Najbolj gledani filmi leta 2020 na Ptuju
Lestvica, 06. 01. 2021
Za nami je izjemno neobičajno leto, o čemer priča tudi nenavadna lestvica najbolj gledanih filmov Mestnega kina Ptuj.

Lestvica Mestnega kina Ptuj za leto 2020:

1.Nenavaden teden s Tesso
2.Gospodje
3.Briljantina
4.Troli na svetovni turneji
5.Polsestra
6.Naprej
7.Parazit
8.Pat in Mat: Zimske radosti
9.Tačke na patrulji: Pripravljeni, dirka, reševanje!
10.Dolittle

Zaradi pandemije novega koronavirusa v letu 2020 so filmski studii pričetke predvajanja nekaterih svojih najtežje pričakovanih naslovov zamaknili, mnoge filme so umaknili iz distribucije, nekatere pa lansirali na spletu. Na vrhovih svetovnih kino lestvic tako tokrat ne najdemo naslovov, ki smo oziroma bi jih pričakovali v običajnih okoliščinah, na uspeh filmov v kinematografih pa je zelo vplivalo predvsem to, kdaj so bili predvajani in kakšni ukrepi so bili takrat v veljavi.

Nič drugače ni bilo v Mestnem kinu Ptuj, ki je moral biti v letu 2020 celih 159 dni zaprt, v vmesnem obdobju med dvema zaprtjema pa so veljali strogi varnostni ukrepi (zmanjšana kapaciteta dvorane z razmiki med sedeži, obvezno nošenje mask itd.).

Na prvem mestu ptujske lestvice gledanosti je nizozemska mladinska drama Nenavaden teden s Tesso, najpogostejša izbira na šolskih kinopredstavah, ko so šole še lahko hodile v kino. Film Guya Ritchieja Gospodje in glasbena klasika Briljantina sta se tik pod vrh lestvice zavihtela po zaslugi razprodanih projekcij v Prvem ptujskem drive-in kinu, ko so se ukrepi začeli zaostrovati.

Izmed t.i. art filmov se je najbolje odrezala južnokorejska festivalska in oskarjevska uspešnica, provokativna družbena satira Parazit, ki je pristala na sedmem mestu. Izmed slovenskih filmov pa se je na lestvico uvrstila drama Damjana Kozoleta Polsestra, najdemo jo na petem mestu.

Preostalo polovico mest na lestvici zasedajo filmi za družine z bolj ali manj že znanimi liki: Troli na svetovni turneji, Naprej, Pat in Mat: Zimske radosti, Tačke na patrulji: Pripravljeni, dirka, reševanje! in Dolittle.

Kinematografska letina je bila skratka po letih izrazite rasti tudi na Ptuju slaba. Po rekordnem prvem četrtletju se je pričela kriza, tako da smo leto zaključili s skupno 70 % zmanjšanjem števila gledalcev v primerjavi s prejšnjim letom. Zato se toliko bolj veselimo vseh prihajajočih filmov in vrnitve gledalcev, ko se situacija umiri!

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj