Orkester

Orkester

Matevž Luzar, Slovenija, 2021, 111 min, komična drama

Film spremlja rudarski pihalni orkester iz Zagorja ob Savi, ki se napoti na gostovanje v pobrateno mesto v Avstriji. Zgodbo spremljamo skozi oči različnih protagonistov. Vesna za najboljši slovenski celovečerni film 2022, pa tudi za najboljši scenarij in fotografijo. Nagrada Prešernovega sklada 2023.

Zgodba

Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …

Film Matevža Luzarja (Srečen za umret) je doživel svetovno premiero v tekmovalnem programu festivala v Cottbusu.

V komični drami Orkester scenarista in režiserja Matevža Luzarja spremljamo razposajene člane pihalnega orkestra, ki se odpravijo na koncert v pobrateno avstrijsko mesto. Dogajanje opazujemo skozi probleme različnih likov: mladega voznika avtobusa, ki se trudi pridobiti zaupanje svojega starejšega kolega, tega pa je strah, da bo izgubil službo; najstnice, ki jo prizadene očetovo brezskrbno uživanje na gostovanju; skozi peripetije dveh članov orkestra, ki pomotoma pristaneta pri avstrijskih gostiteljih, kjer ne moreta brzdati svoje žurerske narave in skozi zgodbo žena, ki ostanejo same v domačem kraju. Pet zgodb nazorno prikaže celotno izkušnjo gostovanja in vse posledice, ki jih nosijo njegovi udeleženci.

Tri nagrade vesna

Vesna za najboljši celovečerni film:
 
Orkester ni samo naslov filma, je tudi prispodoba. Filmski liki delujejo usklajeno samo pod dirigentovim vodstvom, medtem ko so njihova življenja povsem neorkestrirana. Povedano z drugimi besedami – v svojih življenjih so bolj ali manj razglašeni. V tem uglaševanju in razglaševanju filmske zgodbe so vsi umetniški, tehnični in produkcijski segmenti filma še kako uglašeni. Pod suvereno dirigentsko paličico nam Orkester zaigra resno glasbo o malih ljudeh, v kateri se lahko zaslišimo tudi sami.”
 
Vesna za najboljši scenarij (Matevž Luzar):
 
“Scenarij Orkestra prinaša harmonično celoto skupine likov oziroma celotnega igralskega ansambla. Ponuja analizo mentalitete Slovencev in naših avstrijskih sosedov, od mikronivoja do širše družbene ravni in skozi različne generacije. S toplino, preprosto in naravno, se zazre v mimobežne življenjske epizode in jih razgalja v vsej njihovi komičnosti, absurdnosti in osebnih stiskah.”
 
Vesna za najboljšo fotografijo (Simon Tanšek):
 
“Filmska fotografija v filmu dosega zavidljiv profesionalni in estetski nivo. Natančno gradi vizualno identiteto filma s črno-belo fotografijo, izostrenimi kompozicijami, natančno osvetlitvijo, igranjem s premiki dogajanja na vzporedne ekrane. Zadržano, a občuteno uspe ustvariti povsem samosvoj avtorski izraz.”
 

Igrajo

Gregor Zorc, Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Maria Hofstätter

Pogovor o(b) filmu Orkester
20. 10. 2022

Pogovor o(b) filmu Orkester

Projekciji filma je sledil pogovor z napovedanima gostoma, režiserjem Matevžem Luzarjem in producentko Petro Vidmar; še en član filmske ekipe pa nas je presenetil med občinstvom. Pogovor je vodil Aljoša Toplak.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj