Projekcije filma:

sreda, 18. oktober, 19.00Mala dvorana

Knjiga in film
Projekciji filma bo sledil sproščen pogovor, ki ga bo vodila dr. Marijanca Ajša Vižintin. V sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj (Bralna značka za odrasle). Vstopnine ni.

Ko zorijo jagode

Ko zorijo jagode

Rajko Ranfl, Jugoslavija (Slovenija), 1978, 95 min, drama, mladinski, romantični

Sentimentalna pripoved o težavah najstnikov in njihovem odkrivanju spolnosti. Ivan Potrč je scenarij napisal po priljubljenem mladinskem romanu Branke Jurce iz leta 1974. Tudi film je požel veliko zanimanja, v nekdanji Jugoslaviji ga je ob premiernem prikazovanju videlo več kot 200.000 gledalcev.
Zgodba
 
Junakinja filma Ko zorijo jagode je najstnica Jagoda, prijetno dekle, ki prijateljuje s svojim vrstnikom Nejcem, ki je vanjo silovito zaljubljen. Jagoda pa ni prepričana, da do Nejca čuti kaj več kot le prijateljstvo. Bolj jo zanima nekoliko starejši in bolj izkušen Dragi, pravzaprav je v Dragija kar močno zaljubljena. Seveda Dragi pričakuje od Jagode mnogo več, kot le nedolžno najstniško ljubezen in Jagoda z njim izkusi pravo ljubezen. Za Nejca je le prijateljstvo z Jagodo odločno premalo, toda Jagoda mu seveda ne more ponuditi kaj več. Za Nejca pa tudi sicer življenje ni enostavno, z očetom ne najdeta skupnega jezika in nesrečna zaljubljenost je samo še kaplja več v prepolni čaši pelina. Nejčeva nesreča je tako velika, da prične celo razmišljati o samomoru.
 
O filmu
 
V mladinskem film Ko zorijo jagode med drugim zaigrajo Irena Kranjc (Jagoda), Roman Goršič (Nejc) in Metod Pevec (Dragi). Scenarij je napisal Ivan Potrč na podlagi romana Branke Jurca, režira Rajko Ranfl, direktor fotografije Tomislav Pinter, avtor glasbe Jože Privšek, montažerka je Pika Lukežič, scenografka Belica Luksa, kostumografka Irena Felicijan in oblikovalka maske Berta Meglič.

Kritike
 
»Film je posnet v duhu, ki od daleč spominja na vizualni stil takrat aktualne softcore erotike in je zanimiv tudi kot prvi filmsko temeljit prikaz slovenskega socialističnega srednjega razreda.«

– dr. Peter Stanković, filmski zgodovinar

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj