Gajin svet 2

Gajin svet 2

Peter Bratuša, Slovenija, 2021, 97 min, mladinska romantična komedija, v slovenščini, 10+

Štirinajstletna Gaja, ki živi v ločeni družini, se sooči z nevoščljivimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družabnem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Film obravnava pogoste probleme, ki jih srečujemo v današnjem času, kot sta ločitev staršev in nevarnosti svetovnega spleta.

Nadaljevanje priljubljene zgodbe o pogumni in navihani Gaji, ki smo si jo v letu 2018 množično ogledali v kinu.

Zgodba

Štirinajstletna Gaja, ki živi v ločeni družini, se sooči z nevoščljivimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družabnem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Kljub temu, da so počitnice in se z očetom in najstniško sestro Teo odpelje v kamp na morje, se dopust še ne začne. S pomočjo svojega prijatelja Matica in policijskega inšpektorja reši lastnika bara pred izsiljevalci, spet poveže družino in s pomočjo prijateljev, mame in učiteljice saksofona Eme osreči tudi očeta.

Gajin svet 2 nadaljuje uspešnico iz leta 2018 (Gajin svet), vendar je drugi del zasnovan samostojno. Z zanimanjem ga bodo lahko gledali tako tisti, ki so si ogledali prvi del kot tudi vsi, ki se bodo prvič spoznali z Gajo in njenim svetom. Gajin svet 2 prinaša zgodbo, ki obravnava pogoste probleme, ki jih srečujemo v današnjem času, kot sta ločitev staršev in nevarnosti svetovnega spleta. Nagovarja tako najstnike kot tudi njihove starše.

O ustvarjalcih filma

Scenarista in producenta filma sta Peter Bratuša in Špela Levičnik Oblak, producent je Jaka Pokorn, direktor fotografije Dominik Istenič, scenograf Miha Ferkov, kostumografka Vesna Črnelič, oblikovalka maske Nataša Sevčnikar, montažer pa Jan Lovše. Glasbo za film je napisal Sebastjan Duh.

Film je nastal v produkcijski hiši Felina Films v koprodukciji z RTV Slovenija in Slovenskim filmskim centrom.

****

Padla je prva klapa nadaljevanja družinske filmske uspešnice GAJIN SVET

Ljubljana, 12. avgust 2021

Ta teden se je v Ljubljani začelo snemanje mladinske romantične komedije GAJIN SVET 2 režiserja Petra Bratuše.

Zdaj 14-letna glavna junakinja se bo tudi v drugem delu na svoj odločen način spopadla z najstniškimi težavami, doživela vdor v osebni profil na družbenem omrežju, pomagala rešiti kriminalni primer in nam pokazala, da je prijateljstvo tisto, kar največ šteje. Pa čeprav so tvoji starši ločeni, živiš s tečno starejšo sestro in se za povrhu zaplete še tvoj odnos z najboljšim prijateljem.

Ob začetku snemanja je režiser in producent Peter Bratuša o svojem tretjem celovečernem filmu povedal: »Izjemno sem vesel, da je po štirih letih pred nami nadaljevanje filma, ki je osvojil srca več generacij otrok in staršev. Gaja je zdaj nekoliko starejša, njen svet pa ostaja svet poguma, zapletov, akcije, srčnega prijateljstva in optimizma. Filmski zgodbi je primerno tudi vzdušje na snemanju – spet se je zbrala odlična ekipa. Začetek snemanja pa je zame še posebej simboličen, saj ravno te dni mineva 30 let od prve klape enega najbolj priljubljenih slovenskih filmov Babica gre na jug, pri katerem sem z režiserjem in producentom Vinčijem Vogue Anžlovarjem sodeloval kot direktor fotografije in producent. Veseli me, da po 30 letih še vedno ustvarjava – Vinči ravno zaključuje snemanje filma Dedek gre na jug, jaz pa začenjam z nadaljevanjem Gaje.«

Filmsko zgodbo drugega dela bomo lahko spremljali kot nadaljevanje filma GAJIN SVET, ki si ga je v letih 2018 in 2019 v kinu ogledalo več kot 80.000 ljudi, na televiziji pa v letu 2020 kar 200.000 gledalcev, obenem pa nam prinaša samostojno zgodbo, ki si jo bodo z zanimanjem ogledali tudi gledalci, ki niso videli prvega dela.

O nastajanju filma

Štiriletni premor je prinesel marsikaj novega. Med drugim tudi novo glavno igralko. Gajo bo upodobila nadarjena Uma Štader, za katero je bila glavna vloga pravo presenečenje: »Želela sem si igrati že v prvem delu, ampak sem bila takrat še premlada. No, zdaj sva obe z Gajo malo starejši in vse se je poklopilo. Ko sem se prijavila na avdicijo, sem bila prepričana, da iščejo stranske like. Ko pa me je poklical režiser in mi povedal, da bom igrala glavno vlogo, sem potrebovala kar nekaj dni, da sem dojela, da je res.«

Nad snemanjem in pripravami nanj je navdušen tudi mladi talent Enej Černe Berčič, ki bo v drugem delu Gajin prijatelj Matic: »Zelo se veselim vloge in snemanja filma, saj bo to zame ena velika izkušnja. Tudi na vajah, ki smo jih imeli v zadnjih mesecih, sva se z Umo veliko naučila. Vaje je vodila igralka Ajda Smrekar in to je bila najbolj zabavna šola kadarkoli. Zelo sem užival in tudi še bom.«

Osrednja mlada igralka bo največ snemalnih dni preživela s Sebastianom Cavazzo, svojim filmskim očetom, ki pravi: »Naša družinska zgodba se nadaljuje. Dekleti sta nekoliko zrasli, jaz kot njun oče pa sem se v tem času naučil marsičesa. Tudi kuhati. Čeprav ne živimo skupaj, smo srečna družina, ki ima vzpone in padce. Tudi drugi del močno izpostavi spletne zlorabe mladih, kar se mi zdi prava smer, saj je teh danes verjetno še več, kot jih je bilo pred štirimi leti. Res se veselim snemanja in dela z mladimi igralci.«

Preostale vloge v filmu prevzemajo prvaki slovenske filmske scene, izmed katerih večino že poznamo iz prvega dela. Poleg Sebastiana Cavazze še Jana Zupančič kot Gajina mama, Primož Pirnat kot družinski prijatelj Gregor, Ajda Smrekar kot Gajina učiteljica saksofona Ema in Lotos Šparovec kot višji inšpektor Hace. Vračata se tudi mladi Neža Smolinsky kot Gajina sestra Tea in Gitica Jakopin kot njena prijateljica Daša. Na novo pa se jim pridružujejo Jurij Zrnec, Bojan Emeršič, Matej Zemljič, Katarina Čas in številni drugi.

O ustvarjalcih

Scenarij za film sta tudi tokrat prispevala Peter Bratuša in Špela Levičnik Oblak, direktor fotografije je Dominik Istenič, scenograf Miha Ferkov, kostumografka Vesna Černelič, oblikovalka maske pa Nataša Sevčnikar. Glasbo za film bo napisal Sebastjan Duh.

Film, katerega producenta sta Peter Bratuša in Jaka Pokorn, nastaja v produkcijski hiši Felina Films v koprodukciji z RTV Slovenija, ob podpori Slovenskega filmskega centra in s sodelovanjem Filmskega studia Viba film. Posnet bo v predvidoma 27 snemalnih dneh na več lokacijah po Ljubljani in na Obali.

Premiera v kinih po Sloveniji bo predvidoma jeseni 2022.

****

28. 9. 2021

Odlično vzdušje, vrhunska igralska zasedba in malo sreče. Zaključilo se je snemanje filma Gajin svet 2.

Včeraj se je zaključilo snemanje družinske romantične komedije Gajin svet 2. Filmska ekipa, ki je zadnje tedne večino dni preživela na Obali, se je v Ljubljano vrnila navdušena, saj se je vseh šestindvajset snemalnih dni odvilo po načrtih in v dobrem delovnem vzdušju. Grobo montažo so ustvarjalci izpeljali že na samem prizorišču snemanja. Film v slovenske kinematografe prihaja jeseni 2022.

»Tako lepega občutka ob zaključku zahtevnega in tudi ambicioznega snemanja, kot je bilo snemanje filma Gajin svet 2, že dolgo nisem imel,« ob koncu snemanja pove režiser filma Peter Bratuša.

»Imeli smo veliko srečo, saj je bilo vreme ves čas idealno. Ta sreča pa ne bi pomenila nič, če ne bi imel ob sebi vrhunske igralske zasedbe in izjemne strokovne ekipe ter številnih podpornikov. Globoko sem hvaležen vsem, ki sodelujejo in tudi tistim, ki še bodo, da bo Gajin svet 2 prihodnjo jesen zaživel tudi na filmskih platnih.«

Zgodba se spreminja in nastaja na filmskem prizorišču

Gajin svet 2 je nadaljevanje priljubljene družinske romantične komedije o pogumni in navihani Gaji, ki si jo je na filmskih platnih in na televizijskih zaslonih v preteklih letih ogledalo blizu 300.000 gledalcev, obenem pa nam prinaša samostojno zgodbo, ki jo bodo z zanimanjem spremljali tudi vsi tisti, ki niso videli prvega dela.

V drugem delu se bo zdaj 14-letna Gaja na svoj odločen način spopadla z najstniškimi težavami, doživela vdor v osebni profil na družbenem omrežju, pomagala rešiti kriminalni primer in nam pokazala, da je prijateljstvo tisto, kar največ šteje. Pa čeprav so tvoji starši ločeni, živiš s tečno starejšo sestro in se za povrhu zaplete še odnos s tvojim najboljšim prijateljem. Takšen je okvir nove Gajine zgodbe, ki sta jo scenarista pilila tudi na snemanju.
»Scenarij je kot živa tvorba, ki se prilagaja igralcem, situaciji. Majhne, a pomembne spremembe, so se tako zgodile že na vajah in tudi na snemanju samem. Izjemno pomemben del procesa nastajanja scenarija filma je pogovor z igralci, poslušanje, opazovanje in razumevanje občutkov, ki se razvijejo prek besed,« dinamiko svojega dela razloži Špela Levičnik Oblak, ki je skupaj s Petrom Bratušo avtorica scenarija.
Na snemanju pa je bil ves čas prisoten tudi montažer Jan Lovše, ki je grobo verzijo filma ustvarjal kar sproti: »S Petrom sva že sodelovala na številnih oglaševalskih projektih in prav te izkušnje so nama omogočile, da smo dobro izkoristili montažo na snemanju, kjer sem bil aktiven in kreativen član ekipe ter s tem bistveno vključen v nastajanje filma. Takšen pristop omogoči, da ima režiser vsak dan pregled, kako posamezne scene delujejo kot celota. Zares sem izjemno hvaležen za to odlično izkušnjo.«

Dobro uigrana ekipa: zvezdniška zasedba in igralski podmladek

Igralci, ki prihajajo iz več različnih generacij, so se med seboj odlično ujeli. Mlada Uma Štader, ki je zaigrala Gajo, ne skriva svojega navdušenja: »Snemanje filma je zame ena najboljših izkušenj! Spoznala sem nove ljudi, naučila sem se novih stvari, pridobila nove spomine in prijateljstva. In to vse v enem samem poletju! Ekipa, s katero sem sodelovala, je postala moja družina, in ko pomislim, da smo zaključili z druženjem, me spreleti žalost. Ampak na srečo še ni konec. Komaj čakam, da film vidim na velikem platnu.«

Z njo se strinja tudi Matej Zemljič: »Vesel sem, da sem lahko delal z najboljšimi slovenskimi igralci. Super je bilo snemati na Obali, kjer smo bili tudi nastanjeni, tako da smo se kot ekipa še bolj povezali. Režiser Peter Bratuša nas je odlično vodil in upam si trditi, da nas naslednjo jesen čaka nov filmski hit.«
Novinec v igralski zasedbi je bil tudi legendarni Bojan Emeršič, ki je z režiserjem Bratušo na filmu sodeloval pred 30 leti, ko so posneli danes slovensko klasiko Babica gre na jug. »V tem času sva dostikrat poskušala najti skupnem projektu, pa se nekako ni sestavilo. Vedno pa sem vedel, da če bova sodelovala, mi ne bo treba skrbeti, ali je vloga prava zame. Imava to osnovno zaupanje in spoštovanje. To nama je dala Babica in to ostane za vedno. In verjamem, da bo to nadaljevala tudi Gaja in njen svet. Se vidiva še kdaj!.«
Preostale odrasle vloge v filmu prevzemajo prvaki slovenske filmske scene, izmed katerih večino že poznamo iz prvega dela. Poleg Sebastiana Cavazze, ki nastopi kot Gajin oče Peter, še Jana Zupančič kot Gajina mama, Primož Pirnat kot družinski prijatelj Gregor, Ajda Smrekar kot Gajina učiteljica saksofona Ema in Lotos Šparovec kot višji inšpektor Hace. Vračata se tudi mladi Neža Smolinsky kot Gajina sestra Tea in Gitica Jakopin kot njena prijateljica Daša. Na novo pa se jim poleg Mateja Zemljiča in Eneja Černeta Bračiča, ki je zaigral Gajinega najboljšega prijatelja Matica, pridružujeta še Jurij Zrnec in Katarina Čas.

Brez njih ne gre: ustvarjalci in podporniki

Direktor fotografije je Dominik Istenič, scenograf Miha Ferkov, kostumografka Vesna Černelič, oblikovalka maske pa Nataša Sevčnikar. Glasbo za film bo napisal Sebastjan Duh.

Film, katerega producenta sta Peter Bratuša in Jaka Pokorn, nastaja v produkcijski hiši Felina Films v koprodukciji z RTV Slovenija in Slovenskim filmskim centrom..

***
Filmski ekipi ne bi uspelo izpeljati produkcije filma brez podpornikov in sponzorjev. Tudi Gajin svet 2 (tako kot Gajin svet 1) obravnava temo spletnih zlorab med mladimi, ki jih Telekom Slovenije osvešča o varni in strpni rabi spleta. Ker taborjenja na morju ni brez priljubljene paštete, ki je na snemanju pregnala marsikatero lakoto, se ekipa prijazno zahvaljuje Atlantic grupi za podporo in paštete Argeta Junior. Hvala tudi Ljubljanskim mlekarnam za Ježke, Lučke in ostale sladolede, ki so nadvse prijali v vročih snemalnih dneh.

Druženje s filmsko ekipo ob filmu Gajin svet 2
24. 9. 2022

Druženje s filmsko ekipo ob filmu Gajin svet 2

Po projekciji filma so se nam pridružili mlada igralca Uma Štader (Gaja) in Enej Černe Berčič (Matic), režiser in scenarist Peter Bratuša ter soscenaristka Špela Levičnik Oblak. Odgovorili so na vsa naša vprašanja in delili avtograme.

Delavnica o nevarnostih svetovnega spleta
13. 10. 2022

Delavnica o nevarnostih svetovnega spleta

ob filmu Gajin svet 2

V filmu se zgodba zaplete, ko sošolci vdrejo v Gajin profil na družabnem omrežju. Kako se izognemo tej in drugim nevarnostim na spletu? Delavnico je za učence OŠ Olge Meglič Ptuj izvedla Zala Bricelj iz Zavoda Vsak, Safe.si.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj