Pokukajmo v svet poezije
23. 8. 2019

Pokukajmo v svet poezije

Kino vrtiček v okviru festivala Dnevi poezije in vina

Skozi čarobni svet filma smo se z najlepšimi sodobnimi slovenskimi animirani filmi za najmlajše prebili v svet poezije. Tam nas je čakal Miroslav Košuta, pesnik z miško na rami. Pogovor je vodila dr. Eva Premk Bogataj.

Postavi sliko za sliko, rimo ob rimo in pridi po filmsko doživetje v kino.
24. 8. 2018

Postavi sliko za sliko, rimo ob rimo in pridi po filmsko doživetje v kino.

Kino vrtiček na Dnevih poezije in vina 2018

Mravljica Tina iz ptujskega kina in njen prijatelj Rima sta združila filmski, likovni in pesniški jezik. Ogledali smo si filme z zadnje Animateke, obiskala nas je finska pesnica Jonanna Venho in skupaj smo sestavili pesmico.

Jaz, animator
27. 5. 2017

Jaz, animator

Kinoskop s filmi presenečenja z mednarodnega festivala animiranega filma Animateka

Zadnji Kinoskop sezone je bil nekaj posebnega, saj smo si namesto enega filma ogledali kar 6 kratkih animiranih filmov. Zanimive animacije so k nam prišle z mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, kar je bila dobra priložnost, da spoznamo, kaj je to festival, hkrati pa se še sami preizkusimo v različnih preprostih tehnikah animacije. Z nami je bila mentorica Anja iz Društva Slon, izdelali pa smo tudi vsak svoj slikofrc (flipbook). 

Večer animiranega filma
19. 4. 2017

Večer animiranega filma

Pogovor o(b) filmih Animateka po Animateki 2017

Po projekciji najboljših filmov z zadnje Animateke sta se nam pridružila vodja Animateke po Animateki Sanja Čakarun in animator Matej Lavrenčič, ki je sodeloval tudi pri filmu Špele Čadež Nočna ptica.

Filmski dnevi Lux - otvoritev
1. 12. 2016

Filmski dnevi Lux - otvoritev

Evropski parlament filmsko nagrado LUX (LUX film prize) podeljuje od leta 2007.
Mednarodna žirija izbere tri finaliste, končna odločitev pa je v rokah evropskih poslancev, ki izglasujejo zmagovalca - letos so 23. novembra v Strasbourgu za zmagovalni film razglasili film Toni Erdmann. Vsi trije filmi, ki so na ogled v več kot 100 kinematografih po vsej Evropi in na številnih filmskih festivalih, so prevedeni v vseh 24 uradnih jezikov EU. Letos smo jih v okviru Filmskih dnevov Lux predpremierno videli tudi v Mestnem kinu Ptuj. Na otvoritvi Filmskih dnevov Lux je bil z nami tudi vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta Klemen Žumer, ki nas je nagovoril pred projekcijo izjemnega animiranega filma Bučko. Z nami je bil tudi Tomi Petek, Ptujčan in letošnji ambasador Filmske nagrade Lux, ki nam je predstavil svojo nepozabno izkušnjo na beneškem filmskem festivalu. Informacijski pisarni Evropskega parlamenta se zahvaljujemo za priložnost za sodelovanje pri tem lepem projektu.

 

Pesem v steklenici
27. 8. 2016

Pesem v steklenici

Kino vrtiček s filmom Beli pramen: Pustolovščine malega bobra na Dnevih poezije in vina 2016

Kino vrtiček, ki ga pripravimo v okviru festivala Dnevi poezije in vina, je vedno nekaj posebnega. Ker se je ta pesniški festival letos posebej posvečal kanadski poeziji, smo se v Kanado s filmom odpravili tudi mi. Film Beli pramen: Pustolovščine malega bobra nas je popeljal v prostrano kanadsko divjino, prepredeno z rekami in jezeri, kjer živi pravo bogastvo nadvse zanimivih živali. Skupaj z malim bobrom, ki se je pravkar naučil plavati, smo se preko filmskega traku podali na nepozabno pustolovščino. Po ogledu filma smo se preizkusili kot pesniki in se ob pesmih Daneta Zajca in Saše Vegri spraševali, kaj je prijateljstvo in kaj sreča. Svoje pesmi smo varno pospravili v lepo poslikane steklenice (ja, tudi te smo naredili sami!) in jih izpustili v 'kanadsko reko sreče in prijateljstva', ki smo si jo pričarali na dvorišču kina. Ko smo steklenice še uspešno polovili z ribiško palico, nas je čakala še sladka nagrada - slastne palačinke iz Palačinkomata!

Projekcija filma Ljudje, knjige in gore + okrogla miza
25. 8. 2016

Projekcija filma Ljudje, knjige in gore + okrogla miza

Pogovor o(b) filmu Ljudje, knjige in gore

V okviru festivala Dnevi poezije in vina smo v Mestnem kinu Ptuj gostili izjemno zanimive goste, ki so se ob filmu Ljudje, knjige in gore spraševali o pomenu alpske literature. V uvodnem nagovoru je Markus Reiterer, generalni sekretar Alpske konvencije, predstavil pobudo Brati gore (Leggere le montagne / Lire les montagnes / Berge lesen), katere namen ni le praznovanje kulturne raznolikosti v Alpah in povezovanje gora in umetnosti, temveč tudi način, kako kljub fizični ločenosti povezati ljudi v alpski regiji. Pesniki iz treh alpskih dežel, Maurizzio Mattiuzza (Furlanija, Italija), Tibor Hrs Pandur (Slovenija), Maria Seisenbacher (Avstrija), so odgovarjali na zahtevna in provokativna vprašanja moderatorja Aleša Štegra in ugotavljali, da na literarno ustvarjanje prav gotovo vpliva tudi pokrajina, ki umetnika obdaja.

 

Art Stays Kino
11. 7. 2016

Art Stays Kino

Pogovor z ustvarjalkami in protagonistkami o(b) filmu Kombinat

V sodelovanju s 14. festivalom sodobne umetnosti Art Stays smo v ponedeljek, 11. julija, pričeli s projekcijami v okviru Art Stays Kina. Ogledali smo si dokumentarni film Kombinat, ki nam prikaže kako lahko razumemo in čutimo način ženskega upora v določenem času in prostoru. Glavni protagonist filma je ženski pevski zbor Kombinat, ki je bil ustanovljen na dan upora, 27. aprila 2008. Po projekciji filma so se nam na pogovoru, ki ga je vodila Sanja Selinšek, pridružile tri predstavnice zbora. Beseda je tekla o začetkih, kako je prišlo do same odločitve za ustanovitev, kakšen pomen ima zbor za same članice, kako je Kombinat sprejela Slovenija, s čem vse se ukvarjajo zraven petja in o drugih odličnih temah. Organizator projekcije: KUD Art Stays.

 

Delavnica optičnih igrač & Animateka
16. 4. 2016

Delavnica optičnih igrač & Animateka

Kino vrtiček s kratkimi filmi Animateke

Ogledali smo si najboljšei avtorske kratke filme z zadnje edicije Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, ki se vsako leto prvi teden decembra odvije v Kinodvoru in Slovenski kinoteki v Ljubljani. Kot je že v navadi, so se v programu znašli predvsem filmi, ki spodbujajo h kritičnem razmisleku o vsem, kar nas obdaja. Odstirajo pogled v raznolik svet animirane umetnosti in nam na različne načine prinašajo tako dobro znane kot tudi povsem nove podobe ter občutja. Po projekciji smo spoznali svet optičnih igrač in se tudi sami preizkusili v animiranem filmu.

Kovačnica navihanih besed
28. 8. 2015

Kovačnica navihanih besed

Kino vrtiček s filmom Navihani Bram na Dnevih poezije in vina 2015

Kino vrtiček na Dnevih poezije in vina 2015. Navihani Bram si v filmu v poseben zvezek zapisuje zanimive besede. Mi pa smo se z besedami poigravali skupaj s čisto pravim pesnikom Milanom Deklevo.

Animateka otrokom!
23. 5. 2015

Animateka otrokom!

Kino vrtiček s kratkimi animiranimi filmi (Rumeni slon) & izdelovanje optičnih igrač

Pogovor s športno plezalko Mino Markovič
26. 2. 2015

Pogovor s športno plezalko Mino Markovič

Pogovor o(b) filmu Svoboden v skali

Pogovor z izjemno športno plezalko, Ptujčanko Mino Markovič je potekal 26. februarja v okviru 9. Mednarodnega festivala gorniškega filma.