iOtok

iOtok

Miha Čelar, Slovenija / Hrvaška / Italija, 2018, 90 min

»Včasih, ko stojiš na robu otoka, lahko vidiš tako daleč, da zagledaš sebe v hrbet.«
– Mate Dolenc

“S tehnologijio si bomo življenje uredili tako, da nam ga na koncu ne bo več potrebno živeti.”
– Max Frisch

iOtok je celovečerni dokumentarec o zadnjih trinajstih prebivalcih otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti. Učiteljica joge Lada in ladijski kuhar Lucio ustanavljata mestni odbor, da bi otoku priskrbela pravni status in ga tako zaščitila pred agresivno turistično industrijo. Ta hoče Biševu vzeti staro šolo ter jo preurediti v turistični center z multimedijskimi prezentacijami in zasloni na dotik.

Mate Dolenc je Biševu in Jadranu posvetil kar osem knjig. Z režiserjem Miho Čelarjem sta pozimi 2017/2018 z majhno filmsko ekipo sledila borbi Biševljanov in jo v živo predstavila na spletni strani www.iOtok.eu. Zgodbo je spremljalo več kot 132.000 gledalcev iz več kot desetih držav, od tega več kot 45.000 iz Slovenije. Njen razplet in konec pa zdaj prinaša celovečerni dokumentarni film.

Ob premieri bo pri založbi Beletrina izšla tudi knjiga Mateta Dolenca Kako dolg je čas.

O knjigi

Pravljice o nilskem konju, ki se odzove na globalno segrevanje, volkovih, ki so lahko v tropih kot ljudje, jegulji, ki ribiča zvito prosi za življenje, pa o trotu, ki pravzaprav nič ne dela, pa se ima fino, ali pa o čebeli, ki ne zna več poti nazaj domov, ker jo motijo vsi ti signali mobitelov in jo potem k sreči avtor zapelje z avtom domov, pa o ježevcu Ivanu, ki je čez zimo v gostilni na Rožniku naredil skoraj toliko škode kot tisti legendarni Ivan, zaradi katerega se zdaj otrokom ježijo lasje, ker morajo brati njegove črtice … To niso pravljice samo za otroke, ki bodo navdušeni nad dogodivščinami živali, so tudi pravljice za odrasle, ki bodo izvedeli celo o tem, kar je Homer zamolčal, namreč zakaj se je Odiseju zmešalo. Tisto s sirenami ne drži … bil je morski pajek.

Mate Dolenc

Mate Dolenc (1945, Ljubljana) piše romane, novele in mladinsko literaturo. Bralcem je najbolj znan po romanih Morje v času mrka, Pes iz Atlantide, Ozvezdje Jadran, Aleluja Katmandu, Vampir z Gorjancev. Za svoja dela je bil nagrajen, leta 1986 je prejel Levstikovo nagrado in leta 1995 nagrado Prešernovega sklada.

O triletnem multimedijskem dokumentarnem projektu

Celotni projekt iOtok je bil pred tremi leti zasnovan kot prvi multimedijski projekt v jadranski regiji. Poleg filma zgodba vključuje še interaktivno spletno aplikacijo, mobilno aplikacijo in knjigo. Platforma iOtok.eu je pripoved o Biševu prenašala ‘V ŽIVO’, pri čemer jo je od decembra 2017 do marca 2018 prek spleta spremljalo več kot 132.000 sledilcev (od tega 43.000+ iz Slovenije.)

Zgodbo z iOtoka so na spletu prenašali le do glavnega zapleta. Dokumentarni film tako zdaj prinaša razplet in konec.

Knjiga in film: iOtok
V Knjižnici Ivana Potrča Ptuj

Knjiga in film: iOtok

Dogodek se začne v knjižnici, nadaljuje pa v kinu z ogledom dokumentarnega filma iOtok.

Ob 18.00 bo v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj pogovor s pisateljem Matetom Dolencem ob izidu njegove knjige Kako dolg je čas. Pogovor bo vodila Liljana Klemenčič. Nato se bomo skupaj sprehodili do kina in si ob 19.30 ogledali celovečerni dokumentarec iOtok.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj