Erotikon

Erotikon

Gustav Machatý, Češkoslovaška, 1929, 85 min, romantična drama

Neke nevihtne noči na postaji obtiči neznanec. Zamudil je vlak, zato ga pod streho, k svoji brhki in nedolžni hčerki, vzame železniški čuvaj … Pionirsko delo filmske erotike in avantgardna klasika nemega filma. Vloga, s katero se je Slovenka Ita Rina zapisala med svetovne filmske zvezde.

Glavno vlogo je odigrala slovenska diva obdobja nemega filma Ita Rina (1907 – 1979), z rojstnim imenom Ida Kravanja.

Neke nevihtne noči na osameli postaji obtiči neznanec. Zamudil je vlak, zato ga pod streho, k svoji brhki in nedolžni hčerki Andrei (Ita Rina), vzame železniški čuvaj. Postavni George, svetovljan in ženskar, dekle zapelje in naslednjega jutra izgine v neznano. Andrea zanosi, a otrok se rodi mrtev. Neke druge usodne noči jo galantni neznanec reši pred posiljevalcem, zato ga vzame za moža. A njene misli se ves čas hrepeneče vračajo k prvemu ljubimcu in tisti vrtoglavi noči strasti.

Pionirsko delo filmske erotike in avantgardna klasika nemega filma, ki utripa s čutnostjo in dekadenco dvajsetih let. Machatýjev (mehki) fokus je uperjen k enemu samemu objektu: ženski senzualnosti. Ita Rina se je s filmom zapisala med filmske zvezde svetovnega slovesa, režiser Gustav Machatý pa med velikane nemega filma.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj