Kapa

Kapa

Slobodan Maksimović, Slovenija / Luksemburg / Slovaška / Hrvaška, 2021, 81 min, družinski, mladinski, v slovenščini, 6+

Devetletni Erik živi v mladinskem domu. Njegova edina vez z domom je kapa, ki mu jo je spletla mama. Sedemletna Lučka ima premožno družino, ki ji lahko kupi vse, kar si želi … Prvi slovenski božični film zgodbo o dečku, ki nima nič, in deklici, ki ima vse, preplete z močno vero v čudeže.

Noč, ko se uresničijo vse želje.

Erik je devetletni deček, ki živi v mladinskem domu. Njegova edina vez s staršema je kapa, ki jo ves čas nosi na glavi, saj mu jo je spletla mama. Ves čas se mora braniti pred dečkoma in starejšo deklico, ki ga izkoriščajo in zafrkavajo. Njegova edina božična želja je, da bi šel domov.

Sedemletna Lučka ima premožno družino, ki ji lahko kupi vse, kar si želi. Le sestrice ne. In kužka, ki si ga želi za božično darilo. A čarobni čas praznikov pripravlja presenečenje za oba. Erik je izžreban, da božič preživi pri dobrodelni družini. Otroka se tako znajdeta skupaj, ne da bi hotela. Lučka se zmrduje in tudi Erik v njej vidi le razvajeno deklico. Sredi noči pa v dnevni sobi zalotita Božička. Po spletu okoliščin se skrijeta v njegov avto in kmalu se znajdeta na ulici. Začne se prava božična pustolovščina, ki v eni sami noči obema prinese izpolnitev želja, a ne čisto tako, kot sta pričakovala.

Prvi slovenski božični celovečerni film režiserja Slobodana Maksimovića (Nika, 2016) zgodbo o dečku, ki nima nič, in deklici, ki ima vse, preplete z močno vero v čudeže in jo poveže v topel, humoren in mestoma tudi napet film.

Zgodba

Kapa pripoveduje zgodbo devetletnega dečka Erika, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz dobro situirane družine. Ker je božič, oba otroka upata, da se jima bodo izpolnile najbolj skrite želje. Erik bi rad božični večer preživel s svojimi starši, Lučka pa si zaželi mlajšo sestrico in psa. Po spletu okoliščin se srečata in skupaj doživita pravo božično pustolovščino, ki v eni sami noči prinese izpolnitev njunih želja, a ne čisto tako, kot sta pričakovala.

O filmu

Filmu je svojo čudovito kuliso preteklo zimo ponudila prazna in božično okrašena Ljubljana, ekipa pa je del snemanja preživela tudi v Zagrebu.
»Snemali smo v času pandemije. Čas korone pa je imel tudi dobre lastnosti. Božična Ljubljana je bila rezervirana za nas. Ulice so bile prazne in tihe, okrašeno mesto pa je bilo kot najlepši filmski studio«, se snemanja spominja režiser.

V glavnih vlogah nastopata mlada Gaj Črnič in Kaja Podreberšek, ki se jima pridružujejo Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in René Štúr. V filmu igrajo tudi Klemen Slakonja, Zala Đurić Ribič, Mila Maksimović, Tilen Kolbe, Emil Kulović, Jernej Kuntner, Klemen Klemen, Jaka Fon, Lotos Vincenc Šparovec, Nina Valič, Primož Pirnat in številni drugi.

Scenarij za film je napisala Saša Eržen, direktor fotografije je Sven Pepeonik, producentka pa je Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio.

Igrajo

Gaj Črnič (Erik), Kaja Podreberšek (Lučka), Mojca Fatur, Ajda Smrekar, Klemen Slakonja, Nina Valič, Robert Waltl, Primož Pirnat, Klemen Klemen, Lotos Vincenc Šparovec

Ustvarjalci filma

Režija: Slobodan Maksimović
Scenarij: Saša Eržen
Producentka: Ida Weiss
Scenografija: Mateja Medvedič
Maska: Eva Uršič
Montaža: Jurij Moškon
Fotografija: Sven Pepeonik

Film je zelo primeren tudi za šolski ogled (za 1. in 2. triado OŠ).
Več informacij o možnostih organiziranja šolskih kinopredstav najdete na tej povezavi.

Teme za pogovor:
prijateljstvo, različne družine, otroške želje, materialno blagostanje in pomanjkanje, odnosi med otroki in starši, odnosi med vrstniki, praznični čas, čudeži in čudežno, slovenski film

Uporabno pri predmetih:
slovenščina, družba, glasbena umetnost, likovna umetnost, filmska vzgoja

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj