Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds
Projekt
Evropski projekt sodelovanja štirih kinematografov iz Bolgarije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije je med 1. junijem 2020 in 31. marcem 2022 potekal v Sofiji, Osijeku, Szolnoku in na Ptuju

Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds je projekt sodelovanja štirih kinematografov iz Bolgarije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije. Med 1. junijem 2020 in 31. marcem 2022 bodo mestni kini v Sofiji, Osijeku, Szolnoku in na Ptuju občinstvom ponudili atraktivne in raznolike kulturne vsebine, in sicer z razvojem skupnih pristopov, izmenjavo dobrih praks in povezovanjem s partnerji v lokalnim okolju. Projekt bo prispeval k oblikovanju družabnih prostorov za izmenjavo izkušenj o evropskih kulturnih in AV vsebinah (tako kakovostnih filmov kot tudi novih formatov) na privlačen način – med drugim tudi z uporabo digitalnih tehnologij. V ospredju projekta so mlada občinstva in njihovo vključevanje v izobraževalne in ustvarjalne dejavnosti ter povezovanje z referenčnimi skupinami v ostalih sodelujočih državah. Prav tako se bo ranljivejšim občinstvom, ki imajo do tovrstne ponudbe omejen dostop, ponudilo prilagojene vsebine v okviru deljenja kino izkušnje z rednim občinstvom. Dejavnosti vključujejo predvsem ukrepe za razvoj občinstva, nadaljnjo digitalizacijo in izboljšave komunikacijskih pristopov.

Skupna vrednost projekta je 591.920,79 €, od tega 129.256,00 € vrednost ptujskega dela. Evropska komisija sofinancira 80 % vrednosti projekta.

Za Mestni kino Ptuj uspešna pridobitev projekta, ki je bil eden izmed samo 5 izbranih na razpisu Evropske komisije Cinemas as Innovation Hubs for Local Communities 2019, v praksi pomeni:

  • Nov komplet sodobne mobilne digitalne kinoopreme (projektor, platno, ozvočenje itd.) nam bo omogočil organiziranje filmskih projekcij na različnih lokacijah (doslej smo morali opremo za takšne dogodke najemati pri komercialnih ponudnikih, zato smo si jih lahko privoščili le redko). S tem se nam bodo odprle številne nove možnosti in priložnosti za bogato filmsko in obfilmsko dogajanje na različnih zunanjih in notranjih lokacijah v in okrog Ptuja ter nove možnosti sodelovanja z drugimi organizacijami.
  • Ureditev dodatne kinodvorane oziroma večnamenskega prostora v pritličju Mestnega kina Ptuj – želja, ki je stara že desetletja, se bo tudi s pomočjo Mestne občine Ptuj, ki bo financirala potrebna gradbena dela, končno uresničila. Nov komplet kinoopreme bo v času, ko ne bo v uporabi na drugih lokacijah, stal v novi dvorani. Ta bo urejena v pisanem, neformalnem klubskem vzdušju in bo razen filmskih projekcij gostila tudi razne CID-ove tečaje in delavnice. Dve kinodvorani za Mestni kino Ptuj pomenita tudi in predvsem še širšo in še bogatejšo filmsko ponudbo, saj bodo filmske projekcije lahko potekale v dveh dvoranah sočasno.
  • Številni zanimivi dogodki in delavnice bodo zajemali področja film in glasba, film in mladi, film in ranljivejša občinstva, virtualna resničnost itd.
  • Dragocena dodatna sodelavka na projektu bo 18 mesecev blažila kadrovsko stisko Mestnega kina Ptuj.

Partnerji

Dogodki na Ptuju, ki so del projekta

Film in glasba:

Mladi in film:

V sklopu projekta bomo skupaj z mladimi filmskimi navdušenci odkrivali in razvijali pomen filma kot pomembnega medija umetniškega in kritičnega izražanja.

Tomi Petek je v sklopu projekta postal mladi ptujski filmski ambasador, v mlado filmsko družino pa vabimo vse filmske navdušence (in vse, ki boste to še postali), stare od 15 do 29 let. Pišite nam na elektronski naslov ali kar prek Facebook profila Mestnega kina Ptuj.

Virtualna resničnost:

Ranljivejša občinstva:

Projekt sofinancira Evropska unija.

Stran projekta na Facebooku >
YouTube kanal projekta >
Instagram profil projekta >

Prvi ptujski drive-in kino
3. 7. 2020

Prvi ptujski drive-in kino

s filmoma Briljantina in Gospodje

K avtentičnemu doživetju prave drive-in filmske romantike so prispevala retro oblačila in frizure, živa glasba rockabilly benda, plesalci swinga, starodobniki, foto kotiček in tematska gostinska ponudba s strežbo na koleščkih.

Gremo v kino s Centrom Sonček Ptuj
17. 7. 2020

Gremo v kino s Centrom Sonček Ptuj

V kinu so nas obiskali člani Centra sonček Ptuj. Prav prijetno smo poklepetali o naših najljubših filmih, zgodovini kina in o tem, kako se obisk kina razlikuje od gledanja filma kje drugje. Pa tudi o kokicah in zakaj jih v našem kinu ni.

Zapojmo si!
26. 7. 2020

Zapojmo si!

Kino vrtiček v okviru Festivala Arsana 2020

Nedeljsko dopoldne smo preživeli z junaki iz zgodbe o slavnem mačku Muriju. Na delavnici z mentorico Ano Delin smo se najprej malo pretegnili, ugotovili kaj je ritem, ogreli glasilke in nato veselo zapeli.

Delavnica animiranega filma
24. 8. 2020

Delavnica animiranega filma

Ideja, zgodba, ustvarjanje likov, gibljive podobe, zvok ... film!

Zadnji teden počitnic smo spoznavali animirani film. V petih dneh so udeleženci pod mentorstvom Hane Repše ustvarili dva kratka filma po priredbah znanih zgodb. Na premieri smo si tako ogledali filma Butalci in covid-19 ter Podtaknjena bolezen. Čestitamo!

Gremo v kino z Društvom sožitje Ptuj
29. 9. 2020

Gremo v kino z Društvom sožitje Ptuj

Hvaležni smo za čudovito druženje s člani Društva sožitje Ptuj. Ogledali smo si kino, spoznali kako pride film na filmska platna, poklepetali o njegovi zgodovini ter tudi o tem, kaj najraje gledamo. Zaupali so nam, da najbolj uživajo ob gledanju akcijskih filmov, z veseljem pa smo se tudi slikali pred našo steno filmskih plakatov!

Pogled v zakulisje kina
1. 10. 2020

Pogled v zakulisje kina

Otvoritev nove sezone filmskih programov

Spoznali smo nastajanje programa v kinu in delo kinooperaterja, pokukali v projekcijsko kabino, pisarne, na filmsko podstrešje in v novo kinodvorano v nastajanju. Pogovorili smo se o načrtih za prihodnost, projektu Resonance Cinema in vključevanju občinstev v soustvarjanje programa. Z nami so bili tudi dijaki Gimnazije Ptuj, ki imajo film na maturi, in Tomi Petek, ki nas je nagovoril iz Anglije.

Mladi kino #1
13. 10. 2020

Mladi kino #1

Priprave na Evropski art kino dan

Prvo srečanje z mladimi filmskimi navdušenkami, kjer smo po uvodnem kramljanju o filmih na splošno, pričele s kreiranjem kino sporeda, iskanjem novih načinov informiranja mladih ter še marsikaj. Veselimo se mladega ptujskega kina. Spremljajte nas.

35. Filmska čajanka
14. 10. 2020

35. Filmska čajanka

Glasbeno druženje ob filmu Medena dežela

Po ogledu filma smo se tokrat namesto čaja z medom (ki je po ogledu Medene dežele še bolj zadišal) posladkali s skladbami Primoža Vidoviča. Malo smo poklepetali in si za naslednjo čajanko izbrali film Salon pri Romy.

Mladi kino #2
22. 10. 2020

Mladi kino #2

Oblikovanje programa za Evropski art kino dan

Naš mladi kino deluje tudi online. Čeprav pogrešamo srečanja v živo v našem Mestnem kinu Ptuj, debato o tem, katere filme imajo radi mladi in zakaj, glasno nadaljujemo. Sestava kino programa za dan, ko bo to ponovno mogoče, se tako nadaljuje.

Kaj je VR? / What is VR? #1
29. 10. 2020

Kaj je VR? / What is VR? #1

Uvodni dogodek o virtualni resničnosti

Žiga Pavlovič o tem kaj je VR, kakšna oprema je na voljo, o doživetjih, ki si jih lahko pričaramo, o spletnih platformah itd. YouTube Live Stream smo pripravili skupaj s partnerji v projektu, posnetek pa si lahko še vedno ogledate na YouTube kanalu Resonance Cinema.

Kaj je VR kino? / What is VR Cinema? #2
26. 11. 2020

Kaj je VR kino? / What is VR Cinema? #2

Nadaljujemo o virtualni resničnosti

VR očala so lahko tudi okno v virtualno kinodvorano za gledalca. Tudi kot socialni prostor, kjer lahko skupaj z drugimi v realnem času spremljamo filme. Žiga Pavlovič tokrat še virtualno, upamo, da kmalu tudi v živo.

Mladi kino #3 na Festivalu LGBT filma
18. 12. 2020

Mladi kino #3 na Festivalu LGBT filma

Virtualni obisk 36. Festivala LGBT filma

Spletna debata je najprej tekla o ogledanem festivalskem filmu Med poletjem in jesenjo (Zwischen Sommer und Herbst Daniel Manns, Nemčija, 2018), hitro pa smo zajadrali na teme družbenih odgovornosti in pomembnosti filmskih festivalov.

Spletni pogovor o(b) filmu Razredni sovražnik
14. 1. 2021

Spletni pogovor o(b) filmu Razredni sovražnik

Ogled filma in Facebook Live Stream

Naš prvi mednarodni spletni dogodek! V sodelovanju z Bazo slovenskih filmov smo si ogledali film, nato pa se pogovarjali z režiserjem Rokom Bičkom, ki je Ptuj obiskal že trikrat, četrtič smo se družili virtualno, petič bo, upajmo, ponovno v živo.

Kaj so VR igre? / What are VR games? #3
21. 1. 2021

Kaj so VR igre? / What are VR games? #3

Virtualna resničnost z Žigo Pavlovičem

Beseda in slika je tekla o razlikah med klasičnimi in VR igrami ter o prihajajočem Global Game Jam dogodku. Kaj je največji izziv pri igranju VR iger? Naša fizična kondicija. Posnetek pogovora je dostopen na YouTube kanalu Resonance Cinema.

Mladi kino #koncert: Infected
23. 4. 2021

Mladi kino #koncert: Infected

YouTube in Facebook premiera

Spletni koncert mlade glasbene skupine Infected, ki polni naše preveč osamljene prostore in vaše dnevne sobe. Posnetek koncerta si lahko ogledate na YouTube kanalu Mestni kino Ptuj. Mladi kino Ptuj!

Mladi kino #koncert: Anomalo
25. 6. 2021

Mladi kino #koncert: Anomalo

YouTube in Facebook premiera

Prekrasni, s pravo mero glasni in polni energije, so nas s svojimi kompozicijami in sladkobnim synthpopom očarali Anomalo. Live Session si lahko ogledate na YouTube kanalu Mestni kino Ptuj. Mladi kino Ptuj!

Kino brez stropa 2021
9. 7. 2021

Kino brez stropa 2021

V še enem nenavadnem letu smo Kino brez stropa preselili na novo prizorišče: dvorišče za Mestnim kinom Ptuj. Otvorili smo ga s koncertom skupine Êdna, filmom Dežela nomadov in ponudbo Kavarne Bodi.

Kino vrtiček v okviru Festivala Arsana
25. 7. 2021

Kino vrtiček v okviru Festivala Arsana

s filmom Troli na svetovni turneji

S filmskimi in glasbenimi nadebudneži smo si najprej ogledali animirano glasbeno pustolovščino Troli na svetovni turneji in se, polni glasbene radovednosti, z odlično Ano Delin naučili trolsko uspešnico Zapleši zdaj.

Državno prvenstvo v slam poeziji
7. 8. 2021

Državno prvenstvo v slam poeziji

Sobotni večer poln besedne, glasbene, ambientalne in filmske ustvarjalnosti. Državni prvak v slam poeziji je postal Matic Ačko. Čestitamo vsem tekmovalcem in predani ekipi!

Ustvarjanje virtualnega sveta
9. 8. 2021

Ustvarjanje virtualnega sveta

Na enodnevni delavnici smo spoznali računalniško aplikacijo CoSpaces Edu in ustvarili domišljijske svetove, ki smo jih raziskovali v virtualnih očalih Pico.

Nostalgičen večer na Kinu brez stropa
14. 8. 2021

Nostalgičen večer na Kinu brez stropa

Pred projekcijo filma Poletje '85 smo se prepuščali filmski glasbi direktno iz vinilk, za katero sta poskrbela DJ Boštjan in Albin Bezjak ter Nostalgia club.

Delavnica animiranega filma
23. 8. 2021

Delavnica animiranega filma

Skupinica nadebudnih osnovnošolcev je zadnji teden poletnih počitnic izkoristila za učenje ustvarjanja čisto pravih animiranih filmov. Predstavitev njihovih izdelkov na velikem platnu jih morda spodbudi k nadaljnji filmski karieri?

Skrivnosti ptujskega kina
24. 8. 2021

Skrivnosti ptujskega kina

Mladi udeleženci počitniške delavnice animiranega filma so z zanimanjem pokukali v vse skrite kotičke kina in prisluhnili zgodbam iz njegove zgodovine. Najbolj jih je zanimala mehanika starega filmskega projektorja.

Premiera filmov mladih animatorjev
27. 8. 2021

Premiera filmov mladih animatorjev

14 mladih udeležencev počitniške delavnice animiranega filma, ki je potekala pod vodstvom mentorice Hane Repše, je svoje izdeke predstavilo na velikem platnu. Lepo je bilo videti sijoče obraze po zasluženem aplavzu.

Zatvoritev Kina brez stropa 2021
29. 8. 2021

Zatvoritev Kina brez stropa 2021

s filmom Duša ter koncertom Patricije Škof in Tilna Beigota

V pravo razpoloženje za novo Disneyevo / Pixarjevo klasiko Duša nas je spravil lep jazzovski uvod. Nič kaj avgustovske temperature pa smo premagali tako, da smo za tanjše oblečene film sočasno predvajali tudi v dvorani.

Ustvarjanje virtualnega sveta
30. 8. 2021

Ustvarjanje virtualnega sveta

Mladi raziskovalci so zgradili svoje virtualne svetove s pomočjo računalniške aplikacije in jih oživeli z virtualnimi očali. Ekipa DDTLab-a je poskrbela za nepozabno doživetje.

Kino in vino: Feri
27. 8. 2021

Kino in vino: Feri

Dnevi poezije in vina - festivalska projekcija

Na polnočni projekciji na prostem smo si ogledali dokumentarni film Feri in hkrati razvajali brbončice z odličnimi vini Puklavec Family Wines.

Kino vrtiček s Ferijem Lainščkom
28. 8. 2021

Kino vrtiček s Ferijem Lainščkom

V sklopu festivala Dnevi poezije in vina 2021

Po ogledu animirane miniserije Tako zraste ..., ki prikazuje razvoj živali z zanimivim, posebnim ali nenavadnim življenjskim ciklom, je tokrat naše kino vrtičkarje obiskal Feri Lainšček, prejemnik Prešernove nagrade za življensko delo.

Mestni kino in mesto zanj
31. 8. 2021

Mestni kino in mesto zanj

Okrogla miza v Mariboru

Film Factory je v sodelovanju s Centrom za kreativnost, konzorcijem Film in Maribor in Art kino mrežo Slovenije v Vetrinjskem dvoru predstavil primere dobrih praks Kinodvora, Mestnega kina Metropol in Mestnega kina Ptuj.

Psihedelični vodnjak
4. 9. 2021

Psihedelični vodnjak

Dvorišče za kinom tokrat v zvočni in barvni preobleki. Gašper Letonja in MeduzaleM so poskrbeli za zlitje glasbe, video projekcij in obiskovalcev.

Postani morsko bitje
18. 9. 2021

Postani morsko bitje

Kino vrtiček s filmom Luka

Tako kot se je poletje počasi prelevilo v jesen, smo se, enako kot Luka, na delavnici po filmu tudi mi iz človeških bitij prelevili v morska.

Posebna projekcija prejemnika nagrade občinstva LUX
21. 9. 2021

Posebna projekcija prejemnika nagrade občinstva LUX

Panevropska projekcija filma Kolektiv je sočasno potekala v 27 evropskih kinih. Po projekciji je potekal prenos pogovora v živo: režiser Alexander Nanau je odgovoril je tudi na vprašanja obiskovalcev našega kina.

Kraški ovčarji in volkovi
25. 9. 2021

Kraški ovčarji in volkovi

Kinoskop s filmom Sinovi burje

Sobotno dopoldne v družbi čudovite kraške ovčarke Mindi, njenih lastnikov in vzrediteljev Viktorja in Ivice Kren ter Blaža Vehovarja, soscenarista filma in avtorja knjige Kraški ovčarji – sinovi burje.

Premiera novega Bonda
30. 9. 2021

Premiera novega Bonda

Z glasbenim uvodom Neže Angel

Pred prvo projekcijo dolgo pričakovanega nadaljevanja sage o agentu 007 smo si privoščili dih jemajoč glasbeni uvod: mlada Ptujčanka Neža Angel.je interpretirala naslovno pesem, No Time To Die avtorice Billie Eilish.

Obisk Društva sožitje Ptuj
24. 9. 2021

Obisk Društva sožitje Ptuj

s filmom Divja Slovenija

Kino so ponovno obiskali mladi s posebnimi potrebami, ki so vključeni v projekt spodbujanja vključevanja v lokalno okolje. Odločili so se, da bodo petkov večer preživeli ob gledanju filma.

Študijski obisk partnerskega kina
16. 10. 2021

Študijski obisk partnerskega kina

Za nami je študijski obisk festivala ATAFF Szolnoki Filmfesztivál in prvo srečanje v živo z mednarodnimi partnerji v projektu Resonance Cinema. Tri dni festivalskega vzdušja, gledanja filmov, mreženja in skupnega načrtovanja.

36. Filmska čajanka
6. 10. 2021

36. Filmska čajanka

Druženje ob filmu Salon pri Romy

Po skoraj enoletnem premoru smo končno spet zagnali naša vsakomesečna dopoldanska druženja ob dobrem filmu in vročem čaju. Ogledali smo si presunljivo medgeneracijsko dramo Salon pri Romy, ki smo jo izbrali skupaj.

Sladka okraševalnica
9. 10. 2021

Sladka okraševalnica

Kino vrtiček s filmom Škratki

Navihani, radovedni in pridni sladkosnedi škratki iz risanke so tudi nas vzpodbudili, da smo stepli sladko kremo, izbrali svoje najljubše slaščičarske okraske, si okrasili svoj kolaček in ga z velikim veseljem tudi pojedli.

Mladi kino #programira
13. 10. 2021

Mladi kino #programira

Po skoraj točno enem letu mladi ponovno ustvarjajo program Mestnega kina Ptuj. Tokrat so izbirali film za noč čarovnic: grozljivko, za katero menijo, da bo pritegnila zlasti mlado občinstvo. Si upate priti pogledat, kaj so izbrali?

Noč čarovnic 2021
31. 10. 2021

Noč čarovnic 2021

Mini maraton grozljivk

Za izbor filma Usekano, strašno vzdušje v ptujskem kinu, barve groze, sladko razvajanje in filmski uvod so poskrbele dijakinje Gimnazije Ptuj Nika, Manca, Hana, Sanja in Ina, ki redno sodelujejo v programu Mladi kino.

37. Filmska čajanka
3. 11. 2021

37. Filmska čajanka

Druženje ob filmu Vonj po rožah

Francoska vrtnarska komedija je vsem segla globoko v srce. Po filmu pa smo se ob čaju in francoskem pecivu razveselili še dišečih vrtnic – prav takšne, kot so "nastopale" v filmu, je za vse gledalce pripravila Cvetličarna Roža.

Ustvarjalni namigi
13. 11. 2021

Ustvarjalni namigi

Kino vrtiček s filmom Kraljestvo severnega jelenčka

Na zimsko obarvanem Kino vrtičku smo se pogovarajali o dokumentarnih filmih, katere filme si najraje ogledamo, kako si polnimo prosti čas in česa se najbolj veselimo v zimskem času. Snega in kepanja, seveda :)

Kino in galerija: ustvarjalnost Alenke Slavinec
30. 9. 2021

Kino in galerija: ustvarjalnost Alenke Slavinec

V sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj Ormož smo predstavili umetnico Alenko Slavinec. Po projekciji njenega filma Ljubezen v nas smo se v spremstvu lipicancev sprehodili do Miheličeve galerije, na otvoritev razstave.

Kako se zliti z naravo?
27. 11. 2021

Kako se zliti z naravo?

Kinoskop s filmom Divja Slovenija

Jure Novak, velik poznavalec ptic, nam je pokazal kako se loteva slikanja in snemanja ptic in drugih živali, kakšno opremo potrebuje za zlitje z naravnim okolje, kako dolgo je potrebno vztrajati za popolno fotografijo in zabavne trenutke v naravi.

38. Filmska čajanka
1. 12. 2021

38. Filmska čajanka

Druženje ob filmu Iskalci tartufov

Ogledali smo si poetično zgodbo o strasti, vezi med človekom in živaljo ter življenju, polnem preprostih užitkov. Po filmu smo prijetno poklepetali, čaj, med in bonbonček pa smo si tokrat, zaradi ukrepov, vzeli za domov.

Mladi kino #debatira o(b) 37. festivalu LGBT filma
15. 12. 2021

Mladi kino #debatira o(b) 37. festivalu LGBT filma

Tudi letos smo z mladimi, ob gostovanju festivala LGTB filma na Ptuju, debatirali o pomenu in nujnosti takšnih festivalov in o filmu kot pomembnem mediju izražanja. Debato sta vodila Tomi Petek in Tilen Kolar.

Lonček na pike
11. 12. 2021

Lonček na pike

Kino vrtičkov praznični koncert z Anjo Štefan in Janezom Dovčem

Skupaj s Kino vrtičkarji sta poln lonec pravljic in pesmic nakuhala izvrstni harmonikar Janez Dovč ter priljubljena pesnica, pisateljica in pripovedovalka Anja Štefan, čisto sveža nominiranka za nagrado Prešernovega sklada.

Delavnica osnov animacije
23. 12. 2021

Delavnica osnov animacije

ob filmu Duša

Učenke in učenci Osnovne šole Ivanjkovci so predpraznični kulturni dan preživeli v Mestnem kinu Ptuj. Ogledali so si animirani film Duša, nato pa so se udeležili še delavnic optičnih igrač, senčnega gledališča in stop animacije.

39. Filmska čajanka
5. 1. 2022

39. Filmska čajanka

Druženje ob filmu Toma

Po ogledu drame o življenju Tome Zdravkovića, zvezdnika nekdanje Jugoslavije, ki je lomil srca z melanholičnimi popevkami o neizpolnjenih ljubeznih in drugih “kafanskih” mukah, smo se posladkali z jugonostalgičnimi sladkarijami.

Obisk Ozare Ptuj
7. 1. 2022

Obisk Ozare Ptuj

V kinu nas je obiskala stanovanjska skupnost Ozara Slovenija – enota Ptuj. Petkovo popoldne so preživeli ob skupnem gledanju filma Volk in lev, francoske družinske pustolovščine o neverjetnem prijateljstvu.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj