Iskre v času – svetovni računalniški podvig

Iskre v času – svetovni računalniški podvig

Jurij Gruden, Slovenija, 2021, 82 min, dokumentarni

Film prikazuje vrtoglavi vzpon in padec slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta Iskra Delta, ki se na vrhuncu hladne vojne znajde v zakulisju političnih spletk in bitk tajnih služb. Film je nastal po knjižni predlogi Hladna vojna za informacijsko tehnologijo Janeza Škrubeja, direktorja Iskre Delte.

Film je nastal v produkciji Senca Studio ter v koprodukciji z RTV Slovenija in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Zgodba

Janez Škrubej ustanovi s skupino sošolcev elektrotehnikov podjetje. Ustanovi ga v kleti, piše se leto 1976. Podjetje Iskra Delta (v nadaljevanju ID) se bliskovito uveljavi, predvsem na vzhodnem trgu. Iskra Delta postaja hitro samozadostna, sami izdelujejo računalnike in jih nadgrajujejo, poslužuje se le ameriških čipov, ki zaradi takratnega embarga ne morejo na vzhodni trg. Delta jih lahko edina, z ameriškim “end use” certifikatom pošilja na vzhod, po Kitajski, Indiji in SZ. Ko postane tehnologija ID preveč neodvisna in kakovostna in v trenutku, ko ID ne le konkurira, ampak na nekaterih področjih celo prekaša ameriške proizvajalce, se za njo začne zanimati CIA, z namenom, da tehnologija ne bi prišla v roke sovražniku. Na drugi strani pa vidi KGB v Iskri Delti zadnjo možnost, da bi nadoknadila tehnološki zaostanek.

Iskri Delti se po robu postavi tudi domača oblast, predvsem zaradi kratkovidnosti, podkupljivosti in “slovenske” zavisti.

Za povrh se začenja razpad Jugoslavije.

Iz prve roke

“Osemdeseta leta 20. stoletja, ki so se začela s smrto Josipa Broza Tita in končala z razpadom Jugoslavije, v Evropi pa s koncem bipolarnosti, propadom socializma in evropskim združevanjem, so eno najbolj vznemirljivih obdobij sodobne evropske zgodovine. So čas, ko staro še ni zamrlo, novo pa se še ni oblikovalo, v tem obdobju je nastal eden najuspešnejših gospodarskih podvigov. Entuziazem, ki je gnal takratne post hippy gigse, me je navdahnil pri nastanku te neverjetne zgodbe.”

– Jurij Gruden, režiser

Odzivi

»Jurij Gruden /…/ dinamično prepleta vznemirljive anekdote (zares vredne igranega akcijskega trilerja) in pričevanja pomembnih mož v podjetju, razvojnikov, programerjev, vodij proizvodnje, trženja in skladiščenja. Z duhovitim in montažno spretnim pristopom njihovo navdihujočo zgodbo dodatno ‘animira’ s popkulturnimi referencami, sugestivnimi arhivskimi posnetki, dragocenimi domačimi videi in inserti iz zakladnice jugoslovanskih oglaševalskih kampanj. Tako ustvari dinamičen, privlačno izpovedan, a tudi ganljiv hommage slovenski podjetnosti, inovativnosti in ambicioznosti, ponudi tudi razmislek o usodnih napakah nekega sistema (ki niso le stvar prejšnjih časov, ampak prej tipično slovenska lastnost) in pionirskih idejah, ki so postale kolateralna škoda svetovne politične igre v času hladne vojne. Film, posnet po knjigi Janeza Škrubeja, generalnega direktorja Iskra Delte, Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo, na krivca za propad podjetja ne kaže s prstom. Morda je še najbolj zgovoren odgovor, ki ga je Škrubej dal po filmski premieri: ‘Za kos mesa so bili pripravljeni ubiti celo kravo.’«

– Tina Lešničar, Delo

Festivali, nagrade

24. Festival slovenskega filma 2021 – posebna omemba žirije

Zanimivosti

Zgodba Iskre Delte je uradni epilog dobila šele leta 2021, ko je bil po 31 letih zaključen stečajni postopek podjetja. Več o tem na Valu 202 >

Otvoritev druge kinodvorane
Mestni kino Ptuj praznuje svoj 125. rojstni dan

Otvoritev druge kinodvorane

Sanje, da bi imel ptujski kino dve kinodvorani, so stare že desetletja. Uresničilie se bodo v četrtek, 10. marca, ob 17. uri, ko bomo z otvoritvijo obeležili 125-letnico prve kinopredstave v Mestnem kinu Ptuj.

Za živo filmsko glasbo in filmska presenečenja bo poskrbljeno. Vstopnine ni, vabljeni!

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj