Polsestra

Polsestra

Damjan Kozole, Slovenija / Severna Makedonija / Srbija, 2019, 105 min, komična drama, 16+

Irena in Neža sta polsestri, ki vse življenje živita povsem odtujeno. V svojih dvajsetih letih skušata vsaka po svoje (pre)živeti, okoliščine pa ju privedejo do skupnega življenja v majhnem najetem stanovanju sredi Ljubljane. Bosta premagali odtujenost in odpor, ki ga čutita druga do druge?

Film o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih življenskih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani.

O filmu

Film je imel svetovno premiero v tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih, kjer je Damjan Kozole leta 2016 prejel kristalni globus za režijo za film Nočno življenje. Polsestra je bila po odmevni premieri in odličnih kritikah prikazana na številnih mednarodnih filmskih festivalih (Sarajevo, Haifa, Cork …), na 22. Festivalu slovenskega filma pa je Liza Marijina prejela vesno za najboljšo žensko vlogo.

Iz prve roke

“Film govori o ljudeh, ki si ne znajo pokazati čustva naklonjenosti. Način, na katerega komuniciramo z drugo osebo, vedno izraža naše želje, strahove, frustracije. Kadar to počnemo na aroganten, agresiven način, ponavadi le prikrivamo lastno ranljivost. In ravno zato gre, za dve odtujeni, ranjeni osebi, ki se morata v majhnem stanovanju v Šiški soočiti s svojo preteklostjo in sedanjostjo. Na kratko, to je film o sovraštvu in odpuščanju.”
– Damjan Kozole, režiser

Kritike

“Ni lahko najti novega pogleda na svet disfunkcionalnih družin, a Damjanu Kozoletu to uspe z izjemno zabavno Polsestro. Gre za precejšen odmik od njegovega prejšnjega filma Nočno življenje, za katerega je leta 2016 prejel nagrado za režijo v Karlovih Varih; medtem ko je bilo omenjeno delo vizualno osupljivo, dramatično in nepopustljivo mračno, gre tokrat za bolj intimno in dostopno značajsko študijo. /…/ Polsestra je mojstrski prikaz namrgodenih ženskih obrazov. Smešen in zabaven film o globokih zamerah med dvema polsestrama.”
– Demetrios Matheou, Screen Daily

‍”Napetosti polno, a hkrati komično soočenje dveh nergaških sester, ki se spopadata z desetletji nerešenega vzajemnega sovraštva, se pred nami odvija kot učna ura iz ‘Resting Bitch Face‘”.
– Stephen Dalton, The Hollywood Reporter

‍”Polsestra je briljantna študija karakterjev in skoraj popoln scenarij …”
– Meredith Taylor, Filmuforia

“Izjemno precizna študija odtujitve in nezmožnosti komunikacije. Film zaznamujejo izpiljen dialog, pošten odmerek črnega humorja in izjemno naravna igra.”
– Lenka Tyrpáková, Mednarodni filmski festival v Karlovih Varih

Igrajo

Urša Menart, Liza Marijina, Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, Labina Mitevska, Urška Hlebec

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled.
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj