Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds
Evropski projekt sodelovanja štirih kinematografov iz Bolgarije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije med 1. junijem 2020 in 30. novembrom 2021 poteka v Sofiji, Osijeku, Szolnoku in na Ptuju

Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds je projekt sodelovanja štirih kinematografov iz Bolgarije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije. Med 1. junijem 2020 in 30. novembrom 2021 bodo mestni kini v Sofiji, Osijeku, Szolnoku in na Ptuju občinstvom ponudili atraktivne in raznolike kulturne vsebine, in sicer z razvojem skupnih pristopov, izmenjavo dobrih praks in povezovanjem s partnerji v lokalnim okolju. Projekt bo prispeval k oblikovanju družabnih prostorov za izmenjavo izkušenj o evropskih kulturnih in AV vsebinah (tako kakovostnih filmov kot tudi novih formatov) na privlačen način – med drugim tudi z uporabo digitalnih tehnologij. V ospredju projekta so mlada občinstva in njihovo vključevanje v izobraževalne in ustvarjalne dejavnosti ter povezovanje z referenčnimi skupinami v ostalih sodelujočih državah. Prav tako se bo ranljivejšim občinstvom, ki imajo do tovrstne ponudbe omejen dostop, ponudilo prilagojene vsebine v okviru deljenja kino izkušnje z rednim občinstvom. Dejavnosti vključujejo predvsem ukrepe za razvoj občinstva, nadaljnjo digitalizacijo in izboljšave komunikacijskih pristopov.

Skupna vrednost projekta je 591.920,79 €, od tega 129.256,00 € vrednost ptujskega dela. Evropska komisija sofinancira 80 % vrednosti projekta.

Za Mestni kino Ptuj uspešna pridobitev projekta, ki je bil eden izmed samo 5 izbranih na razpisu Evropske komisije Cinemas as Innovation Hubs for Local Communities 2019, v praksi pomeni:

  • Nov komplet sodobne mobilne digitalne kinoopreme (projektor, platno, ozvočenje itd.) nam bo omogočil organiziranje filmskih projekcij na različnih lokacijah (doslej smo morali opremo za takšne dogodke najemati pri komercialnih ponudnikih, zato smo si jih lahko privoščili le redko). S tem se nam bodo odprle številne nove možnosti in priložnosti za bogato filmsko in obfilmsko dogajanje na različnih zunanjih in notranjih lokacijah v in okrog Ptuja ter nove možnosti sodelovanja z drugimi organizacijami.
  • Ureditev dodatne kinodvorane oziroma večnamenskega prostora v pritličju Mestnega kina Ptuj – želja, ki je stara že desetletja, se bo tudi s pomočjo Mestne občine Ptuj, ki bo financirala potrebna gradbena dela, končno uresničila. Nov komplet kinoopreme bo v času, ko ne bo v uporabi na drugih lokacijah, stal v novi dvorani. Ta bo urejena v pisanem, neformalnem klubskem vzdušju in bo razen filmskih projekcij gostila tudi razne CID-ove tečaje in delavnice. Dve kinodvorani za Mestni kino Ptuj pomenita tudi in predvsem še širšo in še bogatejšo filmsko ponudbo, saj bodo filmske projekcije lahko potekale v dveh dvoranah sočasno.
  • Številni zanimivi dogodki in delavnice bodo zajemali področja film in glasba, film in mladi, film in ranljivejša občinstva, virtualna resničnost itd.
  • Dragocena dodatna sodelavka na projektu bo 18 mesecev blažila kadrovsko stisko Mestnega kina Ptuj.

Partnerji

Dogodki na Ptuju, ki so del projekta

Film in glasba:

Mladi in film:

V sklopu projekta bomo skupaj z mladimi filmskimi navdušenci odkrivali in razvijali pomen filma kot pomembnega medija umetniškega in kritičnega izražanja.

Tomi Petek je v sklopu projekta postal mladi ptujski filmski ambasador, v mlado filmsko družino pa vabimo vse filmske navdušence (in vse, ki boste to še postali), stare od 15 do 29 let. Pišite nam na elektronski naslov ali kar prek Facebook profila Mestnega kina Ptuj.

Ranljivejša občinstva:

  • Gremo v kino s Centrom Sonček Ptuj, 15. 7. 2020  – 15. 8. 2020
  • Gremo v kino z Društvom sožitje Ptuj, 1. – 31. 10. 2020
  • … (se nadaljuje!)

Projekt sofinancira Evropska unija.

Stran projekta na Facebooku >
YouTube kanal projekta >

Prvi ptujski drive-in kino
3. 7. 2020

Prvi ptujski drive-in kino

s filmoma Briljantina in Gospodje

K avtentičnemu doživetju prave drive-in filmske romantike so prispevala retro oblačila in frizure, živa glasba rockabilly benda, plesalci swinga, starodobniki, foto kotiček in tematska gostinska ponudba s strežbo na koleščkih.

Gremo v kino s Centrom Sonček Ptuj
17. 7. 2020

Gremo v kino s Centrom Sonček Ptuj

V kinu so nas obiskali člani Centra sonček Ptuj. Prav prijetno smo poklepetali o naših najljubših filmih, zgodovini kina in o tem, kako se obisk kina razlikuje od gledanja filma kje drugje. Pa tudi o kokicah in zakaj jih v našem kinu ni.

Zapojmo si!
26. 7. 2020

Zapojmo si!

Kino vrtiček v okviru Festivala Arsana 2020

Nedeljsko dopoldne smo preživeli z junaki iz zgodbe o slavnem mačku Muriju. Na delavnici z mentorico Ano Delin smo se najprej malo pretegnili, ugotovili kaj je ritem, ogreli glasilke in nato veselo zapeli.

Delavnica animiranega filma
24. 8. 2020

Delavnica animiranega filma

Ideja, zgodba, ustvarjanje likov, gibljive podobe, zvok ... film!

Zadnji teden počitnic smo spoznavali animirani film. V petih dneh so udeleženci pod mentorstvom Hane Repše ustvarili dva kratka filma po priredbah znanih zgodb. Na premieri smo si tako ogledali filma Butalci in covid-19 ter Podtaknjena bolezen. Čestitamo!

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj