Dnevnik Diane Budisavljević

Dnevnik Diane Budisavljević

Dana Budisavljević, Hrvaška / Slovenija / Srbija, 2019, 88 min, biografska drama

Dolgo zamolčana zgodba o ženski, ki je med drugo svetovno vojno iz zloglasnih ustaških taborišč rešila na tisoče otrok. Resnična zgodba o najboljših ljudeh v najslabših časih. Veliki zmagovalec Puljskega filmskega festival 2019, kjer so ga gledalci sprejeli s stoječimi ovacijami. LIFFe 2019.
Dnevnik Diane Budisavljević

Resnična zgodba o najboljših ljudeh v najhujših časih

Zgodba o neverjetni reševalni akciji, ki se je med drugo svetovno vojno odvijala v Zagrebu. To je zgodba o ženski, ki je iz zloglasnih taborišč, ki so jih ustanovili ustaši, kolaboracionisti nacistične Nemčije, s peščico najbližjih sodelavcev pred gotovo smrtjo rešila več kot 10.000 otrok. Njeno ime je bilo za mnogo let izbrisano iz zgodovine, njene izjemne zasluge pa pripisane drugim. Zanjo nikoli niso slišali niti otroci, ki jim je rešila življenje. Ime ji je Diana Budisavljević.

Iz prve roke

“Ne vem, kako je v Sloveniji, na Hrvaškem je revizionizem zelo močan. Družba je razdeljena na ustaše in partizane. /…/ Mislim, da je vrednost tega filma, da stvari spet postavi na svoj prostor s humanitarno zgodbo o Diani Budisavljević, ki ni politično pripadala nikomur, ne ustašem ne komunistom. Z njeno zgodbo, reševanjem otrok iz taborišča NDH, se stvari uredijo. Mislim, da po tem filmu nihče več ne more reči, da niso obstajala taborišča in rasni zakoni. In niti tega, da so se komunisti po vojni res vedli kot zmagovalci oziroma da niso dovolili zaslug za to nikomur drugemu.”
– Dana Budisavljević, režiserka

Festivali, nagrade

Pulj 2019 (najboljši film, najboljša režija, nagrada obcinstva, najboljša montaža, najboljša glasba, nagrada FEDEORA), Portorož 2019, LIFFe 2019.

Igrajo

Alma Prica – Diana
Igor Samobor – Julije
Biserka Ipša – gospodična Đakula
Mirjana Karanović – Julijeva sestra
Krešimir Mikić – M. Stein
Ermin Bravo – Bresler
Livio Badurina – nadškof Alojzije Stepinac
Vilim Matula – narednik Hecker
Jerko Marčić – Madjer

Priče

Živko Zelenbrz
Nada Vlaisavljević
Zorka Janjanin
Milorad Jandrić

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj