Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica

Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica

Karpo Godina, Jugoslavija (Slovenija), 1982, 85 min, drama

Skupino glasbenikov pošljejo na turnejo po deloviščih delovnih brigad, kmetijskih zadrugah in gradbiščih, da bi z nastopi prispevali k uspehu socialistične petletke. Vodja skupine na razmajanem avtobusu je lomilec ženskih src Maks (Boris Cavazza), od turneje pa je odvisna njegova prihodnost …
Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica
Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica
Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica

Film Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica iz leta 1982 je leta 2024 digitalno restavrirala Slovenska kinoteka v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije in Slovenskim filmskim centrom, javno agencijo Republike Slovenije.

Zgodba

V povojnih letih velja jazz za ameriški imperialistični domislek, uradno sicer ni prepovedan, je pa nezaželen. A mladi pogosto ubirajo svojo pot. Tako je tudi s skupino radijskih glasbenikov, ki jo radijska direkcija pošlje na delovišča delovnih brigad, v kmetijske zadruge in na gradbišča. V teku je pomembna socialistična petletka, k njenemu uspehu naj bi prispevali nastopi kulturno-umetniških skupin, za mlade glasbenike pa naj bi bila gostovanja po terenu svojevrsten način prevzgoje. Glasbeniki se odpravijo na turnejo na razmajanem avtobusu, vodja skupine je nepoboljšljivi lomilec ženskih src Maks, od uspeha turneje pa je odvisna njegova življenjska in politična prihodnost. Maks je jazzovski navdušenec in turneja naj bi ga ozdravila te ljubezni. Nekakšen polit komisar skupine, Jan, naj bi skrbel za ideološko neoporečnost nastopov. Med njim in skupino prihaja do nesporazumov in sporov, uspeh celotne turneje pa postane vprašljiv, ko eden izmed njih, Peter, izkoristi bližino meje za prebeg v Italijo.

O avtorju

Filmski, gledališki, radijski in operni režiser, scenarist, montažer in filmski snemalec Karpo Godina je kot režiser s svojimi celovečerci Splav meduze, Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica in Umetni raj sodeloval v uradnih programih skoraj vseh vidnejših svetovnih filmskih festivalov: Cannes, Berlin, London, Los Angeles, Montreal, Tokio, Sydney, Melbourne, Toronto, Edinburg, Carigrad, San Francisco, Rotterdam, Strasbourg in še na približno dvajset drugih festivalih.

Kot direktor fotografije in snemalec je posnel več kot 20 celovečernih filmov, blizu 100 kratkih filmov in 600 propagandnih filmov.

Sodeloval je v več kot stotih filmskih žirijah. Od leta 1989 je kot pedagog na AGRFT v Ljubljani predaval filmsko režijo ter predmet filmska in TV kamera za režiserje. Ob upokojitvi je imel naziv redni profesor, po upokojitvi pa je bil imenovan v zaslužnega profesorja – emeritusa.

Igrajo

Ivo Ban, Boris Cavazza, Jožef Ropoša, Peter Mlakar, Marko Derganc, Zvonko Čoh, Zoran Predin, Edi Stefančič, Uršula Rebek, Rolf Becker

Zanimivost

Film je Viba film iz Ljubljane snemal poleti 1982 na Ptuju.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj