Beli vran

The White Crow

Ralph Fiennes, VB / Francija / Srbija, 2018, 127 min, biografska drama, s podnapisi, 14+

Film po neverjetni resnični zgodbi spremlja slavnega baletnika Rudolfa Nurejeva od siromašnega otroštva do razcveta med študijem baleta v takratnem Leningradu in nato do življenja v Parizu, kjer je imel težave z agenti KGB. Igra tudi kontroverzni svetovni plesni superzvezdnik Sergei Polunin.

Neverjetna resnična zgodba slavnega baletnika Rudolfa Nurejeva

Zgodba

22-letni mladenič v temni ozki obleki in z baretko na glavi sedi na letalu, ki ga iz Sankt Peterburga nosi v Pariz. Piše se leto 1961 in Rudolf Nurejev, bodoča legenda baleta, je član svetovno znanega Teatra S. M. Kirova. Prvič potuje na gostovanje zunaj meja Sovjetske zveze.

Pariško življenje Nurejeva navduši in mladi plesalec si silno želi zaužiti kulturo, umetnost, glasbo; vse, kar ponuja to sijajno mesto. A agenti KGB-ja, ki ga spremljajo na vsakem koraku, postajajo vse bolj sumničavi zaradi njegovega obnašanja in prijateljevanja z mlado Parižanko Claro Saint. Ko ga končno soočijo z nezaslišanim dejstvom, mora Nurejev sprejeti srce parajočo odločitev, ki mu bo morda za vedno spremenila življenje in bo v nevarnost spravila njegove prijatelje in družino.

Film Beli vran spremlja Nurejevo siromašno otroštvo v ruskem mestu Ufa, njegov razcvet med študijem baleta v takratnem Leningradu in njegov prihod v središče zahodne kulture oz. Pariz v zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja, vrhunec pa doseže v razburljivem srečanju na letališču Le Bourget. Film temelji na resnični zgodbi neverjetnega potovanja edinstvenega umetnika, ki je za vedno spremenil baletni svet.

Odzivi

“Provokativen in evokativen … Sijajna režija Ralpha Fiennesa”
– Baz Bamigboye, Daily Mail

“Izjemno napet”
– Screen Daily

“Gotovo vas bo navdihnil”
Elle

Igrajo

Oleg Ivenko, Ralph Fiennes, Sergei Polunin, Adele Exarchopoulus in drugi

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled.
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
glasba in film, ples


30. Filmska čajanka
6. 11. 2019

30. Filmska čajanka

Druženje ob filmu Beli vran

Tokrat nam je Filmsko čajanko poklonila Četrtna skupnost Center. Njena podpredsednica Branka Bezeljak nam je predstavila svoj pogled na odličen film o vrhunskem baletniku Rudolfu Nurejevu.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj