Je kir ke riku? Poharska komedija

Je kir ke riku? Poharska komedija

Andrej Pratnemer in Denis Vengust, Slovenija, 2023, 90 min, komedija

V vasico pod Pohorjem pride Ljubljančan Gašper. Domov ga pripelje njegovo dekle Ana. Obisk vznemiri očeta Franca, teto Treziko ter sestrični Jolando in Klavdijo, predvsem pa Aninega bivšega fanta, Pohorca Toneta ... Filmski fenomen leta v pohorskem narečju. Smeh in solze so zagotovljeni!
Je kir ke riku? Poharska komedija

Smeh in solze so zagotovljeni!

V idilično, na videz zaspano vasico pod Pohorjem pride Ljubljančan Gašper. Po dolgem času ga domov pripelje njegovo dekle Ana. Njun obisk sprva vznemiri njeno tradicionalno kmečko pohorsko družino, očeta Franca, teto Treziko ter sestrični Jolando in Klavdijo. Nato se nemir preseli še na Aninega bivšega fanta, klenega Pohorca Toneta.

Gašper pooseblja vse, kar se Pohorcem upira, zato se ga sklenejo čim prej znebiti. Kako? Na veliko precej zabavnih načinov; med drugim ga izzovejo k posebni vaški iniciaciji, ki bi naj Gašperja »posvetila« v Pohorca. Jim bo uspelo? Ni videti, da jim bo, še posebej ne, ker se ceremonija spreobrne v nevaren nesporazum, pri katerem gre Gašperju celo za življenje. Kako se bo zadeva razvila in kako mu bo pri tem pomagalo učenje pohorščine, boste izvedeli v novem celovečernem filmu, ki je posnet v pohorskem narečju. Da o zabavnih likih, ki zapletajo in odpletajo zgodbo, ne govorimo. Da imajo maslo, in to pristno pohorsko, na glavi vsi – od župnika do vaškega posebneža Luke – se pokaže v 90-minutni filmski zgodbi.

Je kir ke riku? Poharska komedija z obiskom filmske ekipe
14. 12. 2023

Je kir ke riku? Poharska komedija z obiskom filmske ekipe

Za zadnji pogovor o(b) filmu v letu smo si prihranili tri simpatične Pohorke iz prve pohorske komedije, naturščice Stanko Macuh, Katjo Hatunšek Lesjak in Matejo Rebernak, ki so nas v pristnem narečju do solz nasmejale.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj