Nak

Nope

Jordan Peele, ZDA, 2022, 135 min, srhljivka

Brat in sestra na mirnem kalifornijskem ranču sanjarita o karieri v Hollywoodu. Nekega dne pa se na nebu pojavi nekaj čudnega … Nov film, v katerem sta ponovno združila moči oskarjevca Jordan Peele in Daniel Kaluuya, ki sta s srhljivko Zbeži! pred leti navdušila svet in na novo definirala žanr.

“Kaj je slab čudež?”

Dobitnik oskarja Jordan Peele je na novo definiral sodobno grozljivko, najprej z grozljivko Zbeži! (Get Out) in nato z Mi (Us). Zdaj predstavlja film poletja z novo nočno moro: obširno grozljivko Nak (Nope), za katero je napisal scenarij, jo produciral in režiral.

Film ponovno združi Peeleja z oskarjevcem Danielom Kaluuyo (Zbeži!, Judas and the Black Messiah), ki se mu pridružita Keke Palmer (Prevarantke na Wall Streetu, Alice) in nominiranec za oskarja Steven Yeun (Minari, Okja) kot prebivalca v samotnem zalivu v notranjosti Kalifornije, ki so priča nenavadnemu in grozljivemu odkritju. V grozljivki Nak zaigrata še Michael Wincott (Hitchcock, Westworld) in Brandon Perea (The OA, American Insurrection).

Zgodba

Prebivalci izoliranega mesta v Kaliforniji – med njimi lastnika ranča, brat James in sestra Jill Haywood – so priča nenavadnemu in grozljivemu odkritju. Preseneti jih prisotnost neznanega letečega predmeta …

Blizu Los Angelesa, v sušni dolini Santa Clarita v južni Kaliforniji, brat OJ Haywood (Daniel Kaluuya) in sestra Emerald Haywood (Keke Palmer) po očetu podedujeta ranč s konji. Ko nekega dne OJ in Emerald nad prostranim rančem opazita nepojasnjene pojave, si zadata cilj, da skrivnost na nebu ujameta na kamero. Stvari pa se malce zapletejo, ko jima na pomoč priskočita zaposleni v elektronski trgovini Angel Torres (Brandon Perea) in priznani kinematograf Antlers Holst (Michael Wincott), ki je tik pred upokojitvijo. Potem ko s svojimi prizadevanji in ošabnostjo prestopijo mejo, od koder ni več poti nazaj, kar pripelje do grozovitih posledic, glavne junake povleče naravnost v oko viharja.
 
Bolj grozljivka kot znanstvena fantastika
 
Oskarjevec Jordan Peele je na novo definiral sodobno grozljivko, najprej z grozljivko Zbeži! (Get Out, 2017) in nato z Mi (Us, 2019). Zdaj predstavlja film z novo nočno moro – obsežno novo grozljivko, nočno moro nenavadne znanstvene fantastike in kompleksno družbeno srhljivko, ki razkriva zametke nasilja, tveganja in oportunizma, ki so neločljivi od romantizirane zgodovine ameriškega zahoda … in od samega šovbiznisa. 
 
Po uspehu filmov Zbeži! in Mi, ki sta na edinstven način prekinila in na novo definirala žanr grozljivk, si je Peele želel razširiti svoje kinematografsko platno, sprejeti izziv, kakršnega še ni bilo v njegovi dosedanji filmski karieri ter se lotiti poletnega filma. “Nak je večjega obsega kot katera koli zgodba, ki sem jo kdaj poskušal povedati,” pravi Peele. »Z vidika snemanja filma je bil proces pustolovščina zase. Vsak posamezen oddelek je prevzel ogromna tveganja in se popolnoma predal. Skušal sem napisati scenarij za film, za katerega nisem vedel, kako bi ga izpeljal. In potem sem zbral ekipo, ki mi je pri tem pomagala.«
 
Ko je začel raziskovati možnosti, se je posebna podzvrst filmov o poletnih dogodkih zdela še posebej zrela za ponovno izumljanje. »Imel sem idejo, da bi posnel grozljivko o letečem krožniku,« pravi Peele. »To je težak žanr in težko ga je izpeljati, ker ima ogromno platno, ki ga je treba upoštevati – nebo. Bližnja srečanja tretje vrste so moj velik vpliv v svojem obsegu in viziji, a bolj kot karkoli drugega sposobnost Stevena Spielberga, da se počutimo, da smo v prisotnosti nečesa iz drugega sveta. To poglobljeno izkušnjo sem tudi sam obupno želel ujeti. Znotraj tega žanra pa vse te čudovite lastnosti pogosto uporabimo za napredno tujo civilizacijo. Kaj pa, če je resnica veliko preprostejša in temnejša, kot si sploh lahko predstavljamo?« 
 
»Jordan snema filme, ki so najbolj zabavni, če niste povsem prepričani, v kaj se spuščate,« pa pravi producent Ian Cooper. Zagotovo ne boste nikoli več gledali v nebo na enak način. »Gre za grozljivko, ki ima znanstvenofantastične elemente. Za nas je bilo zelo pomembno, da smo začutili ravnovesje in zagotovili, da je bilo videti bolj grozljivo kot znanstvena fantastika,« še pravi Cooper.

Igrajo

Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun, Michael Wincott, Brandon Perea

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj