Pravi moški

Ich bin dein Mensch

Maria Schrader, Nemčija, 2021, 108 min, zf romantična komedija

Da bi dobila sredstva za svoje znanstveno delo, Alma pristane na sodelovanje pri nenavadni raziskavi: tri tedne bo preživela z robotom, zasnovanim tako, da ustreza vsem njenim predstavam o idealnem partnerju. Tom, stroj v človeški podobi, je ustvarjen, da jo osreči … Otvoritveni film LIFFa 2021.

Pravi moški je igriva in duhovita zgodba o ljubezni, hrepenenju in o tem, kaj nas dela ljudi.

Zgodba

Alma (Maren Eggert) je znanstvenica v znanem berlinskem muzeju Pergamon. Da bi dobila sredstva za raziskavo, se odloči za sodelovanje v nenavadni študiji. Tri tedne mora živeti s humanoidnim robotom, prilagojenim njenemu značaju in potrebam, čigar umetna inteligenca je zasnovana tako, da bi bil njen popolni življenjski partner. Alma spozna Toma (Dan Stevens), svojevrstnega robota v človeški obliki, ki je narejen samo zato, da bi jo osrečil.

Festivali, nagrade

Dobitnik berlinskega srebrnega medveda za glavno žensko vlogo, otvoritveni film LIFFa 2021 in prejemnik nagrade žirije Art kino mreže Slovenije.

Iz prve roke

»Od daleč sem slišala za kratko zgodbo, ki so jo hoteli prirediti v film. Vse, kar sem vedela, so bile tri besede: ‘ženska sreča robota’ – a to je bilo dovolj, da me je stvar začela zanimati. Preprosta ideja je bila le dva koraka stran od slavne formule Billyja Wilderja ‘fant sreča dekle’. Ampak to sta bila precej velika koraka: ‘dekle sreča fanta’ in ‘dekle sreča robota’. /…/ Alma nas (in sebe) sooči s paradoksi človeške želje. Je za človeško izkušnjo neizogibno, da nikoli ne dosežemo tistega, kar si želimo? In ali je to predpogoj za željo, zlasti ljubezensko? Pogosto govorimo o hrepenenju po tako imenovanem ‘popolnem partnerju’, toda kako bi bilo, če bi dejansko živeli s popolnim partnerjem? S partnerjem, ki tako natančno razbere naše potrebe in želje, da jih lahko izpolni, še preden se jih sami zavemo? In kaj bi pomenilo, če bi vedeli, da tega ne počne iz ljubezni, ampak preprosto zato, ker je tako programiran? /…/ Kakšna je razlika med ‘ljubeznijo’ in zelo zapletenim algoritmom? In ali se tudi v običajnih razmerjih ne prilagajamo ves čas potrebam svojih partnerjev? Kaj je v odnosih ‘resnično’ in kaj naučeno, prikrojeno, programirano?«
– Maria Schrader

Igrajo

Dan Stevens, Maren Eggert, Sandra Hüller, Hans Löw

Kino za dan žena 2022
8. 3. 2022

Kino za dan žena 2022

s filmom Pravi moški

Tudi letos smo kot tradicionalno obeležili osmi marec: gledalke smo povabili na brezplačno projekcijo prijetnega in duhovitega filma, moški del ekipe pa poslali v akcijo, da jim je razdelil rdeče nageljčke. Zaslužijo si jih.

Predotvoritvena projekcija za donatorje naslanjačev
9. 3. 2022

Predotvoritvena projekcija za donatorje naslanjačev

s filmom Pravi moški

Na predvečer otvoritve male dvorane smo na testno projekcijo povabili donatorje naslanjačev in drugih delov notranje opreme. Še enkrat smo se jim najlepše zahvalili za sodelovanje – s kozarcem vina in filmom Pravi moški.

Z dojenčkom v kino za materinski dan
25. 3. 2022

Z dojenčkom v kino za materinski dan

s filmom Pravi moški

Po daljšem premoru smo v kino ponovno povabili starše z dojenčki, saj je bil materinski dan. Gotovo jim bo ostal v spominu kot nekaj posebnega. Za brezplačno fotografiranje "Mami in jaz" je poskrbel studio Foto Difera.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj