih pojmov zatopili v praktičen prikaz različnih možnosti, ki jih prinašajo te nove tehnologije.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj