Čudo

Wonder

Stephen Chbosky, ZDA, 2017, 113 min, drama, podnaslovljeno, 10+

Auggie Pullman (Jacob Tremblay) zaradi prirojene hibe na obrazu v običajno šolo začne hoditi šele v petem razredu. Ob podpori mame in očeta (Julia Roberts, Owen Willson) Auggie dokaže, da se človek ne sme in ne more vklopiti v večino, če je bil rojen, da izstopa. Ganljiva zgodba, posneta po knjižni uspešnici.

Zgodba

August Pullman ni običajen deček in ne hodi v običajno šolo. Sestra Via mu pravi, da tak ne more biti, če se je rodil, da izstopa. Zaradi genetske napake ima namreč drugačen obraz. Do četrtega razreda se šola doma, ko pa dopolni deset let, se starša odločita, da bo začel obiskovati peti razred v šoli. Novi sošolci in skupnost se učijo sprejemati njegovo drugačnost. Doslej se je lahko Auggie vedno zatekel v varno zavetje svoje vesoljske čelade, zdaj pa se mora iznenada soočiti s celotnim vesoljem otrok, ki strmijo vanj. Skozi leto, ki ponuja tako zabavne in prelepe kot težke dogodke, Auggieja in vse okoli njega dodobra spremenijo reči, ki štejejo največ: prijateljstvo, pogum in odločitev, ki jo sprejemaš sleherni dan – da boš prijazen do vseh, ki jih srečaš na svoji poti.

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za osnovnošolce in srednješolce).

Učiteljem (in staršem) je na voljo pedagoško gradivo o filmu ter predloge nalepk za izvedbo akcije v razredu (predloga 1predloga 2).

Teme za pogovor:
drugačnost, družina in prijateljstvo, solidarnost, prirojene in druge hibe, odnosi v šoli, prijaznost in dobra dejanja, šikaniranje, odnosi v razredu, med učitelji in učenci

Uporabno pri šolskih predmetih:
angleščina, slovenščina, družba, sociologija, psihologija, razredne ure

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj