Judy

Judy

Rupert Goold, VB, 2019, 118 min, glasbena biografska drama

Poklon igralki in pevki Judy Garland, ki je bila najbolj znana po pesmi Over The Rainbow iz Čarovnika iz Oza, kjer je igrala Dorotejo. Kljub bleščeči karieri je bilo njeno zasebno življenje polno ne samo vzponov, temveč tudi padcev. Zlati globus in oskar za glavno žensko vlogo (Renée Zellweger).

Legenda onkraj mavrice

O filmu

Film Judy je poklon veliki umetnici, igralki in pevki, njenemu čudovitemu glasu, velikemu srcu ter privlačni kombinaciji glamurja in karizme, ki jo premore le nekaj največjih umetnikov na svetu.

Judy je britansko-ameriška glasbena drama o življenju ene največjih filmskih ikon vseh časov – ameriške pevke in igralke Judy Garland, najbolj znane po pesmi Over The Rainbow iz Čarovnika iz Oza, kjer je igrala Dorotejo, in filmu Zvezda je rojena, za katerega je dobila nominacijo za oskarja. Kljub bleščeči karieri pa je bilo njeno zasebno življenje polno vzponov in padcev. Bila je petkrat poročena (Liza Minnelli je njena hči iz drugega zakona), zaradi slabe samopodobe in slabih izkušenj iz mladosti se je pogosto predajala alkoholu in drogam. Njena smrt zaradi predoziranja v 47. letu starosti je pretresla Hollywood in ves svet.

Film je adaptacija Broadwayske igre Petra Quilterja End of the Rainbow, ki je bila nominirana za nagradi Olivier in Tony. Glavno vlogo so zaupali Renée Zellweger, ki jo je fantastično odigrala. Na testnih projekcijah v Veliki Britaniji in ZDA je dobila najvišje ocene za glavno žensko vlogo v vsej zgodovini produkcijske hiše Pathe.

Renée Zellweger si je za izjemno upodobitev Judy Garland v filmu Judy prislužila simpatije tako gledalcev kot kritikov in tako postala najresnejša kandidatka za oskarja za glavno žensko vlogo na bližajoči se podelitvi nagrad Ameriške filmske akademije.

Film bo v Sloveniji predpremierno prikazan na 30. LIFFu.

Zgodba

Zima 1968. Legendarna zvezdnica – igralka in pevka Judy Garland (Renée Zellweger) prihaja v London, da bi nastopila v znamenitem klubu The Talk of the Town.

Minilo je 30 let, odkar je v Čarovniku iz Oza s pesmijo Over the Rainbow zablestela v vlogi mlade Doroteje, a če je njen glas z leti nekoliko oslabel, je njegova dramatična intenzivnost le še narasla. Serija koncertov je vnaprej razprodana.

Med pripravami na nastop in pogajanji z upravo kluba Judy očara tamkajšnje glasbenike in obuja spomine s prijatelji in oboževalci. Iz nje žarita duhovitost in toplina in videti je, da bo flirtanje z Mickeyjem Deansom obrodilo sadove … obeta se mu, da bo postal njen peti mož.

In vendar je Judy krhka in ranljiva. Potem, ko je delala 45 let – od svojega drugega leta, je utrujena in izčrpana, preganjajo jo spomini na ukradeno otroštvo, ki ji ga je vzel Hollywood. Želi si predvsem to, da bi bila spet doma s svojimi otroki. Ali je v njej še dovolj moči, da nadaljuje?

Judy s svojimi najbolj znanimi pesmimi, vključno z brezčasno klasiko Over the Rainbow, slavi glas, sposobnost ljubezni, glamur in privlačnost v eni osebi.

Odzivi

»Briljantna!«
Hollywood Reporter

»Za oskarja!«
Variety

»Bleščeča!«
The Times

»Srce parajoča!«
New York Post

»Čudovita!«
Rolling Stone

»Očarljiva!«
BBC

»Sijajna!«
Guardian

»Spektakularna!«
OK!

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj