Temni pokrov sveta

Temni pokrov sveta

Amir Muratović, Slovenija, 2022, 88 min, dokumentarni

Izjemen letalec, fotograf in alpinist Matevž Lenarčič zbira delce črnega ogljika, ki je drugi največji povzročitelj globalnega segrevanja. Z ultralahkim letalom je že trikrat obkrožil svet, preletel severni tečaj in najvišjo goro sveta, pristal na Antarktiki, nad oceanom pa letel šestnajst ur brez postanka.
Letalec, fotograf, alpinist in okoljevarstvenik Matevž Lenarčič na poti okoli sveta
 
Izjemen letalec, fotograf, alpinist in okoljevarstvenik Matevž Lenarčič na svojih poteh okoli sveta z ultralahkim letalom zbira delce črnega ogljika, ki je drugi največji povzročitelj globalnega segrevanja. Matevž je samoten pustolovec, ki se v krhki lupini majhnega letala velikokrat približa točki, od koder ni vrnitve. Preletel je že severni tečaj, najvišjo goro sveta, pristal na Antarktiki, nad oceanom letel šestnajst ur brez postanka in trikrat z letalom obkrožil svet. In še danes je alpinist. Matevževa potovanja so dobila globlji smisel, ko je spoznal Grišo Močnika, ki raziskuje vpliv črnega ogljika na podnebje in naša življenja.
 
Iz prve roke
 
“Ko sem se pridružil Radu Likonu pri spremljanju Matevževih podvigov, sem poskušal film o pustolovskem pilotu spremeniti v okoljski film. Neverjetno skromni Matevž nas je vlekel stran od njegove osebne zgodbe in potrebovali smo čas za spoznanje, da je on tisti, ki naj nas vodi od prvega do zadnjega posnetka.”
– Amir Muratović 
Pogovor o(b) filmu Temni pokrov sveta
1. 6. 2023

Pogovor o(b) filmu Temni pokrov sveta

Klepetali smo z izjemnim pilotom, fotografom, alpinistom in okoljevarstvenikom Matevžem Lenarčičem, s scenaristom in režiserjem filma Amirjem Muratovićem ter producentom in direktorjem fotografije Radom Likonom.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj