Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds
Projekt
Evropski projekt sodelovanja štirih kinematografov iz Bolgarije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije med 1. junijem 2020 in 31. marcem 2022 poteka v Sofiji, Osijeku, Szolnoku in na Ptuju

Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds je projekt sodelovanja štirih kinematografov iz Bolgarije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije. Med 1. junijem 2020 in 31. marcem 2022 bodo mestni kini v Sofiji, Osijeku, Szolnoku in na Ptuju občinstvom ponudili atraktivne in raznolike kulturne vsebine, in sicer z razvojem skupnih pristopov, izmenjavo dobrih praks in povezovanjem s partnerji v lokalnim okolju. Projekt bo prispeval k oblikovanju družabnih prostorov za izmenjavo izkušenj o evropskih kulturnih in AV vsebinah (tako kakovostnih filmov kot tudi novih formatov) na privlačen način – med drugim tudi z uporabo digitalnih tehnologij. V ospredju projekta so mlada občinstva in njihovo vključevanje v izobraževalne in ustvarjalne dejavnosti ter povezovanje z referenčnimi skupinami v ostalih sodelujočih državah. Prav tako se bo ranljivejšim občinstvom, ki imajo do tovrstne ponudbe omejen dostop, ponudilo prilagojene vsebine v okviru deljenja kino izkušnje z rednim občinstvom. Dejavnosti vključujejo predvsem ukrepe za razvoj občinstva, nadaljnjo digitalizacijo in izboljšave komunikacijskih pristopov.

Skupna vrednost projekta je 591.920,79 €, od tega 129.256,00 € vrednost ptujskega dela. Evropska komisija sofinancira 80 % vrednosti projekta.

Za Mestni kino Ptuj uspešna pridobitev projekta, ki je bil eden izmed samo 5 izbranih na razpisu Evropske komisije Cinemas as Innovation Hubs for Local Communities 2019, v praksi pomeni:

  • Nov komplet sodobne mobilne digitalne kinoopreme (projektor, platno, ozvočenje itd.) nam bo omogočil organiziranje filmskih projekcij na različnih lokacijah (doslej smo morali opremo za takšne dogodke najemati pri komercialnih ponudnikih, zato smo si jih lahko privoščili le redko). S tem se nam bodo odprle številne nove možnosti in priložnosti za bogato filmsko in obfilmsko dogajanje na različnih zunanjih in notranjih lokacijah v in okrog Ptuja ter nove možnosti sodelovanja z drugimi organizacijami.
  • Ureditev dodatne kinodvorane oziroma večnamenskega prostora v pritličju Mestnega kina Ptuj – želja, ki je stara že desetletja, se bo tudi s pomočjo Mestne občine Ptuj, ki bo financirala potrebna gradbena dela, končno uresničila. Nov komplet kinoopreme bo v času, ko ne bo v uporabi na drugih lokacijah, stal v novi dvorani. Ta bo urejena v pisanem, neformalnem klubskem vzdušju in bo razen filmskih projekcij gostila tudi razne CID-ove tečaje in delavnice. Dve kinodvorani za Mestni kino Ptuj pomenita tudi in predvsem še širšo in še bogatejšo filmsko ponudbo, saj bodo filmske projekcije lahko potekale v dveh dvoranah sočasno.
  • Številni zanimivi dogodki in delavnice bodo zajemali področja film in glasba, film in mladi, film in ranljivejša občinstva, virtualna resničnost itd.
  • Dragocena dodatna sodelavka na projektu bo 18 mesecev blažila kadrovsko stisko Mestnega kina Ptuj.

Partnerji

Dogodki na Ptuju, ki so del projekta

Film in glasba:

Mladi in film:

V sklopu projekta bomo skupaj z mladimi filmskimi navdušenci odkrivali in razvijali pomen filma kot pomembnega medija umetniškega in kritičnega izražanja.

Tomi Petek je v sklopu projekta postal mladi ptujski filmski ambasador, v mlado filmsko družino pa vabimo vse filmske navdušence (in vse, ki boste to še postali), stare od 15 do 29 let. Pišite nam na elektronski naslov ali kar prek Facebook profila Mestnega kina Ptuj.

Virtualna resničnost:

Ranljivejša občinstva:

  • Gremo v kino s Centrom Sonček Ptuj, 15. 7. 2020  – 15. 8. 2020
  • Gremo v kino z Društvom sožitje Ptuj, 1. – 31. 10. 2020
  • … (se nadaljuje!)

Projekt sofinancira Evropska unija.

Stran projekta na Facebooku >
YouTube kanal projekta >
Instagram profil projekta >

Prvi ptujski drive-in kino
3. 7. 2020

Prvi ptujski drive-in kino

s filmoma Briljantina in Gospodje

K avtentičnemu doživetju prave drive-in filmske romantike so prispevala retro oblačila in frizure, živa glasba rockabilly benda, plesalci swinga, starodobniki, foto kotiček in tematska gostinska ponudba s strežbo na koleščkih.

Gremo v kino s Centrom Sonček Ptuj
17. 7. 2020

Gremo v kino s Centrom Sonček Ptuj

V kinu so nas obiskali člani Centra sonček Ptuj. Prav prijetno smo poklepetali o naših najljubših filmih, zgodovini kina in o tem, kako se obisk kina razlikuje od gledanja filma kje drugje. Pa tudi o kokicah in zakaj jih v našem kinu ni.

Zapojmo si!
26. 7. 2020

Zapojmo si!

Kino vrtiček v okviru Festivala Arsana 2020

Nedeljsko dopoldne smo preživeli z junaki iz zgodbe o slavnem mačku Muriju. Na delavnici z mentorico Ano Delin smo se najprej malo pretegnili, ugotovili kaj je ritem, ogreli glasilke in nato veselo zapeli.

Delavnica animiranega filma
24. 8. 2020

Delavnica animiranega filma

Ideja, zgodba, ustvarjanje likov, gibljive podobe, zvok ... film!

Zadnji teden počitnic smo spoznavali animirani film. V petih dneh so udeleženci pod mentorstvom Hane Repše ustvarili dva kratka filma po priredbah znanih zgodb. Na premieri smo si tako ogledali filma Butalci in covid-19 ter Podtaknjena bolezen. Čestitamo!

Gremo v kino z Društvom sožitje Ptuj
29. 9. 2020

Gremo v kino z Društvom sožitje Ptuj

Hvaležni smo za čudovito druženje s člani Društva sožitje Ptuj. Ogledali smo si kino, spoznali kako pride film na filmska platna, poklepetali o njegovi zgodovini ter tudi o tem, kaj najraje gledamo. Zaupali so nam, da najbolj uživajo ob gledanju akcijskih filmov, z veseljem pa smo se tudi slikali pred našo steno filmskih plakatov!

Pogled v zakulisje kina
1. 10. 2020

Pogled v zakulisje kina

Otvoritev nove sezone filmskih programov

Spoznali smo nastajanje programa v kinu in delo kinooperaterja, pokukali v projekcijsko kabino, pisarne, na filmsko podstrešje in v novo kinodvorano v nastajanju. Pogovorili smo se o načrtih za prihodnost, projektu Resonance Cinema in vključevanju občinstev v soustvarjanje programa. Z nami so bili tudi dijaki Gimnazije Ptuj, ki imajo film na maturi, in Tomi Petek, ki nas je nagovoril iz Anglije.

Mladi kino #1
13. 10. 2020

Mladi kino #1

Priprave na Evropski art kino dan

Prvo srečanje z mladimi filmskimi navdušenkami, kjer smo po uvodnem kramljanju o filmih na splošno, pričele s kreiranjem kino sporeda, iskanjem novih načinov informiranja mladih ter še marsikaj. Veselimo se mladega ptujskega kina. Spremljajte nas.

35. Filmska čajanka
14. 10. 2020

35. Filmska čajanka

Glasbeno druženje ob filmu Medena dežela

Po ogledu filma smo se, tokrat namesto čaja z medom (ki je po ogledu Medene dežele še bolj zadišal), posladkali ob čudovitih skladbah in glasu Primoža Vidoviča. Malo smo poklepetali in si za novembrsko čajanko izbrali film Salon pri Romy.

Mladi kino #2
22. 10. 2020

Mladi kino #2

Oblikovanje programa za Evropski art kino dan

Naš mladi kino deluje tudi online. Čeprav pogrešamo srečanja v živo v našem Mestnem kinu Ptuj, debato o tem, katere filme imajo radi mladi in zakaj, glasno nadaljujemo. Sestava kino programa za dan, ko bo to ponovno mogoče, se tako nadaljuje.

Kaj je VR? / What is VR? #1
29. 10. 2020

Kaj je VR? / What is VR? #1

Uvodni dogodek o virtualni resničnosti

Žiga Pavlovič o tem kaj je VR, kakšna oprema je na voljo, o doživetjih, ki si jih lahko pričaramo, o spletnih platformah itd. YouTube Live Stream smo pripravili skupaj s partnerji v projektu, posnetek pa si lahko še vedno ogledate na YouTube kanalu Resonance Cinema.

Kaj je VR kino? / What is VR Cinema? #2
26. 11. 2020

Kaj je VR kino? / What is VR Cinema? #2

Nadaljujemo o virtualni resničnosti

VR očala so lahko tudi okno v virtualno kinodvorano za gledalca. Tudi kot socialni prostor, kjer lahko skupaj z drugimi v realnem času spremljamo filme. Žiga Pavlovič tokrat še virtualno, upamo, da kmalu tudi v živo.

Mladi kino #3 na Festivalu LGBT filma
18. 12. 2020

Mladi kino #3 na Festivalu LGBT filma

Virtualni obisk 36. Festivala LGBT filma

Spletna debata je najprej tekla o ogledanem festivalskem filmu Med poletjem in jesenjo (Zwischen Sommer und Herbst Daniel Manns, Nemčija, 2018), hitro pa smo zajadrali na teme družbenih odgovornosti in pomembnosti filmskih festivalov.

Spletni pogovor o(b) filmu Razredni sovražnik
14. 1. 2021

Spletni pogovor o(b) filmu Razredni sovražnik

Ogled filma in Facebook Live Stream

Naš prvi mednarodni spletni dogodek! V sodelovanju z Bazo slovenskih filmov smo si ogledali film, nato pa se pogovarjali z režiserjem Rokom Bičkom, ki je Ptuj obiskal že trikrat, četrtič smo se družili virtualno, petič bo, upajmo, ponovno v živo.

Kaj so VR igre? / What are VR games? #3
21. 1. 2021

Kaj so VR igre? / What are VR games? #3

Virtualna resničnost z Žigo Pavlovičem

Beseda in slika je tekla o razlikah med klasičnimi in VR igrami ter o prihajajočem Global Game Jam dogodku. Kaj je največji izziv pri igranju VR iger? Naša fizična kondicija. Posnetek pogovora je dostopen na YouTube kanalu Resonance Cinema.

Mladi kino #koncert: Infected
23. 4. 2021

Mladi kino #koncert: Infected

YouTube in Facebook premiera

Spletni koncert mlade glasbene skupine Infected, ki polni naše preveč osamljene prostore in vaše dnevne sobe. Posnetek koncerta si lahko ogledate na YouTube kanalu Mestni kino Ptuj. Mladi kino Ptuj!

Mladi kino #koncert: Anomalo
25. 6. 2021

Mladi kino #koncert: Anomalo

YouTube in Facebook premiera

Prekrasni, s pravo mero glasni in polni energije, so nas s svojimi kompozicijami in sladkobnim synthpopom očarali Anomalo. Live Session si lahko ogledate na YouTube kanalu Mestni kino Ptuj. Mladi kino Ptuj!

Kino brez stropa 2021
9. 7. 2021

Kino brez stropa 2021

V še enem nenavadnem letu smo Kino brez stropa preselili na novo prizorišče: dvorišče za Mestnim kinom Ptuj. Otvorili smo ga s koncertom skupine Êdna, filmom Dežela nomadov in ponudbo Kavarne Bodi.

Kino vrtiček v okviru Festivala Arsana
25. 7. 2021

Kino vrtiček v okviru Festivala Arsana

S filmskimi in glasbenimi nadebudneži smo si najprej ogledali animirano glasbeno pustolovščino Troli na svetovni turneji in se, polni glasbene radovednosti, z odlično Ano Delin naučili trolsko uspešnico Zapleši zdaj.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj