Troli na svetovni turneji

Trolls World Tour

Walt Dohrn, ZDA, 2020, 90 min, animirana glasbena pustolovščina, sinhronizirano, 6+

Glasbena uspešnica Troli je dobila nadaljevanje – priljubljena mala bitja, ki ljubijo ples in glasbo, se vračajo na velika platna! Izkaže se, da obstaja šest plemen Trolov, vsako pa je zvesto svoji zvrsti glasbe: funk, country, techno, klasična, pop in rock … Od ustvarjalcev Shreka in Malega šefa.

Najveselejši. Film. Kdajkoli

Reševanje glasbe in glasbenega sveta

Priljubljeni Troli se vračajo! Glasbena uspešnica Troli iz leta 2016 je dobila nadaljevanje, saj se mala bitja, ki ljubijo ples in glasbo, vračajo na velika platna. Troli bodo v novih dogodivščinah spoznali, da niso sami: poleg njih je še pet različnih plemen Trolov in vsako ima svojo zvrst glasbe.

Ustvarjalci animacij Shrek in Mali šef predstavljajo novo glasbeno pustolovščino. Z izvirno skladbo z naslovom Just SIng se znova predstavlja Justin Timberlake, ki si je za svojo skladbo Can’t Stop the Feeling! v prvem delu animacije prislužil nominacijo za oskarja.

Na režiserski stolček je sedel Walt Dohrn (ki je sorežiral prvi del Trolov), producentka animacije pa je Gina Shay. Sodelujeta tudi sorežiser David P. Smith in koproducentka Kelly Cooney Cilella, ki sta oba sodelovala pri prvem delu. Svoja glasova sta v izvirni različici znova posodila igralca Anna Kendrick in Justin Timberlake.

Animiranim junakom so v sinhronizirani različici svoje glasove posodili slovenski igralci in pevci Katarina Bordner, Klemen Bunderla, Neisha – Neža Buh, Gregor Skočir, Tilen Artač, Saša Lešnjek, Alex Volasko, Srđan Milovanović, Jernej Kuntner, Matevž Mueller, Rok Kunaver, Žiga Bunič, Uroš Buh, Nina Kaludjerović, Luka Sešek, Urban Lutman in drugi, ki so med sinhronizacijo izjemno uživali.

Zgodba

Dogodivščine majhnih bitij, ki imajo rada glasbo in ples, se nadaljujejo. Tokrat jih bo pustolovščina popeljala dlje od tistega, kar so spoznali doslej.

Popi (v izvirniku glas Anne Kendrick, v slovenščini ji ga posoja Katarina Bordner) in Veja (Justin Timberlake, v slovenščini Klemen Bunderla) odkrijeta, da pripadata le enemu izmed šestih različnih plemen Trolov, ki so razpršeni po šestih različnih deželah, vsako pleme pa je zvesto svoji zvrsti glasbe – funk, country, techno, klasična, pop in rock.

Ko članica hard-rock skupnosti, kraljica Barb (Rachel Bloom, v slovenščini Neža Buh – Neisha), ki ji pomaga njen oče kralj Thrash (izvirno Ozzy Osbourne, v slov. Vojko Sfiligoj), želi uničiti vse druge zvrsti glasbe, da bi rock lahko kraljeval, se Popi in Veja s svojimi prijatelji odpravita obiskat vse druge dežele, da bi združili Trole proti Barb, ki si želi vse nadvladati, in da bi rešili glasbo in svet.

Kdo so glavni liki

POPI, glas Katarine Bordner (v izvirni različici POPPY, glas Anne Kendrick)

Popi je vedno pozitivna, vesela, ljubeča in junaška kraljica v vasi, kjer živijo Troli. Je neusmiljeno optimistična in s svojo pozitivnostjo spodbuja prijatelje, naj verjamejo, da lahko s pesmijo v srcu naredijo karkoli. Njena osebnost na splošno je “nasmeh-srčki-in-mavrica” in vedno poskuša pogledati na svetlo plat situacije.

VEJA, glas Klemna Bunderle (v izvirni različici BRANCH, glas Justina Timberlaka)

Veja ni kot drugi Troli. Ni največji oboževalec aktivnosti, ki jih počnejo Troli – petje, ples in objemanje. Je zelo previden pri vseh stvareh, ostali ga ne razumejo prav dobro. Je samotar in vedno pripravljen na nevarnost, moral pa se bo naučiti sprejeti notranjega Trola, če bo želel, da njegove prave barve resnično zasijejo. Je previden, do drugih Trolov malce oddaljen, a do Popi precej zaščitniški. Zraven nje je tudi malce živčen in razkriva svojo sramežljivo plat.

KRALJICA BARB, glas Neishe – Neže Buh (v izvirni različici QUEEN BARB, glas Rachel Bloom)

Kraljica Barb, vodja skupine Hard Rock Trolov, je zloglasna rokerica, prav nič zadržana in precej drzna. Na živce ji gre pop glasba s svojimi optimističnimi melodijami in praznimi besedili. Pop glasba je zanjo bolezen in ona bo zdravilo. Čas je, da rock glasba znova zasije – in da bo to dosegla, načrtuje “hard rock apokalipso”, kjer bo preobrazila vse Trole v kraljestvu v usnje oblečene hard rock zombije. Šele takrat bo kraljica Barb končno imela tisto, kar si resnično želi – moč, da nadzira vso glasbo!

DELTA DAWN, glas Nine Kaludjerović (v izvirni različici DELTA DAWN, glas Kelly Clarkson)

Županja Delta Dawn je vodja country Trolov – plemena, ki živi v majhnem mestecu, kjer so vse zgradbe v obliki kaktusov. Tam živijo Troli, ki so pol konji in pol troli. Kot njihova neustrašna voditeljica je zadolžena, da ohranja mir in nihče ji v tem ni kos. Je pametna, mladostna in ima prelep glas, spremlja pa jo tudi malce drzen odnos. Svoje mesto bo varovala z vsem, kar ima.

HICKORY, glas Tilna Artača (v izvirni različici HICKORY, glas Sama Rockwella)

Hickory je precej čeden country Trol, z močnimi moralnimi prepričanji in staromodnimi vrednotami. Njegov glas je gladek kot njegovo sedlo, ter hkrati pomirjujoč in nežen. Kot lokalni skrivnostni neznanec se večinoma drži zase, ko pa opazi, da so pop Troli v težavah, jih junaško reši. Veja kmalu posumi v njegove motive, ker pa se zbliža s Popi, Veja postane nanj tudi ljubosumen. A Hickory bo kmalu razkril svojo veliko skrivnost…

KRALJ QUINCY, glas Gregorja Skočirja (v izvirni različici KING QUINCY, glas Georgea Clintona)

Je vodja funk Trolov in si kraljeve dolžnosti deli s svojo ženo, kraljico Bit. V zlatem žametnem ogrinjalu in s svetlečimi obročki na prstih pritegne vse poglede. V resnici je zelo podoben svojemu izgubljenemu sinu in ob snidenju z njim ponosno potrdi, da je zato lepega izgleda. Ima globlji glas, s “starejšimi in modrejšimi” toni.

KRALJ TROLEX, glas Urbana Lutmana (v izvirni različici KING TROLLEX, glas Anthonyja Ramosa)

Trolex je samozavesten, prijazen in optimističen vodja techno Trolov, ki živijo pod vodo v digitalni trdnjavi, osvetljeni z LED svetlobo. Cenijo mir, ljubezen in harmonijo, njihova srca pa bijejo sinhronizirano. Kot njihov vodja je kralj Trolex zadolžen za to, da se vsi zabavajo varno in seveda, kar je najpomembnejša kraljeva dolžnost – da daje utrip.

TROLZART, glas Vojka Sfiligoja (v izvirni različici TROLLZART, glas Gustava Dudamela)

Strasten dirigent in vodja klasičnih glasbenih Trolov se imenuje Trolzart. Vsi Troli v Simfonivasi sledijo njegovi strokovni dirigentski palici in imajo radi svojega energičnega dirigenta, tako kot imajo radi klasično glasbo.

KRALJ TRASH, glas Vojka Sfiligoja (v izvirni različici KING THRASH, glas Ozzyja Osbourna)

Kralj Thrash je upokojeni kralj Hard Rock Trolov, ki je pravkar predal krono svoji hčerki kraljici Barb. In čeprav so leta in leta nočnih zabav terjale svoj davek, je v njem še vedno veliko boja. Povsod gre s svojim motoriziranim vozičkom, ki je prekrit s črnim usnjem in okrašen s kovinskimi lobanjami.

KRALJ PEPI, glas Jerneja Kuntnerja (v izvirni različici KING PEPPY, glas Walta Dohrna)

Kralj Pepi je postal starejši pop Trol. Ker pozablja, da je bil tudi sam nekoč mlad, Trolom prinaša nekaj nenamernega humorja, vendar ga imajo vsi v vasi še vedno radi. Njegova zapuščina živi naprej v hčerki Popi.

KRALJICA BIT, glas Andreje Sonc (v izvirni različici QUEEN ESSENCE, glas Mary J. Blige)

HRUST, glas Ambroža Kvartiča (v izvirni različici BIGGIE, glas Jamesa Cordna)

VESELJAK, glas Srđana Milovanovića (v izvirni različici COOPER, glas Rona Funchesa)

VAŽIČ, glas Matevža Muellerja (v izvirni različici GUY DIAMOND, glas Kunala Nayyarja)

OBLAČEK, glas Roka Kunaverja (v izvirni različici CLOUD GUY, glas Walta Dohrna)

DICTORY, glas Jerneja Kuntnerja (v izvirni različici DICTORY, glas Flule Borga)

PRINC D, glas Luke Seška (dialog) in glas Tonija Petroviča (izvedba pesmi) (v izvirni različici PRINCE D, glas Andersona .Paaka)

Igralska zasedba (glasovi v izvirni različici)

Anna Kendrick, Justin Timberlake, J Balvin, Rachel Bloom, Flula Borg, Kelly Clarkson, James Corden, Ester Dean, Jamie Dornan, Gustavo Dudamel, Ron Funches, Caroline Hjelt, Aino Jawo, Kunal Nayyar, Ozzy Osbourne, Anderson .Paak, Anthony Ramos, Sam Rockwell, Betsy Sodaro, Karan Soni, Kenan Thompson, Charlyne Yi, with George Clinton in Mary J. Blige

Slovenski glasovi

Katarina Bordner, Klemen Bunderla, Neisha – Neža Buh, Gregor Skočir, Tilen Artač, Nina Kaludjerović, Urban Lutman, Luka Sešek, Jernej Kuntner, Vojko Sfiligoj, , Aleksander – Alex Volasko, Saša Lešnjek, Ambrož Kvartič, Srđan Milovanović, Matevž Mueller, Lija Trunkelj, Maša Tiselj, Rok Kunaver, Žiga Bunič, Glorija Forjan, Uroš Buh, Toni Petrovič, Andreja Sonc, Maja Predatorija, Gregor Lavtar, Mojca Funkl, Marjan Bunič, Alenka Tetičkovič, Martin Jelovšek, Maša Tiselj, Rok Kuntner, Andrei Lenart Černilogar, Sergej Milovanović, David Novak, Gal Butenko Černe, Neža Bukovec, Natalija Bukovec, Mia Lamut, Manca Kepic in drugi.

Režiserja sinhnonizirane različice sta Jernej Kuntner in Vojko Sfiligoj.

Kino vrtiček v okviru Festivala Arsana
25. 7. 2021

Kino vrtiček v okviru Festivala Arsana

s filmom Troli na svetovni turneji

S filmskimi in glasbenimi nadebudneži smo si najprej ogledali animirano glasbeno pustolovščino Troli na svetovni turneji in se, polni glasbene radovednosti, z odlično Ano Delin naučili trolsko uspešnico Zapleši zdaj.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj