Ljubezen v nas

SLOVENIA IN US Lipizzaner Horses by Alenka Slavinec

Alenka Slavinec, Slovenija, 2021, 13 min

Umetniška vizualna pripoved Ptujčanke Alenke Slavinec predstavlja bele konje na prostranem posestvu Kobilarne Lipica v vsej svobodi in lepoti njihovega gibanja. Izraža značaj lipicanca v njegovi zibelki Lipici, njegovo prvinskost, plemenitost in lepoto zlitja moči s pokrajino Krasa.

Lepota in plemenitost lipicancev

Eleganco lipicancev iz Kobilarne Lipica skozi vizualno umetnost predstavlja ambasadorka teh plemenitih konj, Ptujčanka Alenka Slavinec.

Poetična vizualna pripovedi o lipicancih je intimno srečanje umetnice z belimi konji. Začne se zjutraj, ob sončnem vzhodu, sredi prostranega lipiškega posestva. Vizualna pripoved vabi na popotovanje skozi čas, od prvih lipicancev, pred več kot 440 leti, vse do danes, ko ob pogledu v oči belega konja preprosto ni druge možnosti, kot da se odpre srce. Tako avtorica začuti mir, radost in srečo, ob popolni enosti narave in človeka.

Z vizualnim popotovanjem, z roko v roki z dušo lipicanca, Alenka Slavinec nadaljuje umetniški projekt, posvečen lipicanskemu konju, ki se je začel ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije leta 2011 z odprtjem fotografske razstave SLOVENIA IN US Lipizzaner Horses by Alenka SLAVINEC. Od takrat je razstava obkrožila svet, na ogled je bila v 11 državah, več kot 50-krat. Letos, ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije, sta se lepota in plemenitost lipicancev dotaknili tudi udeležencev mednarodne spletne konference The Web Conference, ki se je začela leta 1994 v raziskovalnem središču CERN v Švici in poteka pod okriljem IW3C2, Inštituta Jožefa Štefana, Univerze v Stanfordu, Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco UNESCA (IRCAI) in družbe Videolectures.net s podporo tehnoloških velikanov, kot so Microsoft, Amazon, Google in Facebook.

Iz prve roke

“Proces fotografije se dogaja v sedanjosti in ustvari podobo preteklosti za prihodnje rodove. Tako kot LIpicanec: ko ga doživljaš, je tukaj in sedaj, že 441 let in z obljubo tudi Unesca, da bo ostal še za prihodnje rodove. Lipicanec nas spominja na sedanji trenutek in na to, kdo v resnici smo.”

– Alenka Slavinec

Kino in galerija: ustvarjalnost Alenke Slavinec
30. 9. 2021

Kino in galerija: ustvarjalnost Alenke Slavinec

V sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj Ormož smo predstavili umetnico Alenko Slavinec. Po projekciji njenega filma Ljubezen v nas smo se v spremstvu lipicancev sprehodili do Miheličeve galerije, na otvoritev razstave.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj