Cirkus

The Circus

Charlie Chaplin, ZDA, 1928, 72 min, komedija, 4+, brez dialogov (angleški mednapisi s slovenskimi podnapisi)

Potepuha (Charlie Chaplin) po krivem obdolžijo tatvine, zato ga preganja policija. Na begu se znajde v areni cirkusa, sredi čarovniške točke. Njegov »nastop« požanje obilico smeha in aplavz publike ... Burlesko, ki kar poka od napetosti, zlahka označimo za eno najžlahtnejših komedij v zgodovini filma.

Zgodba

Potepuh se odpravi v cirkus, kjer ga začne preganjati policija, saj misli, da je zmikavt. Med begom se nepričakovano znajde sredi cirkuške arene in postane najbolj priljubljena točka, ki navduši občinstvo, zato mu cirkuški upravnik ponudi delo. Potepuh se zaljubi v upravnikovo hčer, vendar mora za njeno naklonjenost tekmovati s postavnim vrvohodcem. Da bi ga prekosil in s tem osvojil dekletovo srce, se Charlie še sam preizkusi na vrvi.

Za Cirkus je Chaplin na prvi podelitvi nagrad Ameriške filmske akademije – današnjih oskarjev – prejel častno nagrado za režijo, scenarij, igro in produkcijo. S svojo domiselno komičnostjo in brezčasnim humorjem je Cirkus postal eden najdonosnejših nemih filmov vseh časov.

O avtorju

Charles Spencer Chaplin se je rodil leta 1889 v Londonu. Njegovo otroštvo je zaznamovala huda revščina v londonskih slumih; s polbratom Sydneyjem sta več let preživela v delovni sirotišnici. Za igro nadarjeni Chaplin je kmalu unovčil svoje sposobnosti in začel nastopati v plesnih skupinah, varietejih in gledališčih, leta 1906 pa se je pridružil prestižni skupini Freda Karna, pod katerim se je razvil v nadarjenega komedijanta. Med
enim od gostovanj skupine v Ameriki je prejel ponudbo za delo in leta 1913 podpisal pogodbo z New York Motion Picture Company. Naslednje leto se javnosti prvič predstavi v kultni opravi Potepuha, ki je postal hollywoodska ikona. Občinstvo je zabaval z več kot osemdesetimi uspešnicami, na primer Cirkus, Luči velemesta (City Lights, 1931), Moderni časi (Modern Times, 1936) in Veliki diktator (The Great Dictator, 1940). Leta 1952 so mu zaradi političnih prepričanj po obisku Evrope prepovedali vstop v ZDA. Preselil se je v Švico, kjer je umrl na božični dan leta 1977.

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za vrtce, osnovnošolce in srednješolce).

Učiteljem (in staršem) je na voljo Kinobalonovo pedagoško gradivo o filmu.

Teme za pogovor:
cirkus in življenje v njem, solidarnost, izkoriščanje, revščina, moč postaviti se zase, pravičnost, ljubezen in razočaranje, (ne)uspeh, nema črno-bela komedija, filmska izrazna sredstva, zgodovina filma, delo in življenje Charlesa Chaplina

Uporabno pri šolskih predmetih:
slovenščina, likovna umetnost, glasbena umetnost, družba, domovinska in državljanska kultura ter etika, filozofija

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj