Volk in lev

Le loup et le lion

Gilles de Maistre, Francija, 2021, 99 min, družinski, 9+

Dvajsetletna pianistka Alma se vrne v svoj dom iz otroštva, na majhen otok v osrčju veličastnega kanadskega gozda. Življenje se ji obrne na glavo, ko reši mladiča volka in leva. Med njimi vznikne posebna vez, ki jo je vredno ohraniti … Družinska pustolovščina o neverjetnem prijateljstvu.

Neverjetno prijateljstvo. Neverjetna pustolovščina.

V kanadski divjini s podporo mladenke Alme skupaj odraščata volk in lev. Njihovo zavezništvo zahteva pogum in upor družbenim zahtevam.

Na velika platna prihaja družinska pustolovščina, ki jo je ustvarila ekipa, ki je posnela pustolovščino Mia in beli lev. Nova pustolovščina znas bo popeljala v osrčje kanadske pokrajine, kjer bo dekle rešilo mladiča volka in leva, njihova življenja pa se bodo spremenila za vedno.

Družinsko pustolovščino je režiral Gilles de Maistre (Mia in beli lev), igrata pa novinka Molly Kunz (Vdove) in nominiranec za oskarja Graham Greene (Sledi v snegu, Pleše z volkovi) skupaj z živalmi, ki jih nadzoruje priznani trener živali Andrew Simpson (Igra prestolov, Povratnik).

Zgodba

Po dedkovi smrti se 20-letna pianistka Alma vrne v svoj dom iz otroštva na majhen otok v osrčju veličastnega kanadskega gozda. Življenje se ji obrne na glavo, ko reši mladiča volka in leva. Med njimi vznikne neločljiva vez, a se njihov svet kmalu sesuje, ko živali odkrije gozdar in ju odpelje. Mladiča se morata odpraviti na težko potovanje po Kanadi, da se povežeta drug z drugim in z Almo.

Dvajsetletna pianistka Alma se sredi priprav na sprejemne izpite za losangeleško filharmonijo odpravi v hišo pokojnega dedka. Tam jo čaka dedkovo sporočilo: »Edina si, ki veš, kaj je dobro zate, in sama se odločaj zase.« V posnetku ji predstavi posebno prijateljico, snežno volkuljo, ki se rada sprehaja v bližini, in kmalu zatem volkulja prinese Almi svojega mladička naravnost v hišo. Medtem se po letalski nesreči sredi gozda pri dedkovi hiši znajde še levji mladič. Volkulja ga vzame za svojega in mladička odraščata kot brata – v Almini hiši! Alma volka poimenuje Mozart, leva pa Dreamer. Vse bi bilo idilično, če ne bi bil lev namenjen cirkusu, volk pa znanstveniku, ki želi ohraniti redko polarno podvrsto … Bo Almi uspelo obdržati oba živalska prijatelja in ju zaščititi?

O avtorju

Gilles de Maistre je francoski scenarist, režiser, producent, sprva novinar. Od leta 1985 je posnel več kot sto televizijskih oddaj in dokumentarcev. Je avtor celovečerca Prvi jok in televizijske serije V porodnišnici. Njegov prvi celovečerni igrani film Killer Kid je bil prikazan v uradni konkurenci na canskem festivalu. Režiserja zanimajo zlasti vezi med človekom in naravo, čemur sta posvečena tudi zadnja celovečerna filma, Mia in beli lev ter Volk in lev.

O produkciji

Po izjemnem uspehu filma Mia in beli lev se je režiser Gilles de Maistre odločil, da znova združi svojo ekipo za nov projekt. Film Volk in lev naj ne bi bil neposredno nadaljevanje, temveč naslednik v duhovnem smislu, koncept pa se je pričel razvijati že med produkcijo filma Mia in beli lev leta 2018. Ekipi se je pridružil tudi priznani trener živali Andrew Simpson. Po izmenjavi idej so hitro ugotovili, da lev in volk še nista skupaj nastopila v nobenem filmu.

Simpson je sprva v rezervatu v Calgaryju opazoval, ali mladič leva in volka lahko ustvarita povezavo, da bi se film lahko posnelo. »Z Andrewjem sva vzela štiri volčje mladiče in dva levčka in jih opazovala skupaj,« razlaga de Maistre. V vsaki fazi produkcije je bilo ključnega pomena, da se živali počutijo udobno.

Snemanje filma je potekalo severovzhodno od Quebeca, na otoku Sacacomie, v idiličnem rezervatu daleč stran od širše javnosti, ki je živalim zagotavljal varnost. »Na otoku smo našli kočo, ki je bila prvotno zgrajena za drug film, Secret Window, in smo se strinjali, da bi bil ta majhen otok kot nalašč za našo zgodbo,« pravi de Maistre. »Potrebovali smo miren prostor, veliko območje, ki bi bilo varno za živali in obenem preprečili prisotnost širše javnosti na prizorišču snemanja.« Izdelali so posebno prizorišče za snemanje, kjer je ekipa snemala iz kletk, volk in lev pa sta se prosto sprehajala, a le do visoke ograje, ki je omejevala prizorišče snemanja zaradi varnosti živali in pred radovednimi očmi javnosti.

Tako kot pri Mii in belem levu je tudi tukaj snemanje potekalo v več etapah, v petnajstih mesecih so spremljali oba mladiča od njunih najzgodnejših skupnih trenutkov do mladosti. Ker pa so delali z dvema živalma hkrati, je to zahtevalo več časa in razumevanja, da sta živali med seboj vzpostavili neko vez.

Treba je bilo najti tudi najprimernejšo osebo za glavni lik dekleta Alme, ki bi lahko snemala z živalmi in je ne bi bilo strah. Vloga je pripadla novinki Molly Kunz, ki se je morala sprva navaditi na prisotnost živali. »To je bila neverjetna izkušnja, da sem lahko delala s tako čudovitimi živalmi in z njimi zgradila vez,« je povedala igralka.

Popolno nepričakovano pa je v snemanje posegla tudi epidemija Covid-19, ki je za nekaj časa prekinila produkcijo, ki pa so jo uspešno nadaljevali, ko so se ukrepi zrahljali. Filmsko ekipo je najbolj skrbelo to, da bi mladiča prehitro zrasla in ne bi mogli dokončati filma.

Zanimivosti

Ideja za film Volk in lev se je rodila med snemanjem filma Mia in beli lev; oba filma je zasnovala in posnela ista ekipa.

Režiser je k sodelovanju povabil več biologov, strokovnjakov za volkove in leve. Glavni sodelavec je bil Andrew Simpson, specialist za pse in volkove ter sodelavec pri številnih filmih (Igra prestolov, Povratnik).

Na snemanju so sodelovali štirje volkovi in dva leva. Med njimi sta tudi Walter in Paddington, ki sta odigrala večino prizorov Mozarta in Dreamerja. Walter in Paddington sta se med snemanjem zares spoprijateljila – in kar je še bolj nenavadno, drug od drugega sta se učila spretnosti, ki pritičejo eni živalski vrsti. Lev se je tako naučil kopati luknje.

Po snemanju filma bi morali volkovi ostati v Kanadi, leve pa bi premestili v Južno Afriko. Ker pa so se živali spoprijateljile, je bil načrt spremenjen: volkovi in levi zdaj skupaj živijo v naravnem rezervatu v Kanadi, v oskrbi Andrewa Simpsona.

Igrajo

Molly Kunz, Graham Greene, Charlie Carrick, Mylène Dinh-Robic, Evan Buliung, Rhys Slack, Rebecca Croll

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj