Zastoj

Zastoj

Vinko Möderndorfer, Slovenija / Srbija / Severna Makedonija, 2021, 87 min, drama

Film pisatelja in režiserja Vinka Möderndorferja (Predmestje, Pokrajina št. 2, Inferno) je zgodba o dveh zakonskih parih z različnih polov družbene lestvice, ki ju neke noči usodno poveže tragični dogodek. Igrajo Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst, Barbara Cerar, Branko Završan in drugi.

Zgodba

Srečanje dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje.

Iz prve roke

“Živimo v času, ko je odsotnost empatije v medčloveških odnosih eden najbolj perečih problemov današnjega sveta. Surovi in brezobzirni kapitalizem iz dneva v dan razdira človeške odnose in spreminja svet v vojno vsakogar z vsakomer. Empatija, sočutje, pozornost do bližnjega, občutljivost za bolečino drugega, vse to, se zdi, izginja z zemljevida sveta. Pomembno se mi zdi povedati zgodbo, v kateri polno zaživijo človeški odnosi in kjer se spet vzpostavi občutljivost za drugega kot pomembna vrednota današnje civilizacije. Svet, kot ga živimo, je svet zastoja. Obstali smo v nekakšnem civilizacijskem zamašku, iz katerega brez medsebojnega razumevanja in upoštevanja osnovnih človeških in humanističnih vrednot ne bo izhoda.”
– Vinko Möderndorfer

O avtorju

Vinko Möderndorfer (1958) je diplomiral iz gledališke režije na AGRFT. Je režiser in pisatelj. Objavil je osemdeset knjig in režiral sto gledaliških in opernih predstav. Doslej je režiral štiri celovečerne igrane filme: Zastoj (2021), Inferno (2014), Pokrajina št. 2 (2008), Predmestje (2004) in šestnajst TV del. Njegovi celovečerni filmi so prejeli številne nagrade in nominacije in bili predstavljeni na festivalih v Benetkah, Montrealu, Cannesu, Karlovih Varih, Busanu, Tallinu, Varšavi, Edinburghu idr.

Nagrade

– nagrada za najboljšo režijo (Alexandria Mediterranean Film Festival, 2021)
– Drevo ljubezni za najboljšo glavno žensko vlogo (MOFF – Mostar Film Festival, 2021)
– Posebna nagrada posthumno Petru Musevskemu (MOFF – Mostar Film Festival, 2021)

Igrajo

Branko Završan, Ivo Ban, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Mirjam Korbar Žlajpah, Peter Musevski, Uroš Fürst

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj