Žepar

Pickpocket

Robert Bresson, Francija, 1959, 76 min, drama

Michela izpustijo iz zapora. Kljub prigovarjanju prijateljev se vrne v svet drobnih zločinov, saj ugotovi, da je to edino, v čemer je dober ... Prvi film Roberta Bressona, za katerega je sam napisal tudi scenarij. Veličastna mojstrovina z nedvomno unikatnim avtorskim pečatom. Berlinale 1960.

Zgodba

Žeparja Michela zaradi pomanjkanja dokazov izpustijo iz zapora. Ponudi se mu priložnost, da ponovno premisli o svojem življenju in o nemoralnosti kriminala. Toda kmalu po izpustitvi mu umre mati. Kljub prigovarjanju prijateljev se znova vrne v svet drobnih zločinov, saj ugotovi, da je to edino, v čemer je dober, in da se le tako lahko izrazi.

Žepar je prvi film Roberta Bressona, za katerega je režiser sam napisal tudi scenarij. Veličastna mojstrovina z nedvomno unikatnim avtorskim pečatom, za katero je bil Bresson leta 1960 na Berlinalu nominiran za zlatega medveda.

O avtorju

Robert Bresson, rojen leta 1901 v Franciji, je svojo umetniško pot začel kot slikar. V vlogi scenarista se je prvič preizkusil leta 1934 pri kratkem filmu Affaires publiques. Med drugo svetovno vojno je bil več kot leto dni v vojnem ujetništvu in ta izkušnja je zaznamovala tudi njegov filmski opus. Leta 1943 se je predstavil z režijskim prvencem Angeli greha (Les anges du péché), s filmom Dnevnik vaškega župnika (Journal d’un curé de campagne, 1951) pa je prvič uveljavil svoj značilni minimalistični slog, s katerim se je v zgodovino filma zapisal kot eden najbolj izvirnih režiserjev vseh časov. Umrl je v Parizu leta 1999.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj