Koža

Skin

Guy Nattiv, ZDA, 2018, 118 min, biografska drama

Film po resnični zgodbi zloglasnega rasističnega obritoglavca (skinheada), ki je obrnil hrbet nasilju, ko je spoznal žensko svojega življenja in njene tri otroke. Bryon Widner je prestal 25 operacij, da si je s telesa in obraza odstranil tetovaže, ki so ga povezovale z njegovo grozovito preteklostjo.

Boleča preobrazba. Po resnični zgodbi

Biografska drama Koža spremlja preobrazbo nekdanjega obritoglavca Bryona Widnerja, ki ga je upodobil igralec Jamie Bell.

Dramo je režiral in napisal scenarij z oskarjem nagrajeni režiser Guy Nattiv. Poleg igralca Jamieja Bella (ki smo ga nazadnje lahko gledali v glasbenem filmu Rocketman, igral je še v filmih Svinjarija, Fantastični štirje, zaslovel pa s svojo prvo vlogo v filmu Billy Elliot) igrajo še Danielle Macdonald, Daniel Henshall, Bill Camp, Louisa Krause, Zoe Colletti, Kylie Rogers, Colbi Gannett, Mike Colter in Vera Farmiga.

Zgodba

Brezskrbni mladenič Bryon Widner, ki so ga vzgojili rasistični obritoglavci (skinheadi) in je bil zloglasen med belimi supremacisti, se odloči obrniti hrbet sovraštvu in nasilju ter tako spremeniti svoje življenje; tudi s pomočjo ženske, ki jo ljubi. Gre za neverjetno resnično zgodbo človeka, ki je več kot eno leto na obrazu in telesu prenašal boleče operacije odstranitve tetovaž, ki so ga povezovale z njegovo grozovito preteklostjo.

Na podlagi dokumentarnega filma MSNBC iz leta 2012 je bil Bryon Widner eden najbolj iskanih belih supremacistov s seznama FBI. Od glave do pet pokrit z rasističnimi tetovažami, ki jih je pridobil z zločini iz sovraštva, živi uničujoče življenje brez povratka. Ko spozna Julie in njene tri hčerke iz prejšnjih razmerij, mu očetovska odgovornost narekuje, da zapusti gibanje. Medtem ko poskuša obrniti svoje življenje, prejema smrtne grožnje in nadlegovanje s strani starih članov družbe. S pomočjo FBI in SPLC prestane 25 težkih operacij za odstranjevanje tetovaže, v zameno pa je dešifriral tetovaže na svojem telesu, kar pa vodi v aretacijo in obsodbo njegove nekdanje družbe.

O produkciji

Ideja o filmu se je režiserju Guyu Nattivu pojavila leta 2012, ko je v kavarni med prebiranjem časopisa naletel na fotografije Bryona Widnerja. Kot vnuka štirih, ki so preživeli holokavst, ga je takoj zanimalo več. Članek je pokazal svojemu dedku, ki ga je spodbujal, naj sledi zgodbi in mu je bil največja inspiracija. S soprogo Jamie Ray Newman, ki pri filmu sodeluje kot producentka, sta izsledila Bryona in režiser, ki se je sprva bal, da Bryona ne bo na dogovorjeno mesto, se je z njim nepričakovano ujel.

Iskanje primernega igralca je bilo po besedah režiserja dolgotrajen proces. A Jamie Bell ga je s svojo zrelostjo, globino in šarmom prepričal, kljub temu, da sam igralec ni bil prepričan, ali je temačna vloga primerna zanj. Se je pa Jamie temeljito pripravljal na vlogo: v kratkem času je pridobil deset kilogramov, srečal se je s pravim Bryonom in ga preučeval, pregledal dokumentarce in preučeval skupine. Imel je veliko svobode pri igranju, tako da je dal v lik veliko sebe.

Igrajo

Jamie Bell, Vera Farmiga, Bill Camp, Danielle Macdonald, Daniel Henshall, Louisa Krause, Zoe Colletti, Kylie Rogers, Colbi Gannett, Mike Colter in drugi.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj