Duša

Soul

Pete Docter in Kemp Powers, ZDA, 2020, 100 min, družinski animirani, sinhronizirano

Učitelj glasbe sanja, da bi nastopil kot jazzovski glasbenik. Ko končno dobi priložnost, se zgodi nekaj nepričakovanega: na poti iz službe pade v kanal in ostane brez duše ... Nova animirana mojstrovina studiev Disney in Pixar gledalca popelje na ulice New Yorka in mu zastavi življenjska vprašanja.

Disney skupaj s studiem Pixar, ki je ustvaril odlične animirane filme Vrvež v moji glavi, V višave, Koko in velika skrivnost in mnoge druge, nam prinaša novo animirano mojstrovino – v kina po vsem svetu prihaja družinski animirani film Duša.

Skupaj z glavnim junakom, ki po spletu okoliščin zapusti hektični New York, se bomo podali v druge svetove, kjer se skrivajo odgovori na najbolj pomembna življenjska vprašanja. Animirani film Duša na zabaven način obravnava zagate, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju.

Zgodba

Joe Gardner, glavni junak, je srednješolski učitelj glasbe, ki že vse življenje sanja o tem, da bi nastopil kot jazzovski glasbenik. Ko na odprtem odru newyorškega kluba Half Note Club navduši občinstvo, končno dobi priložnost za nastop. A zgodi se mu nekaj povsem nepričakovanega – na poti iz službe pade v cestni kanal in ostane brez duše. Znajde se na seminarju, kjer duše razvijajo in pridobivajo strast, preden jih transportirajo v novorojenčke na Zemlji.

Zanimivosti

  • Režijo je prevzel Pixarjev kreativni direktor Pete Docter, ki je sodeloval pri večini Pixarjevih največjih uspešnica med njimi Pošasti iz omare, V višave in Vrvež v moji glavi.
  • Pomemben del animiranega filma Duša je tudi glasba. Za film je izvirno jazz glasbo ustvaril Jon Batiste.
  • Duša je prvi Pixarjev animirani film, v katerem je glavni lik temnopolt.

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za 2. in 3. triado OŠ ter za srednje šole).
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
glasbeno ustvarjanje, jazz, smisel življenja, življenje po smrti, razpetost med lastnimi željami in željami okolice, uspeh v življenju, afroameriška skupnost, moč glasbe in umetnosti, animirani film

Uporabno pri predmetih:
filozofija, glasbena umetnost, psihologija, sociologija, zgodovina, slovenščina, likovna umetnost, film

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj