Gašper in Petra na zimskih počitnicah

Karsten og Petra på vinterferie

Arne Lindtner Næss, Norveška, 2014, 73 min, igrano-animirani, pripovedovanje v slovenščini, 4+

Najboljša prijatelja Gašper in Petra sta tokrat na zimskih počitnicah. Igrata se v snežnem igluju, norita na snegu in uživata – dokler se ne pojavi Peter, ki smuča veliko bolje kot Gašper. Petri se zdi, da je dobila novega prijatelja, Gašper pa je v vedno večji stiski. Kaj bo storil naš veliki mali junak?

Zgodba

Druga zgodba malih junakov Gašperja in Petre, ki sta tokrat na zimskih počitnicah. Nekaj posebnega so, saj jima odrasli zgradijo čisto pravi ledeni iglu, v katerem lahko tudi spita! Veliko se igrata na snegu in uživata kot že dolgo ne – vse dokler se ne pojavi Peter. Zares je dober v smučanju in Petri se zdi, da je dobila novega prijatelja. Gašper ni tako spreten, zato izgublja Petrino pozornost, pa še mami in oči se kregata. Gašper je v vedno večji stiski. Kaj bo storil naš veliki mali junak, da bo Petra spet njegova prijateljica in da se mami in oči ne bi razšla? Igrano-animirani film je narejen z izjemnim občutkom za najmlajše gledalce. Čeprav je film daljši, kot so jih vajeni, bodo zgodbi zlahka sledili.

Iz prve roke

»Skušal sem ohraniti sorodno ozračje, kot ga imajo knjige o Gašperju in Petri. Vendar sem moral obdržati ravno pravo mero dramatičnosti.«
– Arne Lindtner Naess, režiser

O avtorju

Rojen leta 1944. Po poklicu je igralec. Odigral je številne vloge v filmskih in televizijskih produkcijah ter skoraj vseh norveških gledališčih. Od leta 1985 deluje tudi kot pisec, režiser ter producent gledaliških, filmskih in televizijskih del; danes velja za veterana norveškega družinskega in otroškega filma.

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za predšolske otroke in osnovnošolce).

Učiteljem (in staršem) je na voljo pedagoško gradivo o filmu.

Teme za pogovor:
spori med staršema, ljubosumje, preživljanje prostega časa, zimske športne discipline

Uporabno pri šolskih predmetih:
slovenščina, likovna umetnost, spoznavanje okolja, šport

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj