Poslednji heroj

Poslednji heroj

Žiga Virc, Slovenija / Grčija / Hrvaška / Italija, 2023, 82 min, črna komedija

France se skuša zoperstaviti nemški nakupovalni verigi, ki želi porušiti kip njegovega očeta, narodnega heroja, in tam postaviti trgovino. Medtem pa nezavedno uničuje življenje svoji hčerki, ki skuša gledati v prihodnost ... V štiriindvajsetih urah se vsem vpletenim življenje postavi na glavo.
Poslednji heroj

Zgodba

Vida in Toni si želita zaploditi otroka, pri čemer ju dan in noč ovirata Vidin infantilni oče France ter toksični dedek John, s katerima si mlada dva delita hišo. V njihovem slikovitem podalpskem kraju nemška nakupovalna veriga Kaufdorf načrtuje gradnjo trgovskega centra prav na mestu, kjer stoji spomenik Johnu, drznemu partizanskemu junaku. To sproži odločen odpor posameznikov, zbranih okoli Franceta, ki skrbijo, da spomin na narodnoosvobodilni boj ne zamre. Medtem ko se Vida in Toni soočata s svežo novico o neplodnosti, France skuša odgnati predstavnico trgovske multinacionalke, hkrati pa v vsem ustreči očetu, ki je z obema nogama globoko v preteklosti. Njemu na čast uprizorijo zgodovinsko bitko iz druge svetovne vojne, ki služi kot protest proti kapitalističnemu imperializmu, a se sprevrže v družinski obračun, v katerem pride na dan šokantna skrivnost.

Igrajo

Primož Pirnat, Eva Jesenovec, Bine Matoh, Jurij Drevenšek, Angeliki Papoulia, Janez Škof

Pogovor o(b) filmu Poslednji heroj
9. 11. 2023

Pogovor o(b) filmu Poslednji heroj

O nastajanju tega posebnega filma smo na ptujski premieri v živo poklepetali z režiserjem Žigo Vircem. Beseda je tekla tako o njegovem filmskem ustvarjanju kot o odnosu Slovencev do naše skupne polpretekle zgodovine.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj