Moj dedi je padel z Marsa

Moj dida je pao s Marsa

Dražen Žarković in Marina Andree Škop, Hrvaška / Slovaška / Slovenija / Luksemburg / Norveška / Češka / Bosna in Hercegovina, 2019, 79 min, domišljijska pustolovščina, podnapisi, 7+

Življenje devetletne Une se obrne na glavo, ko njenega dedka ugrabijo vesoljci. Medtem ko skuša ugotoviti, kam je izginil, v kleti odkrije skriti prostor, poln nenavadnih stvari, njeno pozornost pa pritegne mali nejevoljni vesoljski robot Dodo … Prvi hrvaški znanstvenofantastični film za otroke.
Moj dedi je padel z Marsa
Moj dedi je padel z Marsa
Moj dedi je padel z Marsa
Moj dedi je padel z Marsa

Življenje devetletne Une se popolnoma obrne na glavo, ko njenega dedka ugrabijo vesoljci. Una spozna, da je dedek tudi sam nezemljan: njegova vesoljska ladja je strmoglavila in z njim na svetu je ostal njegov pilot, mali godrnjavi robot. Ula in robot imata manj kot 24 ur časa, da najdeta dedka in mu rešita življenje.

Zgodba

Nekega večera je deklica Una priča nevsakdanjemu dogodku ‒ dedka ugrabijo vesoljci. Medtem ko skuša ugotoviti, kam je dedek izginil, v kleti po naključju odkrije skriti prostor, poln nenavadnih vesoljskih stvari, njeno pozornost pa pritegne mali nejevoljni vesoljski robot Dodo. V tej nevsakdanji pustolovščini se med njima splete prijateljstvo, čisto robotsko logiko zamenjajo čustva, Una pa z nesebično ljubeznijo najde način za rešitev svoje vesoljske družine.

O filmu

Pri produkciji prvega hrvaškega znanstvenofantastičnega filma za otroke je sodeloval tudi slovenski studio Senca s producentko Ido Weiss. Film je namenjen otrokom od 7. leta dalje in njihovim staršem.

Režijo celovečerca podpisuje večkrat nagrajeni avtorski tandem Dražen Žarković in Marina Andree Škop. Glavno vlogo igra 12-letna Lana Hranjec, za katero je to prva filmska vloga. Robotku je glas posodil večkrat nagrajen hrvaški igralec Ozren Grabarić. V filmu igrajo še norveški igralec Nils Ole Oftebro, ki ga je v hrvaščini sinroniziral Radko Polič, slovaška komičarka Petra Polnišova in mladi hrvaški igralski upi Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić in Lucija Šango.

Scenarij sta po zgodbi Irene Krčelić Moj dida je vanzemaljac napisala Pavlica Bajsić Brazzoduro in Branko Ružić.

Film je nastal v produkciji zagrebškega Studia dim v sodelovanju s partnerji iz šest evropskih držav ‒ slovenskim Senca studio, Hrvaško radiotelevizijo, luksemburškim Wady Films, norveškim Filmbinom, češkim Masterfilmom in MagicLabom, slovaškim Artileria in Fabriko iz BiH-a.

Poleg Ide Weiss in Radka Poliča so pri filmu sodelovali tudi slovenski avtorji direktor fotografije Sven Pepeonik in oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, po očetu pa je slovenske nacionalnosti tudi korežiserka in producentka Marina Andree Škop. Del filma je bil posnet tudi na lokacijah v Brežicah, zahtevno postrodukcijo slike pa je opravil ljubljanski studio Teleking. Film je finančno podprl Slovenski filmski center.

Film je že v fazi razvoja prejel nagrado BeActive Award za najboljši projekt ter Prime4Kids&Family Award za najboljši projekt za otroke.

Iz prve roke

»Skozi prijateljstvo deklice in robota film pripoveduje o moči, ki jo ima ljubezen. V današnjem svetu, ki slavi individualizem, želiva pokazati, da je pomembno mlade usmeriti k druženju, prijateljstvu in ljubezni ‒ vrednotam, s katerimi bodo obogatili svoja življenja.«
– Dražen Žarković in Marina Andree Škop

Odzivi

»Otroški film, ki vam bo dokazal, da je ljubezen čudež.«
– Siniša Pavić, Novi list

»Film vsebuje vse nujne sestavine uspešnega filma za otroke.«
– Ivan Žaknić, Hrvatski radio

»Če ste jokali pri E. T. Vesoljčku in Wall-E-ju, potem se vam bo oko zagotovo orosilo, ko mali robot Dodo poda svoje kovinske ročice deklici Uni. /…/ Ganljiv in vizualno igriv otroški film, ki vam bo ogrel srce.«
– Zrinka Pavlić, Tportal

»Palec gor za nenavadno osvežitev kinematografske ponudbe.«
– Nenad Polimac, Studio

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled.
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
fantazijski film, primerjava z E. T. Vesoljčkom, razširjene družine, vloga starih staršev, navezanost na ljudi, predmete, domišljijske prijatelje

Uporabno pri predmetih:
slovenščina, glasbena umetnost, likovna umetnost, družba, domovinska in državljanska kultura in etika

Medplanetarni filmsko-metodološki priročnik je namenjen učiteljem ali staršem za pripravo na pogovor ob filmu Moj dedi je padel z Marsa. V njem najdete tudi zanimive učne liste in predloge za domače naloge.

Dodatno pedagoško gradivo – filmčki:

Spletna stran Filmi ne padajo z Marsa >

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj