Toma

Toma

Dragan Bjelogrlić in Zoran Lisinac, Srbija, 2021, 140 min, glasbena biografska drama

Biografska drama o življenju Tome Zdravkovića, zvezdnika nekdanje Jugoslavije, ki je lomil srca z melanholičnimi popevkami o neizpolnjenih ljubeznih in drugih “kafanskih” mukah. Film spremlja njegovo življenje do vrhunca njegove priljubljenosti in težav, ki so ga pripeljale na rob propada.

Nekatere pesmi so večje od življenja.

Film Toma je impresionistični portret Toma Zdravkovića, ki prikazuje začetek in vrhunec njegove slave, ljubezni, ki so ga navdihnile pri ustvarjanju nekaterih največjih uspešnic, pa tudi odnose s številnimi prijatelji, ki jih je imel v umetniških krogih takratne Jugoslavije.

Skozi film spremljamo tudi življenja znanih umetnikov tistega časa, kot so Zoran Radmilović, Mika Antić, Tozovac in drugi. Toma je biografski film o človeku, ki se ga spominjamo ne le po njegovih pesmih in slogu, ampak tudi kot velikega boema – tako po vedenju kot po duhu.

Film sledi dvema smernicama. Leta 1991 spremljamo odnos med Tomo in zdravnikom, ki ga začne zdraviti, in kako se to poznanstvo spremeni v prijateljstvo. Obenem pa spremljamo tudi Tomovo življenje od otroštva v Pečenjevcih, prek poznanstva s Silvano Armenulić, ki bo odločilno vplivalo na njegovo kariero, pa tudi na njegovo zasebno življenje, vse do vrhunca njegove priljubljenosti in težav, ki so ga pripeljale na rob propada. To je zgodba o duši.

Igrajo

Tamara Dragićević, Andrija Kuzmanović, Paulina Manov, Mirjana Karanović …

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj